Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Bigos, bigos wege

20 stycznia Światowy Dzień Bigosu

„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.”
A. Mickiewicz. W całej literaturze nie ma chyba piękniej opisanej polskiej potrawy, niż bigos według wieszcza Adama Mickiewicza. ????
20 stycznia, świętujemy właśnie Dzień Bigosu. To kultowe polskie???????? danie, chętnie jedzą również Litwini i Białorusini.
????Prawdziwy bigos staropolski przygotowywany jest z dwóch rodzajów kapusty: kiszonej i świeżej, z mięsa, kiełbasy, suszonych grzybów, suszonych śliwek, cebuli i przypraw takich jak kminek, majeranek, ziele angielskie i liść wawrzynu.
Co zrobić, żeby bigos nie był gorzki?????
????Często pomimo usilnych starań i długich godzin spędzonych nad tą potrawą, bigos wychodzi gorzki. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek co zrobić, żeby uniknąć goryczki:
???????? świeżą kapustę przed ugotowaniem najlepiej posolić i odstawić na chwilę, aby puściła soki
???????? kiszoną kapustę warto przepłukać zimną wodą, to również zniweluje kwaśny posmak
???????? nie przesadzić z ilością ziela angielskiego
???????? dobrze namoczyć suszone grzyby, nawet przez 7 godzin
????Do przygotowania dobrego bigosu najlepiej jest użyć wysokiej jakości produktów – a takie znajdziesz w naszym sklepie.
Polecamy Ci szczególnie:
???????? pyszną, ekologiczną kiszoną kapustę,
???????? suszone śliwki bez sorbinianu potasu,
???????? suszone grzyby,
???????? aromatyczne, przyprawy z Darów Natury
Smacznego!
Zapraszamy do kategorii, w której znajdziemy wybór wyśmienitych kiszonych kapust ????????????
 
 
 
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google