Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Potrawy z dyni, dynia, olej z pestek dyni, pestki dyni

Dynia jest niekwestionowaną "królową" jesieni!

Pod względem botanicznym uznawana za owoc, zwyczajowo jednak traktuje się ją jak warzywo. Oprócz pomarańczowego miąższu, który o tej porze roku króluje w większości kuchni w postaci zup, ciast, deserów i wielu innych posiłków, z dyni pozyskujemy także cenne pestki, a z surowych pestek tłoczy olej o orzechowej nucie smakowej.

 

Czy wiesz jak je najlepiej wykorzystać?

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno nie powinien być podgrzewany. Najlepiej spożywać go na surowo jako dodatek do:
  • pesto
  • zup (szczególnie zup typu krem)- polecamy zwłaszcza do wszelkich zup dyniowych
  • jajecznicy
  • pieczywa
  • dressingu do sałatek 
Taki olej po otwarciu należy przechowywać w lodówce. Warto włączyć go do swojej diety ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. W przypadku tego oleju stanowią aż ok. 80%. Z kolei surowe pestki dyni to prawdziwe bogactwo takich składników mineralnych jak:
  • potas (100 g pestek zawiera go aż 810 mg co stanowi ok. 40% RWS*)
  • fosfor (100 g pestek zawiera go aż 1170 mg co stanowi ok. 167% RWS*)
  • magnez (100 g pestek zawiera go aż 540 mg co stanowi ok. 144% RWS*)
  • żelazo (100 g pestek zawiera go aż 15 mg co stanowi ok. 107% RWS*)
  • cynk (100 g pestek zawiera go aż 7,5 mg co stanowi ok. 75% RWS*)
*DZIENNE REFERENCYJNE WARTOŚCI SPOŻYCIA WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH (DLA OSÓB DOROSŁYCH)
 
Pestki dyni mogą być doskonałą alternatywą dla popcornu czy chipsów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, sałatek, czy domowej produkcji pieczywa.  Zajrzyj na naszą stronę www.marketbio.pl i odkryj dyniowe pyszności. Link do olejów z pestek dyni znajdziesz tutaj:
 

 

 

 

ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google