Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Makaron

25 października, świętujemy Dzień Makaronu!

W większości przypadków makaron produkowany jest z mąki i wody. Czasem może mieć dodatek jaj (wówczas nazywany jest makaronem jajecznym) lub kurkumy (używanej głównie jako barwnika dla nadania mu ładnego, żółciutkiego koloru).

Kto wynalazł makaron?

Chociaż makaron bezsprzecznie kojarzy nam się z Włochami, to prawdziwą ojczyzną tego produktu są jednak Chiny. Odkrycia archeologiczne potwierdzają, że Chińczycy jadali go już ponad 4 tysiące lat temu. We Włoszech makaron pojawił się dopiero w epoce średniowiecznej.

Italska pasta jest podstawą kuchni na Półwyspie Apenińskim. „Konserwatywni” Włosi przeważnie gotują makaron al dente, co oznacza ‘na ząb’. Ugotowany w ten sposób makaron ma zwartą konsystencję i jest wyczuwalny podczas gryzienia. Oprócz walorów estetycznych i smakowych przygotowany tak makaron ma jeszcze tę przewagę nad rozgotowanym, że ma niższy indeks glikemiczny dzięki czemu po zjedzeniu go wyrzut insuliny do krwiobiegu jest niższy.

Co zrobić żeby makaron nie kleił się po ugotowaniu?

Prawdziwą zmorą fanów makaronu jest fakt, że często klei się po ugotowaniu. Co zrobić, aby temu zapobiec? Przede wszystkim należy wrzucać suchy makaron do dużej ilości (według Włochów najlepsze efekty daje proporcja 1l wody na 100 g makaronu) wrzącej, osolonej wody. Po wrzuceniu możemy dodać łyżkę oliwy extra virgin. Makaron należy gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, kilkukrotnie mieszając w trakcie gotowania. Po odcedzeniu warto przelać go zimną wodą.

Dlaczego makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy?

Dużą popularnością cieszą się w naszym sklepie makarony pełnoziarniste, czyli takie produkowane z mąki pełnoziarnistej. Mają zdecydowanie więcej witamin, minerałów i błonnika niż te wytwarzane z „białej” mąki i mają również niższy indeks glikemiczny.

Jaki makaron ma najwięcej białka?

W ostatnim czasie prawdziwą furorę robią również makarony z roślin strączkowych (soi, soczewicy, grochu itp.), które zawierają największą ilość białka ze wszystkich makaronów.

Jaki makaron ma najmniej kalorii?

Z kolei dla tych będących na diecie niskokalorycznej, niskowęglowodanowej lub ketogenicznej a kochających kuchnie włoską prawdziwym wybawieniem są makarony konjac w składzie których mąka została zastąpiona błonnikiem o tej samej nazwie. Taki makaron ma zaledwie 6 kcal na 100 g.

W naszym sklepie MarketBio.pl pod tym linkiem https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-makaron... znajdziecie ogromny wybór różnego rodzaju makaronów, z różnych mąk, w różnych kształtach, dla dzieci i dla dorosłych, odpowiednich dla różnych diet. Jest zatem potencjał by odpowiednio świętować.

Smacznego!

#makaron #niskiindeks #keto #ketodieta #dzieńmakaronu #marketbiopl #kuchniawłoska #kuchniaazjatycka #dlawegan

 

makaron dietetyczny

ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google