Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Kuchnia Słowian Czyli o Poszukiwaniu PRN

    • 59,99 zł
  • Gratisy w koszyku

    Dodaj do koszyka produkty na kwotę minimum 150 zł i sprawdź w koszyku jakie produkt możemy dziś zaoferować już za 1 grosz! Więcej informacji tutaj

  • Program rabatowy

    Każdy zalogowany użytkownik naszego sklepu bierze udział w programie rabatowym i za wydane złotówki otrzymuje punkty wymieniane automatycznie na rabaty przypisane do konta. Więcej informacji tutaj

Dodaj do ulubionych produktów

Zawartość netto:1  szt.
Cena kat. za 1szt. :59.99 zł

KUCHNIA SŁOWIAN

Hanna Lis i Paweł Lis

 

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo.

Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na

własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych,

historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa.

Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian - potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się

z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach,

gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę

był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy

przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie

ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi

dysponowali nasi przodkowie.

 

 

Tytuł: Kuchnia Słowian

Autorzy: Hanna Lis, Paweł Lis

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia

Rok wydania: 2015

Ilość stron: 320

Wymiary: 19 x 24 cm

ISBN: 9788310126528

Okładka: Twarda

 

 

 

Wydawnictwo Nasza Księgarnia

02-868 Warszawa, Sarabandy 24c

Do sprawdzenia

 

 

 

 

 

 

 

Kuchnia Słowian – Odkryj dawne smaki

Kuchnia Słowian autorstwa Hanny Lis i Pawła Lisa to fascynująca podróż w czasie, pozwalająca poznać autentyczne smaki wczesnośredniowiecznych Słowian. Autorzy książki przywracają zapomniane receptury, odtwarzając je na podstawie dokładnych badań archeologicznych, etnograficznych oraz botanicznych. Dzięki temu możemy odkryć bogactwo kulinarne naszych przodków.

Unikalne przepisy i kulinarne tradycje

Książka zawiera aż 120 unikalnych przepisów na dania, takie jak polewki, piwa, kasze, mięsa oraz miód pitny. Przepisy te są dostosowane do współczesnych kuchni, co umożliwia ich łatwe przygotowanie w domowych warunkach. Autorzy uzupełnili książkę praktycznymi poradami, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy piec w jamie ziemnej.

Poznanie kultury Słowian

Nie tylko smaki, ale także kultura i zwyczaje dawnych Słowian znajdują się w centrum tej książki. Autorzy opisują genezę tradycyjnych potraw, przedstawiają techniki kulinarne oraz opowiadają o ziołach i przyprawach stosowanych przez Słowian. Odkryjemy, co jadano, zanim kuchnia europejska wzbogaciła się o egzotyczne przyprawy, takie jak pieprz czy herbata.

Szczegóły techniczne książki

  • Tytuł: Kuchnia Słowian
  • Autorzy: Hanna Lis, Paweł Lis
  • Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
  • Rok wydania: 2015
  • Ilość stron: 320
  • Wymiary: 19 x 24 cm
  • ISBN: 9788310126528
  • Okładka: Twarda

Korzyści z wyboru tej książki

Wybierając książkę Kuchnia Słowian, zyskujesz nie tylko dostęp do unikalnych przepisów, ale także głębsze zrozumienie słowiańskiej kultury kulinarnej. To idealna propozycja dla miłośników historii, pasjonatów gotowania i wszystkich, którzy chcą poszerzyć swoje kulinarne horyzonty.

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

  • Jakie umiejętności kulinarne są potrzebne, by korzystać z tej książki? Książka jest przystępna dla każdego, zarówno dla początkujących kucharzy, jak i doświadczonych entuzjastów gotowania.
  • Czy wszystkie składniki są łatwo dostępne? Autorzy dostosowali przepisy do współczesnych warunków, więc większość składników można znaleźć w sklepach spożywczych.
  • Czy książka zawiera ilustracje potraw? Tak, znajdziesz w niej wizualizacje, które pomogą Ci w przygotowaniu potraw.

Do sprawdzenia

 

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops