
Posiadamy w swojej ofercie algi, zarówno chlorellę – jak i spirulinę. Algi morskie, nazywane również glonami – oczywiście, nadają się do spożywania i dlatego też są wykorzystywane. Dzięki ich właściwościom odżywczym i zawartości wielu składników mineralnych, są docenianym elementem diety. Algi morskie wspierają przyswajanie innych składników odżywczych, które czerpiemy ze spożywanych posiłków. W marketbio.pl posiadamy w swojej ofercie, dość zróżnicowany wybór alg morskich.
Chlorella Tabletki 250 g - Vitafarm
CHLORELLA TABLETKI Suplement diety Masa netto: 250 g Składniki: 99% chlorella, z rozerwaną ścianą komórkową, w tabletkach (250 mg), 1% dwutlenek krzemu. Kraj pochodzenia: Chiny Zalecane dzienne spożycie: 3 razy dziennie po 4 tabletki przed lub w trakcie posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (12 tabletek). Informacja dla alergików: Produkt może zawierać sezam, różne orzechy. Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. pokojowej w zamkniętym opakowaniu. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1613 kJ/ 383 kcal Tłuszcz: 12 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,2 g Węglowodany: 6,4 g - w tym cukry: 0,3 g Błonnik: 12 g Białko: 58 g Sól: 0,07 g Dystrybucja i sprzedaż: Vitafarm sp. z o.o. ul. Krokusowa 16 87-134 Przysiek
Spirulina 400 Tabletek - Vitafarm
SPIRULINA Suplement diety Masa netto: 100 g (400 tabletek) Składniki: 100% spirulina w tabletkach (250 mg). Informacja dla alergików: Produkt może zawierać sezam, różne orzechy, zboża zawierające gluten. Kraj pochodzenia: Chiny Zalecane dzienne spożycie: 3 razy dziennie po 2 tabletki przed lub w trakcie posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętym opakowaniu w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1630 kJ/ 388 kcal Tłuszcz: 7,7 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,7 g Węglowodany: 20,3 g - w tym cukry: 3,1 g Błonnik: 3,6 g Białko: 57,5 g Sól: 2,6 g Dystrybucja i sprzedaż: Vitafarm Jacek Oźmina ul. Krokusowa 16 87-134 Przysiek
Spirulina Tabletki 250 g - Vitafarm
SPIRULINA TABLETKI Suplement diety Masa netto: 250 g Składniki: 98% spirulina w tabletkach (250 mg), 2% dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych. Kraj pochodzenia: Chiny Zalecane dzienne spożycie: 3 razy dziennie po 2 tabletki przed lub w trakcie posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać sezam, różne orzechy. Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. pokojowej w zamkniętym opakowaniu. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1630 kJ/ 388 kcal Tłuszcz: 7,7 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,7 g Węglowodany: 20,3 g - w tym cukry: 3,1 g Błonnik: 3,6 g Białko: 57,5 g Sól: 2,62 g Dystrybucja i sprzedaż: Vitafarm sp. z o.o. ul. Krokusowa 16 87-134 Przysiek
Jak powstają algi?
Spirulina to gatunek mikroalg, wyróżnia się charakterystycznym zielononiebieskim odcieniem. W naturze – możemy spotkać ją w formie cylindrycznych lewoskrętnych kolonii. Spirulina to nazwa produktów, które powstają na bazie cyjanobakterii produkowanych przez gatunki Arthrospira platensis.
Jakie właściwości ma suplement diety algi?
Niemal 70% spiruliny – stanowi białko. Co to oznacza w praktyce? Spirulina, dzięki temu – dostarcza naszemu organizmowi, niezbędnych aminokwasów egzogennych. Czyli jakich? Dokładnie takich, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Aminokwasy egzogenne to m.in. walina, leucyna, lizyna, treonina, fenyloalanina czy tryptofan. I właśnie dlatego, algi są uznawane za doskonałe źródło pełnowartościowego białka, gdy mówimy o diecie osób nie spożywających mięsa, ani żadnych innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Spirulina to bogactwo witamin i składników mineralnych, nie ma tutaj miejsca na najmniejsze wątpliwości! Możemy znaleźć tutaj m.in. sód, selen, potas, cynk, magnez, żelazo, wapń, witaminy z grupy B, beta-karoten. Jeśli dokładniej wczytamy się w źródła – możemy dowiedzieć się, że żelazo obecne w algach – wchłania się dwa razy lepiej, niż pochodzące z jakiegokolwiek innego źródła.
Chlorella z kolei – wyróżnia się przede wszystkim ogromną zawartością witaminy B12. Dlaczego to tak istotne? Niezwykle trudno jest spotkać takie ilości witaminy B12 w jakichkolwiek innych produktach czy suplementach. W chlorelli – są obecne również niezbędne aminokwasy, beta-karoten, witamina C, mangan, kwas foliowy. Mamy tutaj również mnóstwo błonnika i białka.
Czym różnią się algi?
Chlorella i spirulina – łączy je wiele podobieństw, mimo wszystko jednak też widać spore różnice. Z czego wynikają te różnice? Przede wszystkim z budowy, działania i składu. Spirulina to organizm wielokomórkowy, w którym komórki mają kształt helisy oraz zawierają bardzo dużo białka. Jest też o wiele silniejszym antyoksydantem, niż chlorella. Kolejna różnica? Spirulina nie posiada ścian komórkowych, dzięki czemu... łatwiej się trawi.
Uprzedzamy: trudno wybrać, która z tych alg jest lepsza. Każda z nich ma swoje unikalne właściwości, każda będzie dla nas odpowiednia, jeśli tak uznamy. I tutaj warto być świadomym ich właściwości, żeby móc bez cienia wątpliwości wybrać to, co najwłaściwsze.
Zastosowanie alg
Chlorellę włącza się do diety w celu zredukowania dioksyn. Często również – bierze się pod uwagę wzrost poziomu immunoglobuliny A w mleku matki u kobiet w ciąży. To kolejny z powodów, dla którego wprowadza się do diety chlorellę. Jaki ma to mieć skutek? Mleko staje się wówczas jeszcze lepszym źródłem odporności. Po chlorellę warto sięgnąć zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym, żeby naturalnie wspomagać naszą odporność. Spirulinę docenia się z kolei w działaniu neutralizującym objawy alergii, głównie alergicznego nieżytu nosa. Sięgają po nią też często ludzie cierpiący na nadciśnienie, udowodniono że może obniżać ciśnienie skurczowe i rozkurczowe.
Jeśli ktoś chce postawić na oczyszczenie organizmu z toksyn, zapewnić sobie odpowiednią ilość błonnika w diecie – powinien wybrać chlorellę. Jeśli jednak priorytetem jest działanie antyutleniające czy wzmocnienie odporności organizmu – postawmy na spirulinę. Czy konieczny jest wybór? Nie. Oba te rodzaje alg – nie wykluczają się nawzajem. Możemy stosować je zamiennie, możemy też jednocześnie!
Zamów algi w marketbio.pl
Algi to bogactwo składników mineralnych, witamin i nie ma tutaj żadnych wątpliwości, gdy mowa o ich właściwościach. Każdy znajdzie formę najodpowiedniejszą dla siebie. W Marketbio.pl staramy się zapewnić Wam różnorodność propozycji alg, które możecie dla siebie wybrać. Zawsze łatwy proces zamówienia, optymalny wybór i szybka bezpieczna wysyłka!