20 stycznia Światowy Dzień Bigosu
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.”
A. Mickiewicz. W całej literaturze nie ma chyba piękniej opisanej polskiej potrawy, niż bigos według wieszcza Adama Mickiewicza.
20 stycznia, świętujemy właśnie Dzień Bigosu. To kultowe polskie
danie, chętnie jedzą również Litwini i Białorusini.
Prawdziwy bigos staropolski przygotowywany jest z dwóch rodzajów kapusty: kiszonej i świeżej, z mięsa, kiełbasy, suszonych grzybów, suszonych śliwek, cebuli i przypraw takich jak kminek, majeranek, ziele angielskie i liść wawrzynu.
Co zrobić, żeby bigos nie był gorzki?
Często pomimo usilnych starań i długich godzin spędzonych nad tą potrawą, bigos wychodzi gorzki. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek co zrobić, żeby uniknąć goryczki:
świeżą kapustę przed ugotowaniem najlepiej posolić i odstawić na chwilę, aby puściła soki
kiszoną kapustę warto przepłukać zimną wodą, to również zniweluje kwaśny posmak
nie przesadzić z ilością ziela angielskiego
dobrze namoczyć suszone grzyby, nawet przez 7 godzin
Do przygotowania dobrego bigosu najlepiej jest użyć wysokiej jakości produktów – a takie znajdziesz w naszym sklepie.
pyszną, ekologiczną kiszoną kapustę,
suszone śliwki bez sorbinianu potasu,
suszone grzyby,
aromatyczne, przyprawy z Darów Natury