Zestaw 3 x Cukier Waniliowy z Wanilią Bourbon Bio 15 g - Bio Planet
- Dostępność taka jak poniższych składników
- 4,71 zł
-
CUKIER Z WANILIĄ BOURBON
Ekologiczny cukier z dodatkiem wanilii Bourbon polecany do ciast, ciasteczek i deserów.
Masa netto: 3 x 15 g
Składniki: Cukier trzcinowy*, mielona wanilia Bourbon* 1,5%.
* Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej
Jednostka certyfikująca: PL-EKO-04
Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE
Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, mleko (łącznie z laktozą).
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1696 kJ/ 399 kcal
Tłuszcz: 0,2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99 g
- w tym cukry: 99g
Białko: 0,1 g
Sól: 0,01 g
Producent:
Bio Planet S.A.
Wilkowa Wieś 7
05-084 Leszno
Czym wyróżnia się cukier z wanilią Bourbon?
Jest to najwyższej jakości cukier trzcinowy połączony z prawdziwą wanilią Bourbon. Charakteryzuje się cudownym aromatem oraz niepowtarzalnym smakiem. W cukrze wyraźnie widać ziarenka wanilii, co dodatkowo podkreśla walory wizualne produktu.
Produkt posiada certyfikat ekologiczny, co czyni go produktem bezpiecznym i z powodzeniem można go stosować w kuchni dziecięcej.
Skąd pochodzi wanilia Bourbon?
Wanilia pochodzi z lasów tropikalnych Ameryki Południowej oraz Środkowej. Obecnie głównym krajem pochodzenia wanilii Bourbon jest Madagaskar.
Odmiana Bourbon jest najczęściej spotykaną i najbardziej naturalną na naszym rynku postacią wanilii.
Do czego zastosować cukier z wanilią Bourbon?
Najczęściej cukier waniliowy możemy spotkać w najrozmaitszych wypiekach - ciastach, ciasteczkach, w deserach, lodach, napojach, alkoholu, a także tytoniu.
Sama wanilia zastosowanie znalazła również w dziedzinie kosmetyki i aromaterapii. W postaci balsamów i kremów, doskonale rozgrzewa i wzmacnia skórę. W postaci olejku eterycznego lub świecy zapachowej, uspokaja, koi, wprawia w stan błogiego relaksu.
Ciekawostka
Obok szafranu wanilia zaliczana jest do najdroższych przypraw na świecie. Cena tego produktu podyktowana jest przede wszystkim długotrwałym procesem zapylania, a następnie także długim owocowaniem. Najcenniejszą odmianę wanilii znajdziemy w Meksyku.
Przepis na budyń z tapioki słodzony cukrem z wanilią Bourbon:
Potrzebne będą:
- 1/3 szklanki drobnej tapioki
- 800 ml mleka kokosowego
- 2- 3 łyżki cukru z wanilią Bourbon
- maliny, jagody, jeżyny
Przygotowanie:
Tapiokę wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i pozostawiamy do napęcznienia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy cukier z wanilią Bourbon i gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając przez ok 20 minut - do czasu, aż kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste i miękkie. Budyń przelewamy do miseczek/pucharków i odstawiamy wystygnięcia. Można również schłodzić w lodówce. Na gotowy budyń wsypujemy mix owocowy.
Smacznego!
Bio: | Tak |
Gluten: | możliwa obecność |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Bez mleka: | Nie |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Tak |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Tak |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Nie |
- Producent/Dystrybutor: BIO PLANET S.A.
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000017127
Recenzje
Danusia
Recenzja niezweryfikowana
|