Czy wiedzieliście, że właśnie dzisiaj, w piątek 13 maja, hummus ma swoje święto?
Nazwa "hummus" wywodzi się z języka arabskiego i oznacza po prostu "ciecierzycę". Hummus to dip/pasta, wywodząca się z Bliskiego Wschodu. W składzie hummusu znajdziecie głównie przetartą, ugotowaną ciecierzycę z tahini i innymi dodatkami, np. oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, przyprawami. Według legendy sos ten wymyślił sułtan Saladyn w XII wieku. Ale to chyba naprawdę legenda, bo podobno zajadali się nim już starożytni Rzymianie. Największa porcja hummusu została przygotowana w Libanie w 2010 roku przez 300 kucharzy i ważyła ponad 10 ton!!!
Niektóre gotowe hummusy zawierają w składzie:
- benzoesan sodu
- sorbinian potasu
- kwas cytrynowy - zamiast soku z cytryny
Dlatego wybierajcie te bez zbędnych składników, a takie właśnie znajdziecie w naszym sklepie!
Hummus to idealna pasta dla wegan, osób na diecie keto, fanów kuchni orientalnej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do:
- pieczywa
- przekąsek
- deski serów
Wyruszcie w kulinarną podróż do krajów Orientu i poczujcie ten smak! Taaman ladidan (smacznego)!