Zestaw 2 x Kwas L-Askorbinowy 1 kg Witamina C CZDA 1000 g Stanlab
-
Dostępność taka jak poniższych składników
- 70,98 zł
-
KWAS L-ASKORBINOWY STANLAB
Masa netto: 2x1000 g (1 kg)
Nr CAS:50-81-7
Nr WE: 200-066-2
Wzór chemiczny C6H8O6
Gatunek CZYSTY DO ANALIZY - CZDA (zanieczyszczenia niewykrywalne typowymi metodami analiz chemicznych)
Właściwości fizyczne i chemiczne:
Forma: ciało stałe
Kolor: biały
Zapach: bez zapachu
pH: około 2,2 – 2,5 (50 g/l H2O, 20°C)
Temperatura topnienia:189 – 192°C
Temperatura wrzenia: rozkład >192°C
Temperatura samozapłonu: 380°C
Temperatura zapłonu: brak danych
Granice wybuchowości: brak danych
Ciśnienie pary: brak danych
Gęstość: ~1,65g/cm³
Ciężar nasypowy: około 500 – 900 kg/m³
Rozpuszczalność:
w wodzie: 330 g/l (24°C)
w rozpuszczalnikach organicznych:
w etanolu: 20 g/l (20°C)
Posiadamy Świadectwo Kontroli Jakości wydane przez dystrybutora Stanlab dla naszej firmy (Do wglądu po zapytaniu e-mail).
Inne nazwy:
Witamina C
Kwas askorbinowy
Producent:
ul. K. Olszewskiego 13
20-481 Lublin
Zestaw 2 x Kwas L-Askorbinowy 1 kg Witamina C STANLAB
Kwas L-askorbinowy, znany również jako Witamina C, to czysty związek chemiczny oferowany w formie proszku, oznaczony jako gatunek CZDA (Czysty do Analizy). To produkt o wszechstronnym zastosowaniu, wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym oraz jako odczynnik chemiczny.
Właściwości fizyczne i chemiczne Kwasu L-Askorbinowego
- Forma: ciało stałe
- Kolor: biały
- Zapach: bez zapachu
- pH: około 2,2 – 2,5 (50 g/l H2O, 20°C)
- Temperatura topnienia: 189 – 192°C
- Rozpuszczalność w wodzie: 330 g/l (24°C)
- Ciężar nasypowy: około 500 – 900 kg/m³
Produkt charakteryzuje się wysoką czystością, co jest potwierdzone Świadectwem Kontroli Jakości wydanym przez dystrybutora Stanlab.
Zastosowania i zalety Witaminy C
Witamina C jest znanym przeciwutleniaczem i regulatorem kwasowości. Jest stosowana w celu przedłużenia świeżości produktów spożywczych oraz zachowania ich naturalnej barwy. Można ją stosować jako dodatek do dań i napojów, co czyni ją niezwykle wszechstronnym produktem zarówno w kuchni domowej, jak i w profesjonalnym przemyśle spożywczym.
Źródła naturalne Witaminy C
Witamina C występuje naturalnie w wielu warzywach i owocach, takich jak:
- acerola
- dzika róża
- cytrusy
- pomidory
- kiwi
- truskawki
- czarna porzeczka
- jarmuż
- papryka
- brokuły
- brukselka
Witamina C w proszku to znakomity sposób na wzbogacenie diety w ten cenny składnik, którego organizm ludzki nie potrafi magazynować.
Najczęściej zadawane pytania
- Jak długo można przechowywać kwas L-askorbinowy?
Należy go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego. Sprawdź datę ważności na opakowaniu. - Czy witamina C w proszku jest bezpieczna do spożycia?
Tak, jeśli jest stosowana zgodnie z zaleceniami producenta i w ramach zalecanego dziennego spożycia dla witaminy C. - Jakie są sposoby użycia witaminy C w kuchni?
Można ją dodawać do napojów, koktajli, sałatek, a nawet stosować jako naturalny dodatek do jogurtów czy deserów.
Co to jest kwas L-askorbinowy/ kwas askorbinowy?
Kwas L-askorbinowy o nazwie zwyczajowej witamina C to związek chemiczny, dodatek do żywności należącym do kategorii przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości o numerze E300. Zastosowanie znajduje w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym a także jako odczynnik chemiczny. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, jest bardzo nietrwała, organizm ludzki jej nie magazynuje dlatego musi być stale uzupełniana.
Jakie właściwości ma Witamina C?
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który spowalnia procesy starzenia, przedłuża termin przydatności spożycia produktów spożywczych, jest regulatorem ph, pomaga zachować naturalną barwę produktów, zwalcza powstawanie wolnych rodników, posiada właściwości antyoksydacyjne oraz redukujące a także jest naturalnym i ekologicznym dodatkiem do żywności.
Objawy niedoboru Witaminy C
W przypadku niedoboru witaminy C mogą wystąpić sygnały z organizmu:
- osłabienie naczyń krwionośnych
- bóle stawów i mięśni
- ogólne osłabienie, utrata apetytu
- spadek odporności organizmu
- szkorbut
- szybsze starzenie się skóry
Źródła Witaminy C
Witamina C jest obecna w wielu warzywach i owocach, jednak jest ona bardzo wrażliwa i utlenia się pod wpływem wysokiej temperatury, niszczy ją również światło. Źródła witaminy C stanowią m.in.
- acerola
- dzika róża
- cytrusy
- pomidory
- kiwi
- truskawki
- czarna porzeczka
- jarmuż
- papryka
- brokuły
- brukselka
Dostępna jest również witamina C w proszku, którą można spożywać jako dodatek do dań i napojów.
- Producent/Dystrybutor: Stanlab .
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000017120
Recenzje
Milena K
Recenzja niezweryfikowana
|