ERYTRYTOL
Słodzik stołowy na bazie erytrytolu. Najlepszy zamiennik cukru. Ma delikatny słodki smak i nie zawiera kalorii. Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania
redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Może być stosowany przez diabetyków.
Masa netto: 2 x 1000 g
Składniki: 100% substancja słodząca erytrytol
Kraj pochodzenia: Chiny
Warunki przechowywania: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Sposób użycia: Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy.
Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 0 kJ/ 0 kcal
Tłuszcz: 0 g
Węglowodany: 99 g
- w tym cukry: 0 g
- w tym skrobia: 0 g
- w tym alkohole wielowodorotlenowe: 99 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Producent:
Intenson Europe sp. z o.o.
Całowanie 94 G
05-480 Karczew
Czym jest erytrytol?
Znakomity zamiennik cukru, który z wyglądu bardzo go przypomina - jest biały, kryształowy i delikatnie błyszczący. Nie ma nieprzyjemnego smaku, który można wyczuć w innych, ogólnodostępnych słodzikach. Erytrytol nie powoduje wzrostu glukozy we krwi. Indeks glikemiczny jest bliski zera, dzięki czemu mogą go stosować osoby chore na cukrzycę.
Produkt jest bezglutenowy, przyjazny dla wegetarian i wegan.
Gdzie można kupić erytrytol?
Erytrytol można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych jak i internetowych. Na rynku ceny erytrytolu są różne, uzależnione jest to głównie od kraju pochodzenia surowca - najczęściej spotkać można erytrytol pochodzący z Chin, nieco droższy będzie produkt z Francji. Na cenę ma również wpływ rodzaj opakowania, gramatura, a także sam dystrybutor.
Czy spożywanie erytrytolu może być szkodliwe?
Absolutnie nie jest to prawdą. Erytrytol nie powoduje żadnych dolegliwości trawiennych, w większości wydalony zostaje z moczem. Jego indeks glikemiczny wynosi zero. Wspiera profilaktykę jamy ustnej, skutecznie hamując rozwój próchnicy. Produkt nie powoduje również wzrostu poziomu cholesterolu.
Jak stosować erytrytol?
Poza oczywistym zastosowaniem do słodzenia np. kawy, herbaty, erytrytol doskonale sprawdzi się w pieczeniu, a nawet w gotowaniu. Należy jednak pamiętać, że nie jest on aż tak słodki jak cukier - osiąga jedynie 75% jego słodyczy, dlatego trzeba dokładnie przeanalizować proporcje przygotowywanej potrawy.
Przepis na lemoniadę słodzoną erytrytolem:
Potrzebne będą:
- 2 cytryny i 1 limonka (można również użyć 2 limonek i 1 cytryny, 3 cytryn, itp.)
- 1 l wody
- gałązka mięty
- 1-2 łyżek erytrytolu (zależnie od tego czy preferujemy napój bardziej słodki czy kwaśny)
- kostki lodu
Przygotowanie:
Do dzbanka wycisnąć sok z 1 cytryny i 1 limonki, drugą cytrynę pokroić w półplasterki i wrzucić do dzbanka. Dodać gałązkę mięty, wsypać erytrytol i wszystko delikatnie rozgnieść np. łyżką. Wrzucić kostki lodu i całość zalać wodą. Mieszać do rozpuszczenia erytrytolu.
Smacznego!
Bio: | Nie |
Gluten: | bez glutenu |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Tak |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Tak |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Tak |
- Producent/Dystrybutor: Intenson Europe Sp. z o.o.
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000017090
Recenzje
Lilianna
Recenzja niezweryfikowana
|