Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie wykorzystywana była tam od setek lat. Swoje zastosowanie znalazła jako naturalny słodzik, który stosowany był i jest do wszelkiego rodzaju żywności. Jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które unikają cukru czy są na diecie. Jednak i nie tylko, ponieważ w dzisiejszym świecie dostajemy wiele informacji o negatywnych skutkach działania cukru, dlatego warto szukać naturalnych i zdrowych rozwiązań. Do takich należy właśnie stewia.
Wyglądem niewiele różni się od zwykłego cukru. Stewia potrafi być nawet kilkaset razy słodsza niż cukier, dlatego często jest łączona z innymi słodzikami, tak również stało się w naszym przypadku. Połączyliśmy stewię z erytrytolem, dzięki czemu pozwala to na stosowanie słodzika w proporcji 1:1 do zastosowania w którym używalibyśmy zwykłego cukru.
Erytrytol jest substancją występującą w wielu owocach (melonach, gruszkach czy winogronach) jak i również w kukurydzy czy pyłku kwiatów. Tak jak i w przypadku stewii, indeks glikemiczny erytrytolu wynosi 0, dodatkowo jest bezkaloryczny!
Skąd przewaga stewii nad cukrem?
Po pierwsze stewia jest po prostu zdrowa i jest naturalnych słodzikiem, który dodatkowo nie ma kalorii! Jest to bardzo ważne chociażby dla osób będących na diecie, ponieważ nie muszą się martwić o nadwyżkę kaloryczną słodząc chociażby swoją herbatę stewią! Ponad to cukier biały ma wiele negatywnych skutków na nasz organizm w tym, wytwarza próchnicę. Na to ratunkiem jest stewia, która próchnicy nie wytwarza, a nawet stosowana jest jako środek zapobiegawczy w walce z próchnicą(1).
Stewię możemy stosować w wielu przypadkach. Może być stosowana zarówno do herbaty, ciast, deserów, przetworów czy lodów. Stewia jest odporna na wysokie temperatury, dlatego można jej używać do wypieków! Trzeba być jedynie ostrożnym przy wypiekach drożdżowych, ponieważ stewia spowalnia wyrośnięcie takiego ciasta. Na całym świecie stosowana jest jako słodzik do napojów i żywności, po to aby obniżyć ich wartość kaloryczną.
Stewia może być stosowana przez diabetyków jak i przez osoby dbające o zdrowy styl życia oraz zbilansowaną dietę.
Dodatkowo przygotowaliśmy dla Was sprawdzony przez nas przepis na pyszny deser. Jest on bez dodatku cukru, laktozy czy glutenu! Ale śmiało dostosujcie go pod siebie! Pyszny deser w formie sufletu z mango to świetny sposób na szybką przekąskę! Przekonaj się sam!
Składniki:
-3 łyżki erytrytolu ze stewią
-3 jajka
-dwie sztuki mango (może być mus z mango ewentualnie)
-dwie łyżki mąki ryżowej
-30 ml wody
-pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie: Obierz mango ze skórki, a miąższ włóż do blendera i miksuj je do uzyskania jednolitej masy. Następnie przełóż masę do garnka i gotuj z wodą, proszkiem do pieczenia oraz mąką. Oddziel białka od żółtek i ubij białka z erytrytolem. Do schłodzonej masy dodajemy żółtka, mieszamy, a następnie dodaj do masy ubite białka. Całość dokładnie wymieszaj, potem przełóż ją do naczyń i piecz w 180C przez 15 min. I gotowe!
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26192983