Zestaw 10 x Proszek do Pieczenia Bezglutenowy Bio 12 g - Amylon
- Dostępność taka jak poniższych składników
- 15,50 zł
-
Informacja dla osób zamawiających większe ilości: opakowanie zbiorcze zawiera 45 sztuk
PROSZEK DO PIECZENIA BEZGLUTENOWY BIO
Produkt bez fosforanów.
Masa netto: 10 x 12 g
Składniki: Skrobia kukurydziana BIO, substancje spulchniające (winiany potasu, wodorowęglan sodu).
Jednostka certyfikująca: CZ-BIO-001
Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 705 kJ/166 kcal
Tłuszcz: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 41 g
- w tym cukry: 0 g
Białko: 0,1 g
Sól: 15,4 g
Producent:
Czym jest proszek do pieczenia?
Proszek do pieczenia jest mieszanką zawierającą w swoim składzie związki chemiczne rozkładające się w wysokiej temperaturze z wydzieleniem gazów, które spulchniają ciasto. Regulatory kwasowości dodatkowo przyspieszają i wzmacniają ten proces.
Podstawowym składnikiem proszków do pieczenia jest wodorowęglan sodu, który w temperaturze powyżej 60 °C rozkłada się z wydzieleniem dwutlenku węgla.
Proszki do pieczenia wzbogaca się dodatkowo regulatorami kwasowości, które niwelują gorzki posmak wodorowęglanu sodu. Najczęściej stosowane regulatory to mleczan sodowy, wodorowinian potasu, pirofosforan sodu.
Do proszków do pieczenia dodaje się również substancje przeciwzbrylające – mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą.
Bezglutenowy proszek do pieczenia
Tradycyjny proszek do pieczenia dostępny w sklepach może zawierać śladowe ilości glutenu dlatego osoby chore na celiakię lub po prostu stosujące dietę bezglutenową powinny zaopatrywać się w bezglutenowy proszek do pieczenia.
Bezglutenowy proszek do pieczenia jest zazwyczaj zakwaszany wodorowinianem potasu, a substancją przeciwzbrylającą jest skrobia kukurydziana.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Tradycyjny proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną, ale w takim przypadku należy dodać jeszcze do ciasta sok z cytryny, kefir, maślankę lub odrobinę octu. Taki dodatek zniweluje gorzkość sody oczyszczonej.
Proszek do pieczenia można też zastąpić amoniakiem. Ma on nieprzyjemny zapach, który jednak ulatnia się całkowicie podczas pieczenia.
Bio: | Tak |
Gluten: | bezglutenowe |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Tak |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Tak |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Nie |
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000033942
Recenzje
Weronika
Recenzja niezweryfikowana
|