Zakwas Chlebowy Bio 15 G - Vitam
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: L 905
- Producent/Dystrybutor: VITAM
- Kod producenta: 4011437040763
-
Dostępność:
W magazynie jest więcej niż 5 sztuk
- Czas realizacji: 24h
- 3,99 zł / szt.
-
szt.
Zawartość netto:0,015 kg
Cena kat. za 1kg :266.00 zł
Masa netto: 15 g
Składniki: pełnoziarnista mąka żytnia*, kultury bakterii chlebowych
* - produkty z upraw ekologicznych kontrolowanych
Jednostka certyfikująca: DE-013
Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE
Informacja alergiczna: Produkt zawiera alergen: gluten.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przykładowy przepis na chleb żytni:
Potrzebne składniki: 900g żytniej mąki drobno mielonej, 1 saszetka zakwasu chlebowego VITAM, 1 saszetka drożdży piekarniczych w proszku VITAM, 670ml wody,1 łyżeczka herbaciana soli, ewentualnie 1 łyżeczka herbaciana miodu.
Składniki zmieszać, wodę dodawać stopniowo do momentu otrzymania zwartej, formowalnej masy. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce dla wyrośnięcia. Piec przez około godzinę w temperaturze 200°C. W przypadku automatów piekarniczych użyć połowy składników oraz zastosować tryb wypieku chleba pełnoziamistego ze średnim zarumienieniem. Aby połączyć trwałość i aromat chleba żytniego z zaletami chleba pszennego można zamienić cześć mąki żytniej z przepisu na mąką pszenną w stosunku 1:1 (na przykład 550g mąki żytniej i 350g mąki pszennej).
*przepis zaczerpnięty z etykiety umieszczonej na opakowaniu zakwasu
Przykładowy przepis na chleb żytni:
Potrzebne składniki: 900g żytniej mąki drobno mielonej, 1 saszetka zakwasu chlebowego VITAM, 1 saszetka drożdży piekarniczych w proszku VITAM, 670ml wody,1 łyżeczka herbaciana soli, ewentualnie 1 łyżeczka herbaciana miodu.
Składniki zmieszać, wodę dodawać stopniowo do momentu otrzymania zwartej, formowalnej masy. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce dla wyrośnięcia. Piec przez około godzinę w temperaturze 200°C. W przypadku automatów piekarniczych użyć połowy składników oraz zastosować tryb wypieku chleba pełnoziamistego ze średnim zarumienieniem. Aby połączyć trwałość i aromat chleba żytniego z zaletami chleba pszennego można zamienić cześć mąki żytniej z przepisu na mąką pszenną w stosunku 1:1 (na przykład 550g mąki żytniej i 350g mąki pszennej).
*przepis zaczerpnięty z etykiety umieszczonej na opakowaniu zakwasu