Książka: Mikroskładniki odżywcze Tuning metaboliczny - Profilaktyka - Leczenie - Medpharm - PRN

  • Dodaj recenzję:
  • Kod produktu: 0000003541
  • Kod producenta: 9788360466827
  • Dostępność: Pozostały tylko 2 sztuki w magazynie!
  • Czas realizacji: 24h
  • szt.
  • 58,99 zł / szt.

Zawartość netto:1  szt
Cena kat. za 1szt :58.99 zł
Nieodpowiednie przyjmowanie witamin i minerałów z pożywieniem jest niestety powszechnie obserwowane, a najbardziej prawdopodobną tego przyczyną jest nadmierna konsumpcja bogatego w energię, ale ubogiego w mikroelementy, przetworzonego jedzenia. Nieodpowiednie ich dostarczenie może doprowadzić przewlekłych zaburzeń metabolicznych. Suplementacja wieloma witaminami i minerałami (multisuplementacja) jest jednym ze sposobów nie wymagających dużych nakładów finansowych, a zapewniających przyjmowanie większości mikroskładników pokarmowych na poziomie zalecanego dziennego spożycia.

Książka Uwe Groebera w przystępnej formie dostarcza obszernych informacji o mikroskładnikach żywieniowych i jest dobrym źródłem, z którego Czytelnik może uzyskać najnowsze informacje o substancjach niezbędnych dla zachowania zdrowia.

Spis tresci

Przedmowa do wydania polskiego............................       5
Przedmowa ..................................................       7
Stowo wstepne...............................................      9
Bruce Ames, Niedobory mikrosktadnikow odzywczych
a uszkodzenie DNA ........................................       9
Abram Hoffer, Czuj sie lepiej i zyj dtuzej
z mikrosktadnikami odzywczymi ...........................     11
Gerhard Uhlenbruck, MikrosMadniki odzywcze na co dzieri.....     13
Skroty   ......................................................    20
Wyjasnienia i komentarze ....................................    25
Wst^p do medycyny zywieniowej.............................     31
I.     Profile mikrosktadnikow odzywczych
1.     Witaminy....................................................    37
1.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie..........................    39
Kompleks witamin B..........................................    39
Witamina B, (tiamina).........................................    43
Witamina B2 (ryboflawina) ....................................    48
Witamina B3- kwas nikotynowy (niacyna)
i amid kwasu nikotynowego (niacynamid)..................     52
Witamina B5 (kwas pantotenowy) i panteina...................    57
Witamina B6 (pirydoksyna)....................................    61
Kwas foliowy (folian)  .........................................    66
Witamina B12.................................................     73
Witamina C (kwas L-askorbinowy)  ............................     79
Biotyna ......................................................    87
1 -2. Witaminy rozpuszczalne w tiuszczach ......................    91
Witamina A (retinol) i retinoidy ...............................     91
Beta-karoten i karotenoidy ...................................    98
Witamina D ..................................................  103
Witamina E (tokoferole, tokotrienole) .........................   110
Witamina K ..................................................   116
1.3. Inne sktadniki odzywcze i polifenole ....................... 121
Kwas alfa-liponowy (kwas tiooktanowy)....................... 121
L-karnityna................................................... 125
KoenzymQ]0(ubichinol/ubichinon)........................... 133
Siarczan glukozaminy (GS).................................... 138
Fosfatydylocholina (PC)  ...................................... 140
Fosfatydyloseryna (PS) ....................................... 143
Pyknogenol.................................................. 145
Kwercetyna .................................................. 147
Resweratrol .................................................. 149
2.      Mineraty i pierwiastki sladowe.............................. 151
2.1.   Mineraty .................................................... 153
Wapri (Ca).................................................... 155
Magnez (Mg)................................................. 159
Fosfor (P)..................................................... 165
Potas (K) ..................................................... 168
Sod (Na) ..................................................... 172
2.2.   Pierwiastki sladowe......................................... 176
Bor (B)    ...................................................... 176
Chrom (III) (Cr)  ............................................... 178
Miedz (Cu) ................................................... 181
Fluor (F)...................................................... 185
Jod (I)     ...................................................... 188
Zelazo (Fe) ................................................... 192
Mangan (Mn)  ................................................ 198
Molibden (Mo) ............................................... 201
Selen (Se) .................................................... 203
Krzem (Si).................................................... 210
Wanad (V) ................................................... 211
Cynk (Zn) .................................................... 212
3.      Stres oksydacyjny i antyoksydanty ......................... 218
4.      Niezbedne kwasy thiszczowe ............................... 225
Kwasy ttuszczowe omega-3 (EPA, DHA)........................ 225
Kwas gamma-linolenowy (GLA)............................... 231
5.      Sprzezony kwas linolowy (CLA) ............................. 234
Skwalen (iP6)  ............................................... 236
Aminokwasy (AA) ...........................................  238
L-arginina....................................................  241
Kreatyna (Cr) .................................................  245
L-cysteina, L-glutation (N-acetylocysteina) ....................  248
L-glutamina..................................................  252
L-glutaminowy kwas (glutaminian) ...........................  256
L-lizyna ......................................................  258
L-metionina..................................................  260
L-omityna....................................................  263
L-fenyloalanina i L-tyrozyna...................................  264
S-adenozylometionina (SAM).................................  267
Tauryna......................................................  269
L-tryptofan i 5-hydroksytryptofan (5-HTP).....................  272
Aminokwasy o rozgalezionych taricuchach (BCAA):
izoleucyna, leucyna i walina................................  277
Mikroskladniki odzywcze w profilaktyce i leczeniu
Tuning metaboliczny i profilaktyka chorob................. 279
Zapotrzebowanie na mikroskladniki odzywcze ............  282
Ciqza i karmienie piersiq......................................  282
Okres niemowlecy (pierwszy rok zycia)........................  284
Dziecinstwo i wczesny okres dojrzewania .....................  285
Pozny okres dojrzewania (> 18 r. z.) i dorostosc ................  288
Okres starzenia sie i starosci ..................................  288
Wskazania do stosowania mikrosktadnikow odzywczych... 291
Alergiczny niezyt nosa........................................ 291
Arytmia (zaburzenia rytmu serca)............................. 293
Astma    ...................................................... 295
Celiakia ...................................................... 297
Choroba Alzheimera (DAT)  ................................... 299
Choroba Hashimoto (przewlekte autoimmunologiczne
zapalenie tarczycy) ........................................ 301
Choroba Parkinsona.......................................... 303
Choroba wrzodowa (zota_dka i dwunastnicy), przewlekta....... 306
Choroby nowotworowe ...................................... 308 
Zespot nadpobudliwosci psychoruchowej
z defkytem uwagi (ADHD) ................................. 409
Zespot napiecia przedmiesiqczkowego (PMS) ................. 412
Zespot przewlektego zm^czenia (CFS)......................... 414
Zwyrodnienie plamki zottej zwi^zane z wiekiem (AMD)........ 417
III.   Suplement
Interakcje mie/dzy lekami a mikrosktadnikami odzywczymi ___421
Literatura uzupetniaja_ca...................................... 438

  • rok wydania:2010 r.
  • ilość stron:472
  • format:130x190 mm
  • oprawa:miękka
  • ISBN:978-83-60466-82-7

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji
  • Niskie ceny wysyłki
  • Duży wybór rodzajów dostawy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką)
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów
  • Duży wybór (ponad 4000 zdrowych produktów)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 6 lat
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów