Jak myślisz, czy cukier może być zdrowy?
Okazuje się, że tak!
Mowa jednak nie o zwykłym białym cukrze nazywanym powszechnie „białą śmiercią”, a o naturalnym cukrze kokosowym. Jest to o wiele zdrowsza alternatywa, pozwalająca na korzystanie z uroków słodyczy życia bez wyrzutów sumienia! Czym jest cukier kokosowy i jakie właściwości w sobie skrywa? Jak go stosować i czy warto zastąpić nim biały cukier, stosowany przecież codziennie? Na te pytania odpowiedzi znajdziesz poniżej.
Jak powstaje cukier kokosowy?
Cukier kokosowy powstaje z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Obfituje ona w antyoksydanty, kwas octowy, a także cenne enzymy, które mają zbawienny wpływ na optymalny poziom cukru we krwi. Proces powstawania naturalnego cukru kokosowego jest dość skomplikowany. Kwiaty kokosu, pozyskane z palmy kokosowej nazywanej „kalpa vriksha”, czyli drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby, są rozcinane. Ścieka z nich gęsty sok, który jest następnie zbierany i odstawiany. Po pewnym czasie sok ten gęstnieje w wyniku odparowania z niego wody. Po przefiltrowaniu poddawany jest gotowaniu aż do skrystalizowania masy. Następnie masa poddana jest schłodzeniu i granulacji, której efektem końcowym jest cukier kokosowy.
Jaki smak ma cukier kokosowy?
Cukier kokosowy wcale nie smakuje kokosem. Wiele osób twierdzi wręcz, że wyczuwa w nim smak karmelu. Jest bardzo subtelny i delikatny, szybko się rozpuszcza. Najczęściej stosujemy go jako dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Równie dobrze jednak może stanowić składnik napojów i koktajli. Cukier kokosowy ma orientalny smak, dlatego nadaje się również do dań inspirowanych kuchnią Orientu. Najciekawszymi pomysłami jest doprawianie cukrem kokosowym dań z ryb z mięsa. Nawet, jeśli ten pomysł wydaje Ci się nieco szalony, z pewnością warto spróbować! Cukier kokosowy daje naprawdę mnóstwo wspaniałych możliwości, a jego smak wzbogaci smak wielu różnych potraw.
Czy cukier kokosowy jest zdrowy?
Okazuje się, że tak! Cukier z kokosa zawiera w sobie mnóstwo składników mineralnych, a wśród nich najcenniejsze jest żelazo oraz cynk, wapń czy potas. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego zjedzeniu poziom cukru nie wzrasta zbyt gwałtownie. Cukier kokosowy zawiera w sobie również insulinę, która znacząco spowalnia proces wchłaniania się glukozy. Z tego względu zaleca się zastąpienie białego cukru cukrem kokosowym, który jest o wiele zdrowszą i bardziej wartościową alternatywą.
Cukier kokosowy w sklepie MarketBio
W naszym sklepie znajdziesz ekologiczny cukier kokosowy pochodzący jedynie ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł. Nie zawiera w sobie chemicznych ulepszaczy ani konserwantów, jest w pełni ekologiczny i naturalny, dzięki czemu zachowuje w sobie pełnię swoich właściwości. Na uwagę zasługuje fakt jego delikatnego smaku i szerokiego zastosowania. Nie ulega wątpliwości, że popularność cukru kokosowego w ostatnich latach znacząco wzrosła. To sprawia, że zainteresowania ekologiczną formą tej słodkiej przyjemności także jest coraz większe. Nie czekaj, tylko już dziś zastąp biały cukier zdrowszą, kokosową alternatywą i ciesz się dobrym zdrowiem i pysznymi deserami bez wyrzutów sumienia. Już teraz zapraszamy do naszego sklepu i skorzystania z naszej oferty!