Na rynku sukcesywnie zyskują popularność różne alternatywy klasycznych dodatków do potraw. Dziki ryż jest ciekawym odpowiednikiem dla klasycznego ryż, choć w rzeczywistości ryżem nie jest.
Ryż dziki, czyli zizania wodna to gatunek rośliny z rodziny wiechlinowatych. Szerzej znany jest pod zwyczajową nazwą dziki ryż lub owies wodny. Nazwa "dziki ryż" powiązana jest ze sposobem zbierania plonów tej rośliny. Tradycyjnie jego nasiona były zbierane z roślin dziko rosnących, które kształtem przypominają ryż. Jednak tak naprawdę jest to trawa wodna z jadalnym ziarnem. Rośnie głównie w regionie Wielkich Jezior Ameryki Północnej, dlatego jest najbardziej znany w tamtych rejonach. Jednak można się spotkać ze spożywaniem dzikiego ryżu także w rejonach Azji.
W sklepie ze zdrową żywnością Marketbio.pl dostępne są produkty od sprawdzonych producentów, którzy tak jak my wspierają rozwój zrównoważonej gospodarki. W naszym katalogu znajduje się wiele ekologicznych produktów, w tym ryż dziki obfitujący w bogate właściwości zdrowotne.
Czym jest dziki ryż?
Jego ciekawa konsystencja odróżnia dziki ryż od klasycznego odpowiednika. Dziki ryż ma tendencję do bycia dłuższym, ma bardziej orzechowy i ziemisty smak, a jego łuska jest grubsza i sztywniejsza. Dobrze sprawa się w domowej kuchni jako dodatek do wielu dań, przy czym ma bogate wartości odżywcze, dlatego jest doskonałym uzupełnieniem wielu dań.
Właściwości odżywcze dzikiego ryżu
Dziki ryż to pełnoziarniste ziarno, które jest bardzo pożywne i oferuje wiele wartości zdrowotnych. Dostarcza nieco mniej kalorii niż ta sama porcja brązowego lub białego ryżu. Dziki ryż zawiera imponujące ilości kilku składników odżywczych, w tym manganu, fosforu, magnezu i cynku, a także zawiera o wiele więcej białka niż zwykły ryż i wiele innych zbóż. Ponadto, jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze.
Jak ugotować dziki ryż?
Proces obróbki termicznej jest bardzo podobny jak w przypadku białego lub brązowego ryżu. Będzie to jednak wymagało dłuższego czasu gotowania, zwykle pomiędzy 45-60 minut. Ziarna dzikiego ryżu są trzykrotnie większe od klasycznego ryżu, więc jedna filiżanka suszonego dzikiego ryżu, daje co najmniej trzy ugotowane filiżanki. Dzięki temu jest on niezwykle sycącym dodatkiem do posiłków.
Wykorzystanie dzikiego ryżu w kuchni
Dziki ryż jest zamiennikiem nie tylko zwykłego ryżu, ale także może służyć zamiast chleba, makaronu czy ziemniaków jako dodatek do posiłku. Świetnie komponuje się w zestawieniu z mięsem i rybami. Nadaje się również do zup i zapiekanek, a także do wielu sałatek. Będzie dobrze smakował w połączeniu z warzywami oraz może być uzupełnieniem dla dań azjatyckich, ponieważ idealnie łączy się swoim smakiem z wszelkiego rodzaju sosami.
Może być również wykorzystany na słodko, co jest szczególnie popularne w kuchni kanadyjskiej, gdzie podaje się dziki ryż w połączeniu z syropem klonowym lub masłem. Dlatego warto wypróbować dziki ryż również w formie deserowej, mieszając go z mlekiem oraz owocami.
Dziki ryż online w Marketbio.pl
Nasz sklep internetowy Marketbio.pl posiada szeroki katalog produktów oznaczonych jako bio. W ofercie znajdują się także wszelkiego rodzaju produkty ziarniste, a w tym niezwykle pożywny dziki ryż.
Dziki ryż to specjalny rodzaj zboża, który jest łatwy do pogryzienia, a przy tym jest bardzo smaczny, dzięki swojej orzechowej nucie. Jest o wiele bogatszy w białko niż zwykły ryż, zawiera kilka ważnych składników odżywczych oraz imponującą ilość przeciwutleniaczy. Będzie idealnym dodatkiem do codziennych dań obiadowych oraz nadaje się do stworzenia niesztampowych deserów.
Sprawdź naszą ofertę Marketbio.pl, gdzie gwarantujemy nie tylko wyjątkowe produktu z dobrych źródeł, ale także najlepszą obsługę klienta. Zakupy możesz zrobić prosto z Twojego domu, a my zapewnimy Ci szybką realizację zamówienia i dowolnie wybraną przez Ciebie dostawę. Nasze usługi potwierdza zadowolenie wielu klientów. Wszystko popieramy wieloletnim doświadczeniem na rynku i znajomością potrzeb naszych konsumentów. Zamawiając w naszym sklepie, wspierasz rozwój ekologicznej gospodarki, dlatego, jeśli chcesz wypróbować smak ryżu dzikiego, to jesteś w idealnym miejscu!