
Napoje probiotyczne zawierają w swoim składzie żywe kultury dobrych bakterii. Wspomagają one prawidłowe działanie naszego układu trawiennego oraz wzmacniają naszą odporność. Probiotyki odbudowują florę jelit, która może zostać uszkodzona podczas wielu schorzeń, a także w trakcie antybiotykoterapii. Napoje probiotyczne znajdujące się w naszym sklepie zawierają dodatkowo spore ilości witamin, ponieważ są wytwarzane na bazie owoców. Nie zawierają glutenu oraz alkoholu. Mogą być stosowane również przez dzieci.
Zakwaska do Jogurtu Narine 5 g - Narum
ZAKWASKA DO JOGURTU NARINE Starter do samodzielnego przygotowania fermentowanego napoju mlecznego Narine, na bazie bakterii Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine. Masa netto: 5 g Składniki: Jedno opakowanie zawiera 5 jednostek suchego fermentu w celu przygotowania pięciu porcji jogurtu z 1 litra mleka każda. Jest to mleczny produkt sfermentowany przez bakterie Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine. Sposób przygotowania: Ważnym warunkiem przygotowania produktu wysokiej jakości są czyste naczynia. Wszystkie naczynia do przygotowania jogurtu należy wyparzyć w gorącej wodzie lub w piekarniku. 1 L mleka gotować przez kilka minut i schłodzić do 38-42°C. Rozpuścić zawartość jednej saszetki w 50 ml ciepłej wody lub mleka (34-35°C) i dodać do pozostałego mleka. Dobrze wymieszać. Rozlać do pojemników w celu dojrzewania: - Użyć jogurtownicy. Wlać gotowy produkt do pojemników na jogurt i pozostawić włączone na minimum 12 godzin. Po tym czasie sprawdzić czy konsystencja się zmieniła, jeżeli tak to wyłożyć i wstawić do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu lub - Umieścić mieszaninę mleka z zaczynem w szklanym słoju (1 litr) i zapewnić stałą temperaturę 38-42°C (owinięte w ręcznik, koc itp.). Czas przebywania wynosi powyżej 12 godzin. Po tym czasie sprawdzić czy konsystencja się zmieniła, jeżeli tak to wyłożyć i wstawić do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu. Uwaga! Po zmianie konsystencji są 2 opcje, wstawić od razu do lodówki - będzie smak słodki lub po zagęszczeniu zostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia na 1,5 - 2 godziny i dopiero wtedy wstawić do lodówki - będzie smak kwaśny i gęsta konsystencja. Uwaga produkt boi się przegrzania powyżej 42ºC, zwróć uwagę na temperaturę grzania jogurtownicy. Warunki przechowywania: Zakwaska powinna być przechowywana w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż + 8°C. Technologia opakowania oraz specjalny proces produkcji gwarantuje zachowanie żywotności bakterii probiotycznych oraz ich odpowiedniej dawki w trakcie transportu poza warunkami chłodniczymi. Produkt należy przechowywać w określonych warunkach. Po otrzymaniu przesyłki proszę niezwłocznie umieścić produkt w temperaturze wskazanej przez producenta. Producent: VITAWAY LLC 0010 Republic of Armenia, Yerevan, Vardanants str., lane 2, bldg 4/39
Czym są probiotyki?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne. Głównie są to bakterie, ale także drożdże. Szacuje się, że w jelitach żyje ponad 100 bilionów mikroorganizmów, na które się składa ponad 500 gatunków. Każdy organizm ma swój indywidualny mikrobiom (coś w stylu odcisku palca). Czasami choroba lub długotrwały stres mogą zmienić równowagę bakteryjną i spowodować problemy m.in. trawienne. Nie wszystkie bakterie zamieszkujące nasze ciało są mikroorganizmami chorobotwórczymi. Wiele z nich to tzw. dobre bakterie, czyli bakterie probiotyczne.
Probiotyki działają poprzez zmianę składu bakterii jelitowych lub aktywności metabolicznej istniejących bakterii. Dobre bakterie wypierają złe w jelitach. Zapobiega to namnażaniu się złych bakterii i powodowaniu infekcji lub stanów zapalnych.
Działanie probiotyków
Probiotyki mogą pomóc w trawieniu i umożliwić organizmowi wydobywanie składników odżywczych z pożywienia. Dobre bakterie mogą również wytwarzać enzymy lub białka, które hamują, a nawet zabijają szkodliwe bakterie. Niektóre szczepy probiotyków stymulują również układ odpornościowy, co jest bardzo ważne w okresie jesienno-zimowych i trwającej pandemii. Niektóre bakterie są niezbędne do produkcji hormonów lub witamin (np. witaminy K) i wchłaniania składników odżywczych.
Poszczególne szczepy probiotyków mogą:
- wspomagać trawienie;
- zapobiegać biegunce;
- złagodzić dolegliwości skórne;
- złagodzić infekcje intymne;
- zapobiegać chorobą autoimmunologicznym.
Jakie szczepy bakterii znajdują się w napojach probiotycznych?
Wiele rodzajów bakterii zalicza się do grupy probiotyków. Wszystkie mają różne, określone korzyści. Wyróżniamy następujące rodzaje probiotyków:
Lactobacillus – to chyba najczęściej występujący probiotyk w produktach. Znajdziesz go m.in. w jogurtach, sfermentowanych produktach spożywczych. Różne szczepu mogą pomóc w biegunce, a także w nietolerancji laktozy.
Bifidobakterie – znajdują się w niektórych produktach mlecznych. Mogą złagodzić objawy jelita wrażliwego.
Saccharomyces boulardii to droższe występujące w probiotykach. Pomagają zwalczać biegunkę i inne problemy trawienne.
W napojach probiotycznych, które dostaniecie w naszym sklepie MarketBio, znajdziecie mieszaninę 3 rodzajów probiotyków wymienionych powyżej.
Czy napoje probiotyczne można pić codziennie?
Można, a nawet jest to zalecane. Aby zachować równowagę mikrobiomu, który podczas choroby jest naruszony, należy przyjmować regularnie probiotyki przez minimum tydzień. W celu zachowania zdrowia jelit, a także wzrostu odporności, warto również dostarczać organizmowi probiotyków 2-3 razy w tygodniu. Jest to szczególnie ważne w okresie grypowym.
Wskazania do stosowania probiotyków
Probiotyki pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dlatego są pomocne w schorzeniach związanych z jelitami. Są to na przykład:
- zespół jelita drażliwego;
- ostra biegunka;
- wymioty;
- choroba Crohna;
- bóle brzucha niewiadomego pochodzenia;
- wzdęcia;
- zaparcia;
- otyłość (pobudzają metabolizm).
Probiotyki są zalecane również przy stosowaniu antybiotyków. Lekarze zalecają, aby probiotyki stosować kilka godzin po antybiotyku. W przeciwnym razie oba leki będą się wzajemni znosić.
Probiotyki podnoszą również naszą odporność, dlatego są polecane w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, gdy najczęściej mamy tendencję do przeziębienia czy grypy.
Probiotyki można stosować już u dzieci, a także u kobiet w ciąży oraz matek karmiących.