2 x Mąka Orkiszowa Razowa Bio 1 kg TYP 2000 - BioLife
-
Dostępność taka jak poniższych składników
- 24,94 zł
-
MĄKA ORKISZOWA RAZOWA TYP 2000 BIO
Podlaskie Mąki Ekologiczne pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb.
Masa netto: 2 x 1 kg
Składniki: mąka orkiszowa razowa*.
* składnik pochodzący z upraw ekologicznych
Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07
Pochodzenie składników: Rolnictwo UE
Informacje dla alergików: Możliwa obecność: sezamu, soi oraz orzechów.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1400 kJ/ 330 kcal
Tłuszcz: 2,5 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,4 g
Węglowodany: 63,6 g
- w tym cukry: 1,3 g
Białko:13,3 g
Sól: 0,03 g
Przepis na chleb orkiszowy razowy
Zaczyn: 100 g Podlaskiej Mąki Ekologicznej Orkiszowej Razowej, 150 g wody, 100 g aktywnego zakwasu orkiszowego.
Przygotowanie zaczynu należy zacząć około 36 godz. przez pieczeniem. Do aktywnego zakwasu należy dodawać w 3-ech równych odstępach czasu ( co 8 godzin), równe części mąki i wody tak aby otrzymać ciasto zakwaszone. Po przygotowaniu odstawić na 12 godzin.
Składniki na ciasto: cały zaczyn, 350 g Podlaskiej Mąki Ekologicznej Orkiszowej Razowej, 250-280 g wody, 1 łyżeczka soli .
Przygotowanie: zaczyn oraz wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia. W tym czasie należy odgazować ciasto dwa razy. Po 2 godz. ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy, uformować i odstawić pod przykryciem na 2 godz. do ponownego wyrośnięcia. Następnie wsunąć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C i piec 15 min. Po 15 min. temperaturę obniżyć do 200 st. C i piec kolejne