Książka: Mikroskładniki odżywcze Tuning metaboliczny - Profilaktyka - Leczenie - Medpharm - PRN
-
- 44,99 zł
-
Gratisy w koszyku
Dodaj do koszyka produkty na kwotę minimum 150 zł i sprawdź w koszyku jakie produkt możemy dziś zaoferować już za 1 grosz! Więcej informacji tutaj
-
Program rabatowy
Każdy zalogowany użytkownik naszego sklepu bierze udział w programie rabatowym i za wydane złotówki otrzymuje punkty wymieniane automatycznie na rabaty przypisane do konta. Więcej informacji tutaj
Zawartość netto:1 szt
Cena kat. za 1szt :44.99 zł
Książka Uwe Groebera w przystępnej formie dostarcza obszernych informacji o mikroskładnikach żywieniowych i jest dobrym źródłem, z którego Czytelnik może uzyskać najnowsze informacje o substancjach niezbędnych dla zachowania zdrowia.
Spis tresci
Przedmowa do wydania polskiego............................ 5
Przedmowa .................................................. 7
Stowo wstepne............................................... 9
Bruce Ames, Niedobory mikrosktadnikow odzywczych
a uszkodzenie DNA ........................................ 9
Abram Hoffer, Czuj sie lepiej i zyj dtuzej
z mikrosktadnikami odzywczymi ........................... 11
Gerhard Uhlenbruck, MikrosMadniki odzywcze na co dzieri..... 13
Skroty ...................................................... 20
Wyjasnienia i komentarze .................................... 25
Wst^p do medycyny zywieniowej............................. 31
I. Profile mikrosktadnikow odzywczych
1. Witaminy.................................................... 37
1.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie.......................... 39
Kompleks witamin B.......................................... 39
Witamina B, (tiamina)......................................... 43
Witamina B2 (ryboflawina) .................................... 48
Witamina B3- kwas nikotynowy (niacyna)
i amid kwasu nikotynowego (niacynamid).................. 52
Witamina B5 (kwas pantotenowy) i panteina................... 57
Witamina B6 (pirydoksyna).................................... 61
Kwas foliowy (folian) ......................................... 66
Witamina B12................................................. 73
Witamina C (kwas L-askorbinowy) ............................ 79
Biotyna ...................................................... 87
1 -2. Witaminy rozpuszczalne w tiuszczach ...................... 91
Witamina A (retinol) i retinoidy ............................... 91
Beta-karoten i karotenoidy ................................... 98
Witamina D .................................................. 103
Witamina E (tokoferole, tokotrienole) ......................... 110
Witamina K .................................................. 116
1.3. Inne sktadniki odzywcze i polifenole ....................... 121
Kwas alfa-liponowy (kwas tiooktanowy)....................... 121
L-karnityna................................................... 125
KoenzymQ]0(ubichinol/ubichinon)........................... 133
Siarczan glukozaminy (GS).................................... 138
Fosfatydylocholina (PC) ...................................... 140
Fosfatydyloseryna (PS) ....................................... 143
Pyknogenol.................................................. 145
Kwercetyna .................................................. 147
Resweratrol .................................................. 149
2. Mineraty i pierwiastki sladowe.............................. 151
2.1. Mineraty .................................................... 153
Wapri (Ca).................................................... 155
Magnez (Mg)................................................. 159
Fosfor (P)..................................................... 165
Potas (K) ..................................................... 168
Sod (Na) ..................................................... 172
2.2. Pierwiastki sladowe......................................... 176
Bor (B) ...................................................... 176
Chrom (III) (Cr) ............................................... 178
Miedz (Cu) ................................................... 181
Fluor (F)...................................................... 185
Jod (I) ...................................................... 188
Zelazo (Fe) ................................................... 192
Mangan (Mn) ................................................ 198
Molibden (Mo) ............................................... 201
Selen (Se) .................................................... 203
Krzem (Si).................................................... 210
Wanad (V) ................................................... 211
Cynk (Zn) .................................................... 212
3. Stres oksydacyjny i antyoksydanty ......................... 218
4. Niezbedne kwasy thiszczowe ............................... 225
