Pistacje, orzechy pistacjowe
26 lutego 2023 roku, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pistacji.


Orzechy pistacjowe to wszechstronny dodatek, który można wykorzystać w wielu różnych daniach od wytrwanych po słodkie. Doskonale komponują się między innymi z:

sałatkami – warto posypać sałatkę orzeszkami pistacjowymi – nadamy jej chrupkości i orzechowego smaku


mięsem - zarówno drobiem jak i wieprzowiną – można dodać np. do farszu roladek

sernikami

kremami – wystarczy zmielić orzechy pistacjowe na drobno i dodać do masy kremowej, np. z serka mascarpone i bitej śmietany…mniam

Liderami w uprawie pistacji są takie kraje jak Iran, USA

i Turcja.
W naszym sklepie znajdziesz pistacje z tych 3 krajów, w wersji eko i konwencjonalnej, zarówno łuskane jak i w łupinkach, solone i bez dodatku soli.
A dlaczego warto chrupać pistacje?
Bo te małe orzeszki to dobre źródło:

białka roślinnego

jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

błonnika

witamin i minerałów takich jak: witamina B1, potas, magnez, żelazo