ERYTROL
Słodzik stołowy
Niskokaloryczny słodzik o delikatnym, słodkim smaku.
1,5 łyżeczki erytrytolu odpowiada w smaku 1 łyżeczce cukru stołowego.
Stosowany m.in. w gumach do żucia, lodach, kremach, galaretkach i innych deserach. W kuchni znajdzie zastosowanie do przyrządzania deserów, ciast i potraw.
Masa netto: 2 x 1 kg
Składniki: Erytrol
Kraj pochodzenia: Chiny
Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Sposób spożycia: Zaleca się spożywanie max. 20 g (ok. 4 łyżeczki) erytrytolu dziennie.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Środki ostrożności: Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.
Producent:
RADZIOWI sp. z o.o.
ul. Chopina 8a
36-200 Brzozów
Co to jest erytrytol?
Erytrytol (inaczej też erytrol) jest organicznym związkiem chemicznym sklasyfikowanym do alkoholi cukrowych. Zapisujemy go wzorek chemicznym: C4H10O4
Erytrytol staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem do żywności i jest wówczas na etykietach oznaczony symbolem E968.
Wyglądem erytrytol przypomina zwykły cukier - również jest biały i ma postać bardzo drobniutkich, wręcz miałkich kryształków.
Najczęściej pozyskiwany jest na drodze fermentacji glukozy z udziałem różnych gatunków drożdży.
Naturalnie erytrytol występuje w niektórych owocach, wodorostach, a nawet w czerwonym winie.
Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, nie jest także magazynowany w organizmie człowieka, dlatego głównie polecany jest osobom będącym na dietach niskocukrowych lub dla diabetyków.
Erytrytol wykazuje pozytywny wpływ na jamę ustną - nie jest fermentowany przez bakterie występujące w jamie ustnej, dlatego też chroni zęby przed próchnicą.
Przepis na ciasteczka migdałowo cytrynowe z erytrytolem:
Potrzebne będą:
- masło - 200 g
- żółtka - 2 sztuki
- mąka migdałowa - 100 g
- mąka orkiszowa razowa - 250 g
- erytrytol - 100 g
- skórka cytrynowa - starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Obie mąki wymieszać w misce z erytrytolem oraz skórką cytrynową.
Dodać zimne masło oraz żółtka i zagniatać jak tradycyjne ciasto kruche.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię i schodzić w lodówce ok 45 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki, gdy będzie zbyt kruche, pougniatać troszkę dłużej i na nowo się sklei.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i ulubionymi foremkami wykrawać wzory.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 8-10 minut w 180 st. C
SMACZNEGO !
Bio: | Nie |
Gluten: | możliwa obecność |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Nie |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Nie |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Tak |
- Producent/Dystrybutor: Radziowi Sp. z o.o.
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000033951
Recenzje
Franek
Recenzja niezweryfikowana
|