Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Ocet Jabłkowy Niepasteryzowany Niefiltrowany Bio DEMETER 750 ml - Voelkel

  • W naszym magazynie jest bardzo dużo! W naszym magazynie jest bardzo dużo!
    • 14,99 zł 11,99 zł/szt.
    • szt.
  • Gratisy w koszyku

    Dodaj do koszyka produkty na kwotę minimum 150 zł i sprawdź w koszyku jakie produkt możemy dziś zaoferować już za 1 grosz! Więcej informacji tutaj

  • Program rabatowy

    Każdy zalogowany użytkownik naszego sklepu bierze udział w programie rabatowym i za wydane złotówki otrzymuje punkty wymieniane automatycznie na rabaty przypisane do konta. Więcej informacji tutaj

Dodaj do ulubionych produktów

Zawartość netto:0,75  l
Cena kat. za 1l :15.99 zł

Promocja trwa do wyczerpania zapasów!

Informacja dla osób zamawiających większe ilości: w kartonie zbiorczym mieści się 6 sztuk zatem dla ułatwienia transportu rekomendujemy zamawiać wielokrotność liczby 6.

 

OCET JABŁKOWY NIEPASTERYZOWANY NIEFILTROWANY BIO DEMETER

Po naturalnej fermentacji - 5% kwaśności.

Naturalnie mętny, niepasteryzowany. 

Ocet nie jest filtrowany, dlatego może zawierać naturalny osad, który nie ma wpływu na jakość produktu.

Ocet jabłkowy Bio jakości Demeter produkowany jest w tradycyjny sposób w przetwórni Voelkel. Początkowo, w procesie fermentacji soku delikatnie wyciskanego z aromatycznych jabłek pochodzących z upraw biodynamicznych, wytwarza się wino jabłkowe. Z wina jabłkowego powstaje następnie delikatnie aromatyczny ocet jabłkowy.

Zawartość netto: 750 ml

 

Jednostka certyfikująca: DE-EKO-007

Pochodzenie składników: Rolnictwo UE

 

Zastosowanie: Polecany jako przyprawa do sałatek, napój rozcieńczony wodą mineralną i słodzony miodem, do naturalnej pielęgnacji ciała (po rozcieńczeniu z wodą).

Sposób użycia: Przed użyciem należy lekko wstrząsnąć.

 

 

 

Producent:

Voelkel GmbH

Fahrstrasse 1

D-29478 Hohbeck

 
 

 

OCET Z JABŁEK - JAK SIĘ GO WYTWARZA?

"Nasz ocet jabłkowy jest nadal wytwarzany według tradycyjnej receptury Karla i Margaret Voelkel’ów. Przeprowadzamy fermentację drożdżową soku ze świeżo wyciskanych jabłek pochodzących z biodynamicznego sadu. Następnie pozwalamy na fermentację octową. Gotowy niefiltrowany i niepasteryzowany ocet przelewamy do butelek. Jest mętny, ponieważ zawiera wszystkie naturalnie powstające podczas procesu składniki."

Kiedy powstała firma Voelkel, jakie były początki?

Historia naszej firmy wytwarzającej naturalne soki zaczęła się 100 lat temu od realizacji marzenia Margaret i Karla Voelkel’ów. Powstawała wtedy idea upraw biodynamicznych, którą byli zafascynowani. W poszukiwaniu miejsca jak najbliżej natury, osiedlili się w Höhbeck. Jest to region północnych Niemiec, do dzisiaj pozostający z dala od konwencjonalnych upraw. Sposób życia i pracy w szacunku do człowieka i natury dał fundament idei firmy Voelkel – naturalnej produkcji soków, przestrzeganej do dzisiaj. Na początku Margaret i Karl mieli taką mobilną prasę do soków - Mostmax, z którą mogli się przemieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie, oferując świeże soki wyciskane na miejscu. Ich syn Harm w 1940 roku przekształcił firmę z lokalnej w krajową. Oprócz jabłek, gruszek i owoców miękkich, zaczął przetwarzać w naturalne, smaczne soki, również warzywa. Stefan Voelkel, wnuk pary założycielskiej, od początku lat 80. XX wieku wprowadził ofertę soków ekologicznych i w jakości Demeter – z upraw biodynamicznych. Dzisiaj jego synowie: Boris, Jacob, David i Jurek są czwartym pokoleniem pracującym w firmie Voelkel i zachowują tę samą pasję do uczciwego, zrównoważonego rolnictwa.

