10 października, obchodzimy Dzień Owsianki!
Owsianka to nic innego jak płatki owsiane z dodatkiem mleka, napoju roślinnego lub wody. I chociaż większość współczesnych dorosłych w dzieciństwie na samą myśl o owsiance wzdrygała się, to trzeba przyznać, że dzisiaj to jedno z najpopularniejszych śniadań przeżywa prawdziwy renesans. W naszym sklepie znajdziesz już gotowe owsianki z szeroką paletą dodatków. Możesz również stworzyć własną owsiankę kupując płatki owsiane i dodatki.
Dodatki do owsianki
Do owsianki dodać można prawie wszystko - ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia. Bez wątpienia jednymi z bardziej popularnych dodatków są:
- orzechy, np. migdały, laskowe, włoskie
- świeże lub suszone owoce, np. rodzynki, morele, daktyle, figi, gruszki, jabłka, owoce tropikalne
- rozgrzewające przyprawy, np. cynamon, kurkumę
- ziarna takie jak chia, komosa ryżowa, słonecznik, siemię lniane
- masło orzechowe
- miód, syrop z agawy, syrop klonowy
- marchewkę (i też jest pycha to połączenie)
- chipsy kokosowe
i wiele innych pysznych dodatków, które znajdziesz w naszym sklepie.
Odmiany płatków owsianych
Owsiankę przygotujesz na bazie płatków owsianych zwykłych, górskich lub błyskawicznych.
Czy wiesz czym one się różnią?
- płatki owsiane zwykłe uzyskuje się z całego ziarna owsa (także z łuski)
- płatki owsiane górskie otrzymujemy z łamanego ziarna owsa
- płatki owsiane błyskawiczne pozyskujemy z poddanego obróbce hydrotermicznej ziarna owsa. Obróbka ta polega na parowaniu, prażeniu ziarna, obłuskiwaniu i płatkowaniu. Dzięki temu płatków błyskawicznych nie musimy gotować a wystarczy, że zalejemy je wrzątkiem.
Dlaczego warto włączyć owsiankę do swojej codziennej diety?
- jest to posiłek, który możemy spożywać na ciepło, zatem rozgrzeje nasz organizm zwłaszcza w chłodne poranki
- płatki owsiane zwykłe i górskie mają stosunkowo niski IG (40) dlatego są dobrym wyborem dla diabetyków i osób z insulinoopornością - warto do takiej owsianki dodać pestki dyni
- płatki owsiane są źródłem wielu witamin i minerałów takich jak: fosfor, magnez, żelazo, cynk, tiamina
- owsianka to jedno z dań, które możemy przygotować stosunkowo szybko