Szybki i zdrowy obiad? Z kaszą bulgur to możliwe! Na jej właściwościach jako pierwsi poznali się już kilka tysięcy lat temu mieszkańcy Bliskiego Wschodu, dla których była jednym z ważniejszych punktów jadłospisu. Wtedy chodziło głównie o smak i wygodę przygotowania, dziś wiemy, że kasza bulgur daje ludzkiemu organizmowi znacznie więcej. Produkt systematycznie pojawia się na coraz większej liczbie polskich stołów. Jego aromat i smak doceniają już nie tylko dorośli koneserzy kulinarnych doświadczeń, ale także dzieci, bo można go przygotować na różne sposobu. Świetnie komponuje się z wieloma składnikami.
Kasza bulgur od MarketBio - świetna alternatywa dla ryżu
Kasza bulgur to dobry pomysł, gdy szukamy przełamania kuchennej rutyny. Może zastąpić ryż, wzbogacając przy tym smak dania o zupełnie nowe aromaty. Kasza bulgur powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum, czyli odmianie polecanej przez wielu dietetyków. Spotyka się ją w różnych wersjach od drobno mielonej po gruboziarnistą. W pierwszym przypadku sprawdzi się w sałatkach. Większe ziarna domowi oraz profesjonalni kucharze wybierają do typowych dań obiadowych, w tym tradycyjnych potraw rodem z Bliskiego Wschodu. To prosty sposób, aby wpuścić do domu nieco smakowych nowości, które zachwycą bliskich.
Co kryje w sobie kasza bulgur?
Smak produktów jest ważny, ale nie mniej istotne pozostaje, co kryje się w ich składzie. Na tym polu kasza bulgur może pochwalić się ciekawymi “osiągnięciami” również, gdy chodzi o indeks glikemiczny. Określa on tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Omawiana kasza cechuje się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym, na co uwagę zwracają m.in. osoby zmagające się z różnymi typami cukrzycy. To nie jedyny jej atut W składzie znajduje się wiele istotnych składników odżywczych. Mowa o m.in.: potasie, magnezie, kwasie foliowym i witaminach. Dzięki nim kasza bulgur to prawdziwy sojusznik dla utrzymania dobrego zdrowia.
Sposoby na przygotowanie kaszy bulgur
Jak przygotować kaszę bulgur? Najprościej ugotować, zalewając lekko osolonym wrzątkiem. Po ok. 7 minutach wystarczy zdjąć z ognia, odczekać chwilę aż kasza napęcznieje, a następnie wyłożyć na talerz. Kasza może być głównym bohaterem dania lub pełnić funkcję smakowitego uzupełnienia. Można ją wymieszać z innymi składnikami np. warzywami. Warto wykorzystać ją do zapiekanek oraz sałatek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kaszę bulgur, warto sięgnąć również po różnego rodzaju przepisy na farsze m.in. do grzybów. Nie mniej ciekawe rozwiązanie stanowi podsmażenie, co pozwala wydobyć nieco inny smak kaszy.
Naturalna kasza bulgur
Po kaszę bulgur chętnie sięgają osoby będące na różnego rodzaju dietach, gdyż jest dość syta. Kupiona na stronie www.marketbio.pl będzie ponadto w pełni ekologiczna. Nasza kasza bulgur spełnia normy przeznaczone dla żywności bio. Jej składniki pochodzą z ekologicznych upraw. Oznacza to, że zarówno proces produkcji, jak i przetwarzania oraz przechowywania regulują odpowiednie przepisy. Nad ich przestrzeganiem czuwa specjalna jednostka certyfikująca, która dopiero po dokładnym sprawdzeniu przyznaje niezbędne atesty. Kasza bulgur od MarketBio pozostaje wolna od genetycznych modyfikacji czy też szkodliwej chemii.