Kwasy ttuszczowe omega-3 (EPA, DHA)........................ 225
Kwas gamma-linolenowy (GLA)............................... 231
5. Sprzezony kwas linolowy (CLA) ............................. 234
Skwalen (iP6) ............................................... 236
Aminokwasy (AA) ........................................... 238
L-arginina.................................................... 241
Kreatyna (Cr) ................................................. 245
L-cysteina, L-glutation (N-acetylocysteina) .................... 248
L-glutamina.................................................. 252
L-glutaminowy kwas (glutaminian) ........................... 256
L-lizyna ...................................................... 258
L-metionina.................................................. 260
L-omityna.................................................... 263
L-fenyloalanina i L-tyrozyna................................... 264
S-adenozylometionina (SAM)................................. 267
Tauryna...................................................... 269
L-tryptofan i 5-hydroksytryptofan (5-HTP)..................... 272
Aminokwasy o rozgalezionych taricuchach (BCAA):
izoleucyna, leucyna i walina................................ 277
Mikroskladniki odzywcze w profilaktyce i leczeniu
Tuning metaboliczny i profilaktyka chorob................. 279
Zapotrzebowanie na mikroskladniki odzywcze ............ 282
Ciqza i karmienie piersiq...................................... 282
Okres niemowlecy (pierwszy rok zycia)........................ 284
Dziecinstwo i wczesny okres dojrzewania ..................... 285
Pozny okres dojrzewania (> 18 r. z.) i dorostosc ................ 288
Okres starzenia sie i starosci .................................. 288
Wskazania do stosowania mikrosktadnikow odzywczych... 291
Alergiczny niezyt nosa........................................ 291
Arytmia (zaburzenia rytmu serca)............................. 293
Astma ...................................................... 295
Celiakia ...................................................... 297
Choroba Alzheimera (DAT) ................................... 299
Choroba Hashimoto (przewlekte autoimmunologiczne
zapalenie tarczycy) ........................................ 301
Choroba Parkinsona.......................................... 303
Choroba wrzodowa (zota_dka i dwunastnicy), przewlekta....... 306
Choroby nowotworowe ...................................... 308
Zespot nadpobudliwosci psychoruchowej
z defkytem uwagi (ADHD) ................................. 409
Zespot napiecia przedmiesiqczkowego (PMS) ................. 412
Zespot przewlektego zm^czenia (CFS)......................... 414
Zwyrodnienie plamki zottej zwi^zane z wiekiem (AMD)........ 417
III. Suplement
Interakcje mie/dzy lekami a mikrosktadnikami odzywczymi ___421
Literatura uzupetniaja_ca...................................... 438
- rok wydania:2010 r.
- ilość stron:472
- format:130x190 mm
- oprawa:miękka
- ISBN:978-83-60466-82-7
Książka: Mikroskładniki Odżywcze – Tuning Metaboliczny
Książka "Mikroskładniki odżywcze: Tuning metaboliczny – Profilaktyka – Leczenie" autorstwa Uwe Gröbera to bogate źródło informacji o mikroskładnikach odżywczych, niezbędnych do zachowania zdrowia. Dzięki przystępnej formie książka dostarcza najnowszych danych na temat witamin i minerałów oraz ich roli w codziennym funkcjonowaniu organizmu.
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
- Wszechstronność: Zawiera szczegółowe informacje na temat różnych mikroskładników, w tym witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach, minerałów oraz pierwiastków śladowych.
- Praktyczna wiedza: Omawia zastosowanie mikroskładników w profilaktyce oraz ich znaczenie w kontekście różnych zaburzeń metabolicznych.
- Szeroki zakres tematów: Od niezbędnych kwasów tłuszczowych po antyoksydanty, książka obejmuje istotne aspekty dietetyczne.
Specyfikacja książki
- Rok wydania: 2010
- Ilość stron: 472
- Format: 130 x 190 mm
- Oprawa: Miękka
- ISBN: 978-83-60466-82-7
Korzyści z wyboru "Mikroskładników odżywczych"
Dzięki książce zyskasz szczegółową wiedzę na temat świadomego żywienia oraz zrozumiesz, jakie czynniki wpływają na optymalizację procesów metabolicznych. Wiedza ta może pomóc w codziennym wyborze produktów spożywczych i ich mądrym łączeniu w diecie.
Najczęściej zadawane pytania
- Co znajdę w tej książce? Praktyczne informacje o mikroskładnikach, ich profilach oraz wskazówki dotyczące ich zastosowania.
- Dla kogo jest ta książka? Dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, dietetyków oraz osób dbających o zdrowy styl życia.
- Czy książka omawia wpływ odżywiania na różne schorzenia? Tak, zawiera rozdziały dotyczące zastosowania mikroskładników w kontekście różnych zaburzeń zdrowotnych.
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000003541