Zestaw 2 x Mąka Kokosowa 1 kg Natur Planet
-
Dostępność taka jak poniższych składników
- 32,64 zł
-
MĄKA KOKOSOWA
Mąka kokosowa posiada słodkawy posmak, lekką konsystencję oraz łagodny zapach.
Masa netto: 2 x 1 kg
Składniki: Mąka Kokosowa 100%
Informacje dla alergików: Możliwa obecność glutenu. W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, orzechy arachidowe, różne orzechy.
Kraj pochodzenia surowca: Indonezja
Kraj produkcji: Polska
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Po otwarciu spożyć w przeciągu 2 miesięcy.
Zastosowanie: Może być stosowana do smażenia i pieczenia lub jako dodatek do sosów, musli, różnego typu sałatek, deserów, muffinek, naleśników i innych wypieków.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1742 kJ/419 kcal
Tłuszcz: 21,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 19,7 g
Węglowodany: 28,5 g
- w tym cukry: 18,8 g
Błonnik: 24,9 g
Białko: 15,9 g
Sól: 0,225 g
Producent:
INFO-FARM Marcelina Pacula-Staś
ul. J. Baildona 24/3
40-115 Katowice
Mąka Kokosowa - Zestaw 2 x 1 kg Natur Planet
Mąka kokosowa to idealny wybór dla osób poszukujących alternatywy dla tradycyjnych mąk. Dzięki unikalnym właściwościom i delikatnemu, słodkawemu posmakowi staje się coraz bardziej popularna w kuchniach na całym świecie.
Charakterystyka Mąki Kokosowej
Mąka kokosowa Natur Planet pozyskiwana jest z miąższu kokosa, stanowiąc produkt uboczny przy produkcji mleka kokosowego lub oleju. Jest lekka, sypka oraz aromatyczna, co sprawia, że potrawy przygotowane z jej użyciem mają wyjątkowy smak.
Wszechstronne Zastosowanie w Kuchni
Mąka kokosowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni:
- Idealna do wypieków: ciast, ciasteczek, naleśników oraz muffinek.
- Jako dodatek do sosów, musli oraz sałatek.
- Można ją używać jako zagęstnik, szczególnie w kuchni tajskiej.
- Wzbogaca desery, lody i inne słodkości o subtelną nutę kokosa.
Możliwość stosowania na diecie bezglutenowej: Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, co czyni ją doskonałym składnikiem diety osób unikających tego białka.
Zalety Wyboru Mąki Kokosowej
Wybierając mąkę kokosową, zyskujesz produkt o wysokiej zawartości błonnika oraz białka, co może wpływać na poczucie sytości. Jej niski indeks glikemiczny sprawia, że jest atrakcyjną propozycją dla osób kontrolujących spożycie węglowodanów.
Warunki Przechowywania i Wskazówki
Aby zachować świeżość produktu, przechowuj mąkę kokosową w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu zaleca się spożyć produkt w ciągu 2 miesięcy.
Najczęściej Zadawane Pytania
Czy mąka kokosowa zawiera gluten?
Mąka kokosowa jest naturalnie bezglutenowa, jednak możliwa jest obecność śladowych ilości glutenu ze względu na proces pakowania.
Jak przechowywać mąkę kokosową po otwarciu?
Po otwarciu przechowuj produkt w suchym, ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Najlepiej zużyć w ciągu 2 miesięcy.
Czy mogę używać mąki kokosowej do pieczenia ciast?
Tak, mąka kokosowa doskonale nadaje się do wypieków, jednak pamiętaj o jej dużej chłonności i ewentualnej konieczności dostosowania ilości płynów w przepisie.
Jak powstaje mąka kokosowa?
Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu kokosa, a tak dokładniej jest produktem ubocznym, który powstaje podczas wytwarzania mleczka kokosowego bądź też oleju kokosowego.
Mąka kokosowa jest bardzo delikatna, sypka, ma lekki smak i zapach kokosa. W zależności od zbiorów, z których pochodzą kokosy, może różnić się kolorem, a także słodyczą.
Właściwości mąki kokosowej
Mąka kokosowa dedykowana jest przede wszystkim osobom będących na różnych dietach lub po prostu osobom odchudzającym się. Zawiera bowiem bardzo dużo błonnika i białka. Nierozpuszczalny błonnik zawarty w mące kokosowej daje poczucie sytości, co pozwala obniżyć ilość kalorii w diecie.
Mąka kokosowa ma również niski indeks glikemiczny - wynosi on 35, a np. indeks glikemiczny mąki pszennej to aż 85.
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, z powodzeniem może zatem stać się jednym z głównych składników diety osób będących na diecie bezglutenowej lub chorych na celiakię.
Zastosowanie mąki kokosowej
Mąka kokosowa znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Z całą pewnością jej królestwem są wypieki - ciasta, ciasteczka, a także naleśniki.
Doskonale sprawdzi się również jako baza sosów, zwłaszcza w kuchni tajskiej. Jest doskonałym zagęstnikiem.
Z tego względu, że mąka kokosowa jest po prostu zmielonym miąższem kokosa, można jej użyć również jako posypki to deserów, lodów, czy też ciast.
Podczas pieczenia należy pamiętać o tym, że mąka kokosowa ma nieco inne właściwości niż pozostałe mąki - przede wszystkim jest bardziej chłonna.
Należy zatem odpowiednio zwiększyć ilość płynów w przepisie lub stosować przepisy strikte przeznaczone dla mąki kokosowej.
Bio: | Nie |
Gluten: | możliwa obecność |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Nie |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Nie |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Tak |
- Producent/Dystrybutor: Info-Farm .
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000033907
Recenzje
cecylia
Recenzja niezweryfikowana
|