Tapioka to produkt wytwarzany z manioku, egzotycznej rośliny pochodzącej z Brazylii. Można z niej wykonać niewielkie białe kulki nazywane granulatem, jak również mąkę. Tapioka jest najczęściej wykorzystywana do zagęszczania sosów, musów i kisieli, ale może być również bardzo ciekawą alternatywą dla kaszy i makaronu. Zawiera szereg cennych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli szukasz jakościowej i ekologicznej tapioki, w sklepie Marketbio.pl znajdziesz artykuły spożywcze od sprawdzonych i uznanych producentów. Proponujemy naszym klientom granulat oraz mąkę z tapioki. Biorąc pod uwagę właściwości odżywcze i szerokie zastosowanie tego produktu, warto się nim bliżej zainteresować.
Jakie właściwości posiada tapioka?
Tapioka cieszy się coraz większą popularnością ze strony miłośników zdrowego stylu życia. Przemawiają za tym liczne właściwości odżywcze, które możemy przypisać produktom wytwarzanym z manioku. Tapioka składa się przede wszystkim z węglowodanów oraz lekkostrawnego białka. Dużym plusem jest umiarkowana kaloryczność (ok. 350 kcal na 100 gram surowej tapioki), dzięki czemu, produkt coraz częściej zastępuje makarony i kasze. Tapioka jest bogatym źródłem witaminy z grupy B: Tiaminy, ryboflawiny oraz witaminy B6. Spożywając tapiokę możemy dostarczyć do organizmu także takie substancje, jak: witamina C, witamina PP, cynk, fosfor, potas, magnez, wapń oraz żelazo. Mąka z tapioki cieszy się dużą popularnością ze strony osób chorujących na celiakię, jako iż nie zawiera ona glutenu. Zawarta w niej skrobia oporna nie powoduje skoku poziomu cukru we krwi.
Zastosowanie tapioki w kuchni
Rosnącym zainteresowaniem cieszy się mąka z tapioki, która może być bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnych mąk zbożowych. Stosuje się ją do pieczenia chleba, placków, ciast oraz niektórych wypieków. Jest także powszechnie wykorzystywana do zagęszczania sosów, budyni, kisieli, puddingów oraz musów. Jeśli chodzi o granulki tapioki, są one stosowane jako alternatywa dla makaronu lub kaszy. Przed gotowaniem zaleca się namaczanie kulek przez kilkadziesiąt minut w wodzie lub mleku. Następnie należy gotować tapiokę przez 15-20 minut, aż granulki staną się przeźroczyste i przyjmą formę gęstej, żelowej masy. Uzyskana masa jest także bardzo popularnym składnikiem deserów.
Dlaczego warto stosować produkty z tapioki?
Tapioka to stosunkowo niskokaloryczny produkt zawierający duże ilości białka oraz węglowodanów. To także cenne źródło składników potrzebnych do efektywnego funkcjonowania naszego organizmu. Atutem jest także oryginalna forma – gęsta i żelowa masa znacznie różni się od makaronu i kasz, zarówno w kwestii smaku, jak również konsystencji. Jest to zatem świetna propozycja dla osób, które chcą urozmaicić swoją dietę nowymi produktami spożywczymi. Tapioka nie zawiera glutenu i nie powoduje skoku poziomu cukru, dzięki czemu jest przyjazna osobom zmagającym się z celiakią i cukrzycą. Warto zaznaczyć, że w wielu krajach Ameryki Południowej tapioka jest podstawą diety, podobnie jak makaron i kasza w Europie czy ryż w Azji.
Ekologiczne produkty z tapioki dostępne w sklepie Marketbio.pl
W sklepie internetowym Marketbio.pl oferujemy naszym klientom bogaty wybór ekologicznych produktów spożywczych z tapioki. Posiadamy zarówno tapiokę w formie granulek, jak również mąkę i skrobię. W naszej ofercie stawiamy wyłącznie na artykuły pochodzące od sprawdzonych producentów. Jest to zatem świetna propozycja dla osób oczekujących żywności charakteryzującej się naturalnym składem i wysoką jakością. Każdy produkt został szczegółowo opisany, aby umożliwić klientom świadomy wybór. Zamawiając produkty z tapioki w sklepie Marketbio.pl możesz liczyć na atrakcyjne oferty cenowe, wygodne metody płatności i dostawy, a także ekspresową realizację swojego zamówienia.
Tapioka - najwyższej jakości produkty od MarketBio
Na polskim rynku istnieje szereg różnego typu mąk i mieszanek mąk. Wśród najpopularniejszych znaleźć można mąki pszenne, jaglane, czy kukurydziane. Jednak rynek oferuje również mniej znane, a przykładem jednej z nich jest tapioka. Czym dokładnie jest tapioka? Sprawdzamy!
Czym jest tapioka?
Tapioka jest ekstraktem, który pozyskuje się z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Tapioka jest lekkostrawna, nie zawiera też glutenu, więc w szczególności zalecana jest osobom z nietolerancją tego alergenu. Poza tym jest bogatym źródłem białka, minerałów, witamin, czy błonnika.
Jakie jest zastosowanie tapioki?
Tapioka może stanowić dobry zamiennik dla tradycyjnych mąk, więc z pewnością o jej stosowaniu powinny pomyśleć osoby, które muszą je wyeliminować ze swojego jadłospisu. Można ją stosować jako dodatek do zup oraz do sosów. To jednak nie wszystko, tapioka występuje w postaci drobnych perełek, więc idealnie nadaje się także do ozdoby deserów. Nie sposób również pominąć również faktu, że tapioka stanowi świetny dodatek do tzw. „bubble tea”, czyli herbaty z przeźroczystymi kulkami tapioki.