Kefir Zestaw Bakterii 4,9 g Sun & Foods Przecena Krótka Data Minimalnej Trwałości
- Oczekujemy na dostawę tego produktu, Wyszukaj poniżej lub za pomocą wyszukiwarki podobny produkt.
-
- 8,50 zł
-
Gratisy w koszyku
Dodaj do koszyka produkty na kwotę minimum 150 zł i sprawdź w koszyku jakie produkt możemy dziś zaoferować już za 1 grosz! Więcej informacji tutaj
-
Program rabatowy
Każdy zalogowany użytkownik naszego sklepu bierze udział w programie rabatowym i za wydane złotówki otrzymuje punkty wymieniane automatycznie na rabaty przypisane do konta. Więcej informacji tutaj
Zawartość netto:1 zest.
Cena kat. za 1zest. :16.99 zł
Przecena spowodowana krótką datą minimalnej trwałości.
Najlepiej spożyć przed: 01/05/2019
Oferta ważna do wyczerpania zapasów!
Produkt należy opłacić lub zamówić za pobraniem na 2 dni robocze przed upływem terminu trwałości.
KEFIR ZESTAW BAKTERII
Zestaw bakterii do wytwarzania kefiru z mleka, również roślinnego
Nie zawiera GMO, cukru, glutenu, zagęszczaczy ani chemicznych dodatków
Masa netto: 4,9 g
Składniki: Zawiera kultury bakterii: Lactococcus lactis subsp., Leuconostoc subsp., Streptococcus thermophilus, Lactobacillus subsp., Kefir Hefen, Kefirknollen
Mikroflora
Warunki przechowania: Kefir może być przechowywany w lodówce 7 dni, w saszetce 12 m-cy (saszetkę też należy przechowywać w lodówce).
Sposób wytwarzania:
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion.
1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego
lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°.
2. Przelewamy mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i studzimy do temp. około 42°C.
Naczynie musi mieć szczelną pokrywkę.
3. Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.
4. Zostawiamy do fermentacji nawet do 12 godzin w temperaturze około 42°C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu możemy wstawić słoik do
garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc.
Unikamy wstrząsania naczyniem.
5. Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce. Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do
następnego namnażania.
Kolejne namnażanie:
Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 2-3 dni i nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym
gorzej się namnaża). Na każdy litr nowo przygotowanego mleka (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki z poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy jak poprzednio.
Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości: konsystencję i zapach. Oznacza to, że należy
zaszczepić nową kulturę bakterii.
Producent:
Sun & Foods promocja Zdrowia
49-300 Brzeg, ul. Towarowa 10
Bio: | Nie |
Gluten: | bezglutenowe |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Tak |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Tak |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Nie |
- Producent/Dystrybutor: Sun & Foods
- Kod producenta: 5905279349032
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000015802