
Kiszone owoce i warzywa nabierają nowych właściwości odżywczych, a co ważne, uzyskują dłuższy termin przydatności do spożycia. Podobnie jak przetwory, kiszonki świetnie sprawdzą się w domowej spiżarni, dzięki czemu, będzie można po nie sięgnąć także jesienią oraz zimą. W praktyce, kiszonki warto spożywać przez cały rok, a wszystko za sprawą cennych właściwości odżywczych. W sklepie internetowym Marketbio.pl znajdą Państwo bogaty wybór ekologicznych kiszonek od sprawdzonych producentów. Jakie właściwości sprawiają, że warto spożywać kiszone owoce i warzywa przez cały rok?
Sok z Buraków Kiszonych Bio 300 ml - Bio Food
OPAKOWANIE ZBIORCZE (KARTONIK) WYNOSI 6 sztuk - przy zamawianiu większej ilości zalecamy wielokrotność tej liczby. SOK Z BURAKÓW KISZONYCH BIO sok ekologiczny, tłoczony, nie z koncentratu. Produkt pasteryzowany. Zawartość netto: 300 ml Składniki: Sok z ekologicznych buraków ćwikłowych kiszonych* 98%, ekologiczny czosnek* 1%, sól kłodawska 1%. * Produkt pochodzenia ekologicznego Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Kraj pochodzenia: Polska Warunki przechowania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temp. 4˚C nie dłużej niż 48 godzin. Informacje dodatkowe: Występujący osad tworzą naturalne składniki. Przed spożyciem wstrząsnąć. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 78 kJ/18 kcal Tłuszcz:
Kapusta Kiszona Bio 700 g (500 g) - Biofood
KAPUSTA KISZONA EKOLOGICZNA Produkt pasteryzowany. Smak i konsystencja mogą nieznacznie różnić się w zależności od pory roku. Masa netto: 700 g Masa netto po odsączeniu: 500 gSkładniki: Ekologiczna kapusta kiszona 90%, ekologiczna marchew 8%, sól kłodawska 2%. Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Kraj pochodzenia surowców ekologicznych: Polska. Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temp. 4 ºC nie dłużej niż 48 h. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 89 kJ/ 12 kcal Tłuszcz:
Bio Food Organiczny Sok Z Kapusty Kiszonej 0,3 l
SOK Z KAPUSTY KISZONEJ Sok ekologiczny tłoczony, nie z koncentratu produkt pasteryzowany Bez GMO - wszystkie produkty ekologiczne nie zawierają GMO. Bez glutenu - wszystkie owoce i warzywa nie zawierają glutenu. Vegan - produkt może być spożywany przez wegan. Zawartość netto: 300 ml Składniki: sok z ekologicznej kapusty kiszonej* 99%, sól kłodawska 1%* *produkt rolnictwa ekologicznego Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie składników: Rolnictwo UE Kraj pochodzenia surowców ekologicznych: Polska Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4 stopni C nie dłużej niż 48h. Uwaga: Przed spożyciem wstrząsnąć. Występujący osad tworzą naturalne składniki. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 67 kJ / 16 kcal Tłuszcz: <0,5 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g Węglowodany: 2,9 g - w tym cukry: <0,5 g Białko: 1,1 g Sól 1,10 g Producent: Żywność Ekologiczna BIO FOOD Sp. z o. o. 87-408 Ciechocin 32
Czym właściwie są kiszonki?
Kiszonki to po prostu owoce i warzywa poddane procesowi kiszenia. W ramach tego procesu żywność przetwarzają mikroorganizmy, głównie bakterie kwasu mlekowego. To właśnie za sprawą bakterii odpowiedzialnych za fermentację mlekową można znacząco wydłużyć termin przydatności do spożycia warzyw i owoców. Jednocześnie, nabierają one charakterystycznego, kwaskowego smaku, stając się wyrazistym składnikiem wielu potraw. Kiszonki są cenione za liczne właściwości odżywcze. W końcu są to naturalne probiotyki. Istnieje wiele warzyw i owoców, które można poddać procesowi kiszenia. Najczęściej spotkamy się z kiszonymi: ogórkami, kapustą, selerem, brukselką, papryką, cebulą, burakiem, cukinią czy cytryną. Popularnym daniem kuchni koreańskiej jest kimchi, czyli mieszanki kiszonych warzyw.
