Rzeżucha - Nasiona Na Kiełki 10 g - Hurtpol
-
- 1,59 zł
-
Gratisy w koszyku
Dodaj do koszyka produkty na kwotę minimum 150 zł i sprawdź w koszyku jakie produkt możemy dziś zaoferować już za 1 grosz! Więcej informacji tutaj
-
Program rabatowy
Każdy zalogowany użytkownik naszego sklepu bierze udział w programie rabatowym i za wydane złotówki otrzymuje punkty wymieniane automatycznie na rabaty przypisane do konta. Więcej informacji tutaj
Zawartość netto:0,01 kg
Cena kat. za 1kg :159.00 zł
Nasiona na kiełki rzeżucha Lepidium sativum
Sposób domowej uprawy: Nasiona rzeżuchy najlepiej jest kiełkować na wyłożonej ligniną powierzchni, np. na talerzu ze względu na wydzielany przez nie śluz po namoczeniu. Natomiast w kiełkownicy czy słoiku mogą być jedynie kiełkowane w mieszance z innymi nasionami, np. lucerny, gdzie powinny stanowić 20% mieszanki. Przeznaczone do kiełkowania nasiona rzeżuchy moczymy przez kilka minut, przenosimy na talerz pokryty ligniną. 2x dziennie spryskujemy je wodą. Po 5-7 dniach są gotowe do spożycia. Do moczenia i spryskiwania używamy letniej, uprzednio przegotowanej wody. Bezpośrednio przed spożyciem myjemy kiełki.
Można je przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.
Nasiona na kiełki rzeżuchy – naturalny skarb w Twojej kuchni
Rzeżucha, znana również jako Lepidium sativum, to skarbnica smaków i wartości odżywczych, którą możesz hodować w domowym zaciszu. Opakowanie 10 g zawiera nasiona o wysokiej zdolności kiełkowania, przetestowane mikrobiologicznie pod kątem bezpieczeństwa. Hoduj je w prosty sposób i ciesz się świeżymi kiełkami pełnymi aminokwasów, antyoksydantów, minerałów oraz witamin.
Uprawa domowa – prosty przewodnik
Aby w pełni wykorzystać potencjał rzeżuchy, zacznij od prostego procesu kiełkowania:
- Namocz nasiona przez kilka minut.
- Umieść je na talerzu wyłożonym ligniną, aby wchłonęły nadmiar wilgoci.
- Spryskuj kiełki letnią, przegotowaną wodą dwa razy dziennie.
- Po 5-7 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Zalety spożywania kiełków rzeżuchy
Kiełki rzeżuchy to doskonały dodatek do codziennej diety. Dzięki zawartości jodu oraz innych cennych pierwiastków mineralnych, mogą urozmaicić Twoje kulinarne eksperymenty. Ożywią smak kanapek, sałatek czy twarożków.
Przechowywanie i świeżość
Aby nasiona zachowały swoją świeżość, przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. Kiełki należy dokładnie umyć bezpośrednio przed spożyciem.
Najczęściej zadawane pytania
1. Czy rzeżucha może być kiełkowana razem z innymi nasionami?
Tak, może być wykorzystywana w mieszankach z innymi nasionami, jak np. lucerna, gdzie powinna stanowić około 20% mieszanki.
2. Jakie warunki przechowywania są najlepsze dla nasion?
Nasiona najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, aby zachowały swoją świeżość i zdolność kiełkowania.
3. Czy potrzebny jest specjalny sprzęt do kiełkowania?
Nie, wystarczy talerz pokryty ligniną. Można również używać kiełkownicy lub słoika, dodając nasiona rzeżuchy do innych nasion.
- Producent/Dystrybutor: Hurtpol .
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000004657