Ryż biały to najczęściej wybierany rodzaj ryżu. Pod ogólnym określeniem ryżu – mamy przecież naprawdę sporo różnych odmian. Skąd więc przewaga białego ryżu, nad pozostałymi rodzajami? Przede wszystkim wynika z tego, że doskonale łączy się z wieloma innymi składnikami i współtworzy smakowite potrawy. Jest dodatkiem bardzo uniwersalnym, odnajdującym się w skrajnie różnych charakterach: od słonego po słodkie.
Dlatego uznaliśmy, że w naszym sklepie – nie może zabraknąć ryżu białego. Wybraliśmy sprawdzonych producentów, stworzyliśmy odpowiednio szeroki wybór i zachęcamy do sięgania po nasze propozycje. Smacznego!
Jak powstaje ryż biały?
Zastanawialiście się kiedyś: dlaczego ryż biały jest... biały? Odpowiedzialny za to - jest proces nazywany „polerowaniem”, polegający na pozbawianiu łupin, otrębów i zarodka. Dzięki temu zyskuje się właśnie jasny kolor, jednocześnie jednak znacznie zmniejszając wartość odżywczą tego ryżu.
Jakie właściwości ma ryż biały?
Jakie właściwości prozdrowotne ma ryż biały? Jak wiadomo, stanowi źródło bardzo wielu węglowodanów, witamin z grupy B, żelaza, fosforu, magnezu, cynku, selenu, wielonasyconych tłuszczów, błonnika. Bardzo ważne jest również to, że ryż biały trawi się wolniej. Dlatego tak wielu ludzi, którzy szczególnie dbają o swoją wagę i sylwetkę – tak chętnie sięga właśnie po ryż biały. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, bardzo dobrze wpływa na pracę serca oraz poziom cukru we krwi. Posiada również zbawienny wpływ na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Najważniejsze do zapamiętania? Ryż jest najłatwiej przyswajalnym zbożem. Trudno dyskutować z takimi argumentami, prawda?
Czym różni się ryż biały – od innych rodzajów ryżu?
Warto wiedzieć, że ryż biały ma nieco mniej wartości odżywczych, niż np. jego ciemniejszy odpowiednik. Jest jednocześnie zauważalnie tańszy, można go znacznie dłużej przechowywać a samo gotowanie trwa krócej. Ma również o wiele delikatniejszy smak. Po ugotowaniu – ryż biały jest też zdecydowanie bardziej miękki, smak odczuwalnie łagodniejszy. Dzięki tym właśnie charakterystycznym cechom, bardzo często poleca się go osobom z wrażliwym układem pokarmowym, seniorom czy małym dzieciom. Trudno chyba wymienić drugi tak delikatny produkt, który można podawać niemal każdemu.
Zastosowanie ryżu białego
Ryż biały miewa bardzo różnorodne zastosowanie. Używamy go do sushi, oczywiście do risotto, do paelli, do zup. Ryż biały stosujemy również w roli wypełniacza do gołąbków, kotletów i podobnych dań. Bardzo często zagęszczamy zupy mleczne i kleiki – właśnie ryżem białym. Zdarza się, że bywa składnikiem sałatek czy po prostu... dodatkiem do dania głównego. Zastępuje przede wszystkim ziemniaki i świetnie się sprawdza w tej roli.
Jak gotować ryż biały? Najlepiej opłukać go pod bieżącą wodą, tak na dobry początek, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru skrobi. Opłukany ryż wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Wody powinno być około 1,5-2 razy więcej, niż samego ryżu. Gotując ryż, warto nie zapominać o mieszaniu co jakiś czas. Dzięki temu uda nam się uniknąć ewentualnego przypalenia.
Zamów ryż biały w marketbio.pl
Długoziarnisty czy okrągły? Kilogram czy może pół? Mamy na tyle różnorodny wybór ryżu białego w naszym sklepie, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Odpowiedni, rozsądny stosunek ceny do jakości. Tylko sprawdzeni producenci. Dbałość o świeżość, zawsze szybką i bezpieczną wysyłkę.
Staramy się, żeby znajdowały się u nas tylko zdrowe produkty, z dobrych źródeł i uniwersalne na tyle, żeby tworzyć z nich kuchenne dzieła sztuki, sprzyjające naszemu zdrowiu i... niezmiennie zachwycające smakiem. Udanych zakupów!