Codzienna dawka pełnoziarnistych produktów wpływa korzystnie na zbilansowaną dietę. Ostatnimi czasy rynek podbijają ekspandowane ziarna, które oprócz zdrowych właściwości mają swoje zastosowanie w kuchni. Równie często nazywane są ziarnami dmuchanymi. Jest to idealna zdrowego alternatywa produktu dla osób zapracowanych, które szybko potrzebują dostarczyć swojemu organizmowi energii. Maketbio.pl to market oferujący zdrową żywność, w którym znajdziesz różne produkty pochodzenia naturalnego. Ekspandowane ziarna to szybki dodatek do posiłków, dlatego polecamy sprawdzenie tego dodatku w naszym sklepie.
Jak wygląda proces ekspandowania ziaren?
Metoda ekspandowania ziaren bywa również nazywana „puffingiem” lub „poppingiem”, co dosłownie oznacza proces rozdmuchiwania ziaren. To nic innego jak poddawanie ziaren obróbce termicznej. Pod ciśnieniem ziarna nadmuchują się i zyskują na objętości. W ten sposób powstaje również popcorn, jednak nie wszyscy wiedzą, że eksponowaniu mogą być poddawana także inne ziarna.
Zalety puffingowanych ziaren
Korzystanie z ekspandowanych ziaren przynosi wiele korzyści. Warto choć raz spróbować tego produktu, ponieważ ma wiele zalet praktycznych i zdrowotnych.
- Ekspandowane ziarna są produktem pochodzenia naturalnego.
- Nadają się do spożycia bez dodatkowej obróbki termicznej.
- Posiadają długi okres przydatności.
- Duża objętość ziaren sprawia, że są sycące.
- Mimo obróbki większość wartości odżywczych ziaren zostaje zachowana.
- Zawierają naturalnie występujące cukry, są bogate w wysoką zawartość błonnika i związków przeciwutleniających, a witaminy A, B i C znajdujące się w ziarnach przed obróbką zachowują swoje właściwości niemalże w nienaruszonym stanie.
Rodzaje ekspandowanych ziaren
Większość ziaren może ulec termicznej obróbce. Na rynku zatem dostępne są ekspandowane ziarna kaszy gryczanej, amarantusa, prosa, orkiszu, a także komosy czy gryki.
Do czego można wykorzystać ekspandowane ziarna?
Ekspandowane ziarna są niezwykle proste w użytkowaniu, tak naprawdę wystarczy je tylko otworzyć i dosypać do posiłku, dlatego właśnie jest takim idealnym gotowym produktem.
Przede wszystkim ekspandowane ziarna sprawdzą się jako dodatek do śniadań, ponieważ są zdrowszym zamiennikiem płatków śniadaniowych. Sprawdzą się także do jogurtu, owsianek czy jaglanek. Niektóre osoby lubią dodawać ekspandowane ziarna również do jajecznicy i placków. Jako element posiłku w ciągu dnia, dmuchane ziarna będą dobrze smakować w połączeniu z zupą krem lub sałatką. Puffingowane ziarna wykorzystuje się również do deserów. Zapewne wiele osób pamięta z dzieciństwa dmuchane szyszki, które bardzo łatwo jest zrobić w domu również samemu. Ziarna ekspandowane będą idealne także jako dodatek lub posypka do ciast i chleba. Mogą również stanowić zdrową przekąskę samą w sobie.
Ekspandowane ziarna potrafią być jednak nieco kaloryczne, dlatego należy zachować umiar w proporcjach. Mają wyższy indeks glikemiczny niż ziarna przed obróbką, dlatego zwykle nie są zalecane dla osób chorych na cukrzycę. Nie umniejsza to jednak ich wartościom odżywczym i walorom smakowym.
Ekspandowane ziarna kaszy gryczanej, amarantusa, prosa, orkiszu w Marketbio.pl
Zdrowy jadłospis powinien obfitować we wszystkie istotne wartości odżywcze. W ciągu dnia potrzebujemy energii, która pozwoli na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Spożywane produkty powinny być zatem umiejętnie wprowadzone do naszej diety.
Ekspandowane ziarna to świetny dodatek do posiłków w szczególności, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na dodatkowe gotowanie. Dmuchane ziarna mogą służyć jako przekąska w ciągu dnia, składnik do mleka, jogurtu czy owsianki. Są również świetnym uzupełnieniem zup, sałatek i deserów. Dzięki temu, że posiadają wiele wartości odżywczych, sprawdzą się idealnie jako uzupełnienie dziennego zapotrzebowania kalorycznego.