20 stycznia Światowy Dzień Bigosu
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.”
A. Mickiewicz. W całej literaturze nie ma chyba piękniej opisanej polskiej potrawy, niż bigos według wieszcza Adama Mickiewicza.
![????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t2c/1.5/16/1f924.png)
20 stycznia, świętujemy właśnie Dzień Bigosu. To kultowe polskie
![????????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t79/1.5/16/1f1f5_1f1f1.png)
danie, chętnie jedzą również Litwini i Białorusini.
![????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t95/1.5/16/1f4a1.png)
Prawdziwy bigos staropolski przygotowywany jest z dwóch rodzajów kapusty: kiszonej i świeżej, z mięsa, kiełbasy, suszonych grzybów, suszonych śliwek, cebuli i przypraw takich jak kminek, majeranek, ziele angielskie i liść wawrzynu.
Co zrobić, żeby bigos nie był gorzki?
![????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t8d/1.5/16/1f914.png)
![????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t95/1.5/16/1f4a1.png)
Często pomimo usilnych starań i długich godzin spędzonych nad tą potrawą, bigos wychodzi gorzki. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek co zrobić, żeby uniknąć goryczki:
![????????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f449_1f3fb.png)
świeżą kapustę przed ugotowaniem najlepiej posolić i odstawić na chwilę, aby puściła soki
![????????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f449_1f3fb.png)
kiszoną kapustę warto przepłukać zimną wodą, to również zniweluje kwaśny posmak
![????????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f449_1f3fb.png)
nie przesadzić z ilością ziela angielskiego
![????????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f449_1f3fb.png)
dobrze namoczyć suszone grzyby, nawet przez 7 godzin
![????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t95/1.5/16/1f4a1.png)
Do przygotowania dobrego bigosu najlepiej jest użyć wysokiej jakości produktów – a takie znajdziesz w naszym sklepie.
![????????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f449_1f3fb.png)
pyszną, ekologiczną kiszoną kapustę,
![????????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f449_1f3fb.png)
suszone śliwki bez sorbinianu potasu,
![????????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f449_1f3fb.png)
suszone grzyby,
![????????](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f449_1f3fb.png)
aromatyczne, przyprawy z Darów Natury