Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Probiotyki

Probiotyki

Napoje probiotyczne zawierają w swoim składzie żywe kultury dobrych bakterii. Wspomagają one prawidłowe działanie naszego układu trawiennego oraz wzmacniają naszą odporność. Probiotyki odbudowują florę jelit, która może zostać uszkodzona podczas wielu schorzeń, a także w trakcie antybiotykoterapii. Napoje probiotyczne znajdujące się w naszym sklepie zawierają dodatkowo spore ilości witamin, ponieważ są wytwarzane na bazie owoców. Nie zawierają glutenu oraz alkoholu. Mogą być stosowane również przez dzieci.

Zakwaska do Jogurtu Narine 5 g - Narum

Zakwaska do Jogurtu Narine 5 g - Narum

ZAKWASKA DO JOGURTU NARINE Starter do samodzielnego przygotowania fermentowanego napoju mlecznego Narine, na bazie bakterii Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine. Masa netto: 5 g Składniki: Jedno opakowanie zawiera 5 jednostek suchego fermentu w celu przygotowania pięciu porcji jogurtu z 1 litra mleka każda. Jest to mleczny produkt sfermentowany przez bakterie Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine. Sposób przygotowania: Ważnym warunkiem przygotowania produktu wysokiej jakości są czyste naczynia. Wszystkie naczynia do przygotowania jogurtu należy wyparzyć w gorącej wodzie lub w piekarniku. 1 L mleka gotować przez kilka minut i schłodzić do 38-42°C. Rozpuścić zawartość jednej saszetki w 50 ml ciepłej wody lub mleka (34-35°C) i dodać do pozostałego mleka. Dobrze wymieszać. Rozlać do pojemników w celu dojrzewania:  - Użyć jogurtownicy. Wlać gotowy produkt do pojemników na jogurt i pozostawić włączone na minimum 12 godzin. Po tym czasie sprawdzić czy konsystencja się zmieniła, jeżeli tak to wyłożyć i wstawić do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu lub - Umieścić mieszaninę mleka z zaczynem w szklanym słoju (1 litr) i zapewnić stałą temperaturę 38-42°C (owinięte w ręcznik, koc itp.). Czas przebywania wynosi powyżej 12 godzin. Po tym czasie sprawdzić czy konsystencja się zmieniła, jeżeli tak to wyłożyć i wstawić do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu. Uwaga! Po zmianie konsystencji są 2 opcje, wstawić od razu do lodówki - będzie smak słodki lub po zagęszczeniu zostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia na 1,5 - 2 godziny i dopiero wtedy wstawić do lodówki - będzie smak kwaśny i gęsta konsystencja. Uwaga produkt boi się przegrzania powyżej 42ºC, zwróć uwagę na temperaturę grzania jogurtownicy. Warunki przechowywania: Zakwaska powinna być przechowywana w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż + 8°C. Technologia opakowania oraz specjalny proces produkcji gwarantuje zachowanie żywotności  bakterii probiotycznych oraz ich odpowiedniej dawki w trakcie transportu poza warunkami chłodniczymi. Produkt należy przechowywać w określonych warunkach. Po otrzymaniu przesyłki proszę niezwłocznie umieścić produkt w temperaturze wskazanej przez producenta.     Producent: VITAWAY LLC 0010 Republic of Armenia, Yerevan, Vardanants str., lane 2, bldg 4/39

49,99 zł

Czym są probiotyki?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne. Głównie są to bakterie, ale także drożdże. Szacuje się, że w jelitach żyje ponad 100 bilionów mikroorganizmów, na które się składa ponad 500 gatunków. Każdy organizm ma swój indywidualny mikrobiom (coś w stylu odcisku palca). Czasami choroba lub długotrwały stres mogą zmienić równowagę bakteryjną i spowodować problemy m.in. trawienne. Nie wszystkie bakterie zamieszkujące nasze ciało są mikroorganizmami chorobotwórczymi. Wiele z nich to tzw. dobre bakterie, czyli bakterie probiotyczne.

Probiotyki działają poprzez zmianę składu bakterii jelitowych lub aktywności metabolicznej istniejących bakterii. Dobre bakterie wypierają złe w jelitach. Zapobiega to namnażaniu się złych bakterii i powodowaniu infekcji lub stanów zapalnych.

Działanie probiotyków

Probiotyki mogą pomóc w trawieniu i umożliwić organizmowi wydobywanie składników odżywczych z pożywienia. Dobre bakterie mogą również wytwarzać enzymy lub białka, które hamują, a nawet zabijają szkodliwe bakterie. Niektóre szczepy probiotyków stymulują również układ odpornościowy, co jest bardzo ważne w okresie jesienno-zimowych i trwającej pandemii. Niektóre bakterie są niezbędne do produkcji hormonów lub witamin (np. witaminy K) i wchłaniania składników odżywczych.

Poszczególne szczepy probiotyków mogą:

  • wspomagać trawienie;
              
  • zapobiegać biegunce;
              
  • złagodzić dolegliwości skórne;
              
  • złagodzić infekcje intymne;
              
  • zapobiegać chorobą autoimmunologicznym.

Jakie szczepy bakterii znajdują się w napojach probiotycznych?

Wiele rodzajów bakterii zalicza się do grupy probiotyków. Wszystkie mają różne, określone korzyści. Wyróżniamy następujące rodzaje probiotyków:

Lactobacillus – to chyba najczęściej występujący probiotyk w produktach. Znajdziesz go m.in. w jogurtach, sfermentowanych produktach spożywczych. Różne szczepu mogą pomóc w biegunce, a także w nietolerancji laktozy.

Bifidobakterie – znajdują się w niektórych produktach mlecznych. Mogą złagodzić objawy jelita wrażliwego.

Saccharomyces boulardii to droższe występujące w probiotykach. Pomagają zwalczać biegunkę i inne problemy trawienne.

W napojach probiotycznych, które dostaniecie w naszym sklepie MarketBio, znajdziecie mieszaninę 3 rodzajów probiotyków wymienionych powyżej.

Czy napoje probiotyczne można pić codziennie?

Można, a nawet jest to zalecane. Aby zachować równowagę mikrobiomu, który podczas choroby jest naruszony, należy przyjmować regularnie probiotyki przez minimum tydzień. W celu zachowania zdrowia jelit, a także wzrostu odporności, warto również dostarczać organizmowi probiotyków 2-3 razy w tygodniu. Jest to szczególnie ważne w okresie grypowym.

Wskazania do stosowania probiotyków

Probiotyki pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dlatego są pomocne w schorzeniach związanych z jelitami. Są to na przykład:

  • zespół jelita drażliwego;
              
  • ostra biegunka;
              
  • wymioty;
              
  • choroba Crohna;
              
  • bóle brzucha niewiadomego pochodzenia;
              
  • wzdęcia;
              
  • zaparcia;
              
  • otyłość (pobudzają metabolizm).

Probiotyki są zalecane również przy stosowaniu antybiotyków. Lekarze zalecają, aby probiotyki stosować kilka godzin po antybiotyku. W przeciwnym razie oba leki będą się wzajemni znosić.

Probiotyki podnoszą również naszą odporność, dlatego są polecane w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, gdy najczęściej mamy tendencję do przeziębienia czy grypy.

Probiotyki można stosować już u dzieci, a także u kobiet w ciąży oraz matek karmiących.

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops