Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez tradycyjnej soli kamiennej. Ze względu na niekorzystne właściwości przyprawa nie jest jednak polecana w dużych ilościach. Na szczęście słony smak potrawom można nadać, wybierając zdrowsze zdaniem wielu osób alternatywy. Jedną z nich pozostaje różowa sól himalajska. Na stałe zagościła w szafkach sporej części polskich domów. Nie mogło jej tym samym zabraknąć w katalogach naszego sklepu MarketBio. Zadbaliśmy o bogaty wybór asortymentu w tym zakresie, dzięki czemu sprawdzi się zarówno podczas gotowania, jak i w formie dodatku do relaksującej kąpieli. Aby zamówić produkt, wystarczy krótka chwila. Bezpiecznie zapakowany dotrze wprost pod drzwi.
Właściwości różowej soli himalajskiej
Różowa sól himalajska, wydobywana w najwyższych górach świata, sławę zawdzięcza specjalnemu składowi. Nadaje produktowi pochodzącemu z Pakistanu unikalnych właściwości. Posiada przyjemny dla oka kolor, a poza tym pozostaje bogata w potrzebne organizmowi minerały. Na liście tej można znaleźć m.in.: magnez, żelazo, wapń oraz sód. Jednocześnie próżno szukać w produkcie dodatków środków anty zbrylających. Różowa sól himalajska cechuje się nieco mniej słonym smakiem niż tradycyjna wersja stołowa. Nie ma jednak mowy, aby produkt był gorzki, a więc sprawdzi się podczas kulinarnych przygód.
Wpływ różowej soli himalajskiej na zdrowie
Czy różowa sól himalajska jest zdrowa? Pytanie zadaje sobie wielu amatorów tego produktu, a odpowiedź jest stosunkowo prosta. Używana według zaleceń lekarzy wydatnie może wspierać organizm na wielu polach. Liczne publikacje podnoszą pozytywny wpływ przyprawy na układ trawienny, oddechowy, skórę lub gospodarkę wodną organizmu. Zwolennicy różowej soli himalajskiej podnoszą dodatkowo, że pozostaje mniej przetworzona w stosunku do wersji kamiennej, niegdyś królującej na stołach. Poza tym posiada atrakcyjną cenę. Warto już dziś zadbać, aby znalazła się w każdej kuchennej szafce.
Różowa sól himalajska nie tylko do kuchni
Skoro wiadomo już, czy różowa sól himalajska jest zdrowa, warto przyjrzeć się jej zastosowaniom, bo nie ograniczają się jedynie do kuchni. Często dodaje się ją do kąpieli. Wystarczy kilogram produktu na kilka litrów ciepłej wody. Różową sól himalajską wykorzystuje się też w domowej kosmetyce, gdzie pełni funkcję skutecznego peelingu. Stosuje się poza tym do płukania gardła oraz w roli środka do inhalacji. Aby zachowała wszystkie właściwości, należy przechowywać ją w suchym miejscu oraz w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Może to być np. łazienkowy schowek lub kuchenna szafka.
Różne stopnie zmielenia różowej soli himalajskiej
W sklepie MarketBio różowa sól himalajska jest dostępna w rozmaitych formach, poczynając od wersji grubo zmielonych, kończąc na drobno zmielonych. Produkt oferujemy w opakowaniach o różnej wadze. Posiadamy opcje dedykowane do kuchni. W tym przypadku sprawdzi się wygodny w użyciu młynek. Gwarantujemy naturalne pochodzenie przyprawy. Podobnie, jak pozostałe produkty na naszej stronie, sól himalajska zalicza się do propozycji o ekologicznym charakterze. W efekcie pozostaje dobrze absorbowana przez komórki. W zalecanych ilościach można stosować ją bezpiecznie dla ludzkiego organizmu.