Czy produkcja ekologiczna była od początku oczywistym wyborem?

Margaret i Karl Voelkel od początku traktowali swoją pracę jako przyczynienie się do ogólnego dobra – natury i zdrowia człowieka. W związku z tym niestosowali chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin. Zaczęli od uprawy owoców jagodowych, kilku rodzajów warzyw, sadów z jabłoniami i brzoskwiniami. To co wytworzyli dostarczali własnymi środkami transportu. Byli bardzo zaangażowani w biodynamiczne podejście do upraw więc naprawdę stanowili wzorzec ekologicznego gospodarowania.

Gdzie znajdują się uprawy potrzebnych surowców?

Naszym pierwszym wyborem są dostawcy krajowych owoców z regionu Dolnej Saksonii. Niektóre z naszych surowców pochodzą od sąsiedzkich partnerów uprawowych, na przykład rabarbar z Güstritz , a marchew z Gartow. Owoce egzotyczne, takie jak mango czy cytryny, kupujemy od rolników z regionu Morza Śródziemnego, Indii I Ameryki Północnej. Owoce uprawione są w optymalnych dla nich warunkach klimatycznych i oczywiście w jakości ekologicznej i/ lub biodynamicznej.

Jaka jest różnica między uprawami ekologicznymi a biodynamicznymi?

Wytyczne dla upraw i gospodarstw Demeter są bardzo szczegółowe i mają bardzo wiele aspektów. Na potrzeby wywiadu chcielibyśmy wymienić kilka podstawowych. Gospodarstwa biodynamiczne muszą funkcjonować w obiegu zamkniętym, istnieć jako samodzielny byt na własnym utrzymaniu. Dotyczy to zawsze hodowli zwierząt. Liczba zwierząt musi być dostosowana do wielkości gospodarstwa i traktowana zgodnie z wymogami natury, nie tylko gatunku. Przynajmniej 2/3 paszy musi być jakości Demeter, a reszta ekologiczna. Jeśli to tylko możliwe,najlepiej żeby cała pasza pochodziła z danego gospodarstwa zgodnie z zasadą obiegu zamkniętego. Demeter koncentruje się na optymalnym rozwoju roślin zamiast ochrony roślin z zewnątrz – zwalczania chorób i szkodników. Nie są używane w ogóle syntetyczne środki zagrażające pszczołom. Aby użyźnić glebę przygotowuje się biodynamiczne preparaty z ziół, minerałów i nawozu krowiego. Nawozi się tylko kompostem, nie bezpośrednio obornikiem. W ten sposób w długoterminowej perspektywie powstaje wiążąca dwutlenek węgla próchnica w opozycji do degradacji gleby w rolnictwie konwencjonalnym. Gospodarstwa Demeter w dużej mierze uprawiają własne odmiany roślin wykorzystując własne nasiona. Powstałe w ten sposób rośliny w sposób naturalny przystosowują się do warunków. Odmiany hybrydowe w uprawie zbóż ani hodowle hybryd nie są dozwolone. To tworzy różnorodność.

 

Bio: Tak
Gluten: bez glutenu
Wegetariańskie: Tak
Wegańskie: Tak
Bez dodatku cukru: Tak
Bez mleka: Tak
Bez jajek: Tak
Bez soi: Tak
Bez dwutlenku siarki: Tak
Bez sezamu: Tak
Bez selera: Tak
Bez orzechów: Tak
Bez gorczycy: Tak
Bez łubinu: Tak
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: Tak
Jednoskładnikowe: Tak
  • Producent/Dystrybutor: VOELKEL
  • Kod producenta: 4015533021336
  • Dodaj recenzję:
  • Kod produktu: 0000002420

Recenzje

Wanda
21-06-2021

Bardzo dobry ocet, nie jest zbyt kwaśny, odpowiednio mętny i z certyfikatem, co świadczy o wysokiej jakości octu.

08-03-2016

Dobry ocet jabłkowy.

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji
  • Niskie ceny wysyłki
  • Duży wybór rodzajów dostawy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką)
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów
  • Duży wybór (ponad 6000 zdrowych produktów)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
opineo
ceneo
trusted-shops
google