Jakie właściwości odżywcze mają kiszonki?
Kiszonki to bardzo wartościowa żywność, która może pochwalić się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Są one bogatym źródłem witamin: A, C, E, a także witamin z grupy B. To także cenne źródło błonnika pokarmowego oraz naturalnych probiotyków. Kiszone owoce i warzywa są bardzo cenione za swoje właściwości antyoksydacyjne – to przeciwutleniacze, które skutecznie radzą sobie ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. W kiszonkach dostępne są również liczne pierwiastki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: potas, fosfor, wapń czy magnez.
Dlaczego warto spożywać kiszonki przez cały rok?
Pierwszym powodem są wspomniane już właściwości odżywcze. Proces kiszenia sprawia, że warzywa i owoce stają się naturalnymi probiotykami, które pozwalają przywrócić prawidłową mikroflorę jelitową. Ich kwaśny odczyn sprawia, że żołądek lepiej radzi sobie z trawieniem i przyswajaniem białek. Kiszonki są cennym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, co może być bardzo pomocne w sytuacji, gdy zależy nam na zgubieniu zbędnych kilogramów lub utrzymaniu prawidłowej wagi. Warto także wspomnieć o tym, że zawarte w kiszonkach witaminy i minerały mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu, zwalczają wolne rodniki, co pozwala na spowolnienie procesów starzenia się komórek.
Kiszonki są również bardzo praktycznym pożywieniem. Przygotowujemy je wiosną i latem, a możemy z nich korzystać przez cały rok. Wystarczy przechowywać je w zacienionym i chłodnym miejscu, aby zachowały zdatność do spożycia przez wiele lat. Kiszone owoce i warzywa mają charakterystyczny smak, który w połączeniu z innymi składnikami pozwala uzyskać niesamowite efekty. Zwłaszcza w kuchni wegańskiej popularne są dania, które wykorzystują rozmaite kiszonki. W tej formie można na nowo odkryć walory smakowe niektórych warzyw i owoców. Kiszonki można stosować jako dodatek do wielu potraw, dzięki czemu, łatwo jest znaleźć przepisy na ich ciekawe spożytkowanie.
Ekologiczne kiszonki dostępne w sklepie Marketbio.pl
W sklepie Marketbio.pl znajdą Państwo szeroki wybór ekologicznych kiszonek pochodzących od sprawdzonych i zweryfikowanych producentów. W naszej ofercie dostępne są: kapusty kiszone, ogórki kiszone, soki z kiszonek, kimchi oraz wiele innych szczegółowo opisanych produktów. Biorąc pod uwagę cenne właściwości odżywcze, kiszonki warto stosować przez cały rok. Realizując zakupy w sklepie Marketbio.pl mogą Państwo liczyć na atrakcyjne ceny oraz krótki czas realizacji zamówień.
Producent Bio Food – Twoje Źródło Zdrowej Żywności Ekologicznej
Dlaczego warto wybrać Bio Food?
Bio Food to renomowany producent, który kieruje swoje produkty do osób ceniących zdrową, naturalną i ekologiczną żywność. Dzięki starannemu doborowi składników oraz dbałości o każdy etap produkcji, Bio Food dostarcza wysokiej jakości produkty, takie jak kiszonki, soki, dżemy, oleje kokosowe oraz octy jabłkowe.Oferta firmy Bio Food
- Kiszonki Bio: W ofercie znajdują się takie produkty jak Brokuł Kiszony NFC Bio, Kapusta Kiszona Bio oraz Sok Wielowarzywny Kiszony.
- Soki Kwaszone: Oferujemy soki, takie jak Sok z Pietruszki Kwaszony, Sok z Selerów Kwaszonych oraz Sok z Buraków Kiszonych Bio.
- Niskosłodzone Dżemy Bio: Smakosze owocowych przetworów mogą wybierać spośród Dżemu Malinowego, Dżemu Wiśniowego oraz Dżemu z Czarnej Porzeczki.
- Olej Kokosowy Bio: Oleje kokosowe idealne do smażenia i pieczenia, dostępne zarówno w wersji nierafinowanej, jak i Virgin Bio.
- Octy Jabłkowe: Dostępne w formie niefiltrowanej i organicznej, idealne do zdrowego menu.