
Jest bazowym składnikiem dań – stanowi najważniejszą przyprawę w naszym jadłospisie. Nadajemy dzięki niej charakterystycznego smaku posiłkom i wyostrzamy apetyt. Jakie są rodzaje soli dostępnej w Marketbio.pl i czym się od siebie różnią? O soli w naszej diecie i o jej właściwościach napisaliśmy poniżej.
Sól Himalajska Różowa Mielona Drobnoziarnista 1000 g Vivio
SÓL HIMALAJSKA Sól himalajska jest solą kamienną o wysokim stopniu czystości i różowym zabarwieniu. Za charakterystyczną barwę odpowiedzialne są składniki mineralne oraz obecność związków żelaza, które naturalnie występują w soli. W kuchni znajdzie zastosowanie jako naturalny środek konserwujący i przyprawa. Masa netto: 1 kg Składniki: Sól himalajska drobnoziarnista Kraj pochodzenia: Pakistan Informacje dla alergików: produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzechy, orzechy arachidowe, nasiona sezamu i produkty pochodne. Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Producent: Radziowi Sp. z.o.o Piotra Skargi 45, 42-200 Częstochowa Do sprawdzenia
Jakie są rodzaje soli?
Wśród dostępnych na rynku soli wyróżniamy kilka jej rodzajów:
- Sól warzona – powstaje w wyniku głębokiego oczyszczenia soli kamiennej – ulega zatem przetworzeniu i często jest wzbogacana jodkiem potasu,
- Sól kamienna – powstaje wskutek procesu krystalizowania się wód morskich lub słonowodnych jezior. Tradycyjna biała sól kamienna składa się z chlorku sodu, ma delikatny smak, białą barwę i wydobywana jest w kopalniach, które czerpią ze złoża nieistniejących mórz. Czarna sól jest odmianą tradycyjnej soli kamiennej, przy czym zawiera w sobie węgiel aktywny, któremu zawdzięcza swój kolor. Stanowi idealną dekorację, zwłaszcza podana w towarzystwie składników kontrastujących barwą z czernią kryształków soli.
- Sól himalajska - różowa sól himalajska wydobywana jest na terenach Pakistanu w pasie gór Himalajów, uznawana jest za najczystszą i najszlachetniejszą odmianę soli na świecie. Ma w sobie dużą zawartość minerałów. Kolor zawdzięcza zawartości żelaza.
- Sól morska – pozyskiwana jest po odparowaniu wody pochodzącej z mórz i oceanów, charakteryzuje się również wysoką zawartością minerałów i niskim stopniem przetworzenia.
Sól w Marketbio.pl
O ile nie została drobno zmielona, ma strukturę kryształków – mniejszych lub większych i różniących się od siebie kolorem, w zależności od odmiany soli. Jest twarda, ale możliwa do zgryzienia, dlatego posypuje się nią niektóre dania mięsne, by podkreślić smak potrawy i przyozdobić talerz.
Chcąc przyprawić danie i nadać mu konkretnego smaku, dodajemy najczęściej sól, choć oczywiście stosujemy także rozmaite zioła i różne rodzaje pieprzu. W Marketbio.pl znajdziemy sól ziołową, różową himalajską, morską, kamienną, kuchenną, gorzką, czarną, a także niskosodową, nie- i jodowaną o różnej grubości ziaren.
Wartości odżywcze soli
Soli używać należy zgodnie z zasadą „mniej znaczy lepiej” – oznacza to, że w umiarkowanych ilościach przysługuje się dla ludzkiego zdrowia, stanowiąc dla niego źródło sodu, który jest dla człowieka ważnym pierwiastkiem, wziąwszy pod uwagę fakt jego wpływu na gospodarkę wodną w ludzkim organizmie, a także układ nerwowy i mięśniowy.
Zastosowanie w kuchni
Stanowi bazę podczas doprawiania potraw i wpływa bezpośrednio na ich smak. Z jej użyciem marynujemy mięsa, doprawiamy dania główne, sałatki i przystawki. Jest też niezbędnym składnikiem w przygotowaniu kiszonek. Ma szerokie zastosowanie w kuchni na całym świecie. Wzbogacona ziołami jest gotową mieszanką aromatu i smaku. Gruboziarnista sól jest też wyrafinowaną ozdobą dania. Posypać nią można mięsne potrawy sous-vide lub wołowinę.
Zamów sól w naszym sklepie online
Chcąc przyprawić danie warto mieć w zasięgu ręki wszystkie niezbędne składniki – w tym sól. W klasycznych potrawach, w których chcemy zmienić smak na nieco słonawy, sprawdzi się klasyczna sól warzona. Jeśli jednak chcemy przyozdobić posiłek, czyniąc go nieco bardziej wyrafinowanym, możemy sięgnąć po różową lub czarną odmianę. Doskonałym rozwiązaniem jest także sól ziołowa, stanowiąca gotową mieszankę aromatycznych ziół i kryształków soli – dzięki temu bez trudu doprawimy posiłek za jednym razem, czyniąc go spójnym i charakternym w odbiorze.
Nie wychodząc z domu mamy możliwość dokonać wyboru spośród wielu odmian soli, w zależności od potrzeb kulinarnych i codziennych przyzwyczajeń w domowym jadłospisie. W Marketbio.pl znajdziemy kilka odmian soli w różnych wersjach grubości ziaren. Począwszy od klasycznej soli kuchennej i kamiennej, przez różową himalajską, ziołową czy też czarną. Produkty Marketbio.pl są bezpieczne, zdrowe i ekologiczne. Warto zatem dokonać szybkich zakupów online, by cieszyć się dobrze doprawionymi daniami na swym talerzu.
Vivio – Twój Partner w Zdrowym Odżywianiu
O Vivio
Vivio to renomowany producent specjalizujący się w dostarczaniu najwyższej jakości **zdrowej żywności** oraz **suplementów diety**. Oferujemy szeroki asortyment produktów, które umożliwiają zrównoważone i pełnowartościowe odżywianie każdego dnia.Nasza Oferta Produktowa
Vivio posiada bogaty wybór produktów, które wspierają zdrowy styl życia. W naszej ofercie znajdziesz:- Superfoods, takie jak **komosa ryżowa quinoa**, **proszek chlorelli**, **nasiona chia** oraz **proszek z młodego jęczmienia**.
- Naturalne **oleje**, w tym **olej kokosowy rafinowany**, **bio olej kokosowy nierafinowany** oraz **olejek z mięty pieprzowej**.
- Zdrowe przekąski, takie jak **orzechy macadamia**, **całe migdały**, **orzechy laskowe** i **suszone figi**.
- Produkty kosmetyczne, na przykład **nierafinowane masło shea** oraz **olejek z eukaliptusa cytrynowego**.
- Naturalne mąki, takie jak **mąka migdałowa**, **mąka gryczana** i **mąka z amarantusa**.
- Znane przyprawy i dodatki do potraw, takie jak **drobnoziarnista, mielona sól himalajska** oraz **shoarma**.
- **Suplementy diety**, takie jak **piperyna 120 tabletek**, **biotyna**, **witamina D3 2000 IU + K2 MK7** oraz **tabletki stewia**.