
Wybieranie zdrowych czekolad może być trudne, ponieważ na rynku dostępnych jest wiele różnych marek i odmian. Spożywanie dużej ilości cukru może prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie problematyczne dla osób z cukrzycą lub nietolerancją glukozy. Czekolady bez cukru lub o niskiej zawartości cukru mogą pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
Przepyszna KETOLADA® Czekolada 60% z Erytrytolem 100 g - tylko kakao i erytrol !
KETOLADA - TABLICZKA 60% KAKAO BEZ DODATKU CUKRU Zawiera substancję słodzącą. Zawiera naturalnie występujące cukry. KETOLADA bez dodatku cukru jest dedykowana osobom unikającym cukru oraz zbędnych dodatków jak konserwanty, emulgatory, aromaty, barwniki w pożywieniu. Masa netto: 100 g Składniki: Masa kakaowa, substancja słodząca: erytrytol E968 (40%), tłuszcz kakaowy. Masa kakaowa min. 60%. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, soję oraz mleko (łącznie z laktozą). Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1718 kJ/ 417 kcal Tłuszcz: 41 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 27 g Węglowodany: 44 g - w tym cukry: 0,8 g - w tym poliole: 40 g Błonnik: 6,8 g Białko: 4,6 g Sól: 0,02 g Producent: ADAKA sp. z o.o. ul. Północna 15-19 54-105 Wrocław
Ketolada® Czekolada 60% z Erytrytolem i Migdałami 100 g - Czekolada bez dodatku...
CZEKOLADA 60 % KAKAO Z ERYTRYTOLEM Z MIGDAŁAMI BEZ DODATKU CUKRU KETOLADA bez dodatku cukru jest dedykowana osobom unikającym cukru oraz zbędnych dodatków jak konserwanty, emulgatory, aromaty, barwniki w pożywieniu. Masa netto: 100 g (24 kostki - porcje 4,2 g) Składniki: Miazga kakaowa, substancja słodząca: erytrytol (E 968), tłuszcz kakaowy, migdały(13%) Zawiera minimum 60% kakao. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać zboża zawierające glutenu, orzeszki ziemne, inne orzechy, soję oraz mleka (łącznie z laktozą). Wyprodukowano w Polsce. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Uwaga: Nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza produktu: Wartość odżywcza w 100 g Wartość energetyczna 1842 kJ/ 447 kcal Tłuszcz 43 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 24 g Węglowodany 39 g w tym cukry 1 g w tym poliole 35 g Błonnik 7 g Białko 7,3 g Sól 0,02 g Dystrybutor: ADAKA sp. z o.o. ul. Północna 15-19 54-105 Wrocław
Kakao w czekoladzie
Im większa zawartość kakao, tym bardziej korzystne właściwości ma czekolada. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Wybieraj czekolady o wysokiej zawartości kakao, które mają minimalnie przetworzone ziarna kakaowca.
Tłuszcze w czekoladzie
Warto zwracać uwagę na rodzaj tłuszczu używanego w czekoladzie. Wybieraj czekolady, które zawierają zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak masło kakaowe lub olej kokosowy, a unikaj tłuszczów trans i częściowo uwodornionych olejów roślinnych.
Dodatki w czekoladach
Niektóre czekolady mogą zawierać dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce czy nasiona. Jeśli dodatki są naturalne i niskie w dodatkowy cukier, mogą one dodać wartości odżywczych do czekolady. Upewnij się jednak, że nie są obłożone czekoladą mleczną lub cukrowymi polewami.
Jeśli zależy Ci na aspektach zrównoważonego rozwoju i sprawiedliwego handlu, zwróć uwagę na czekolady pochodzące z upraw ekologicznych i posiadające certyfikat fair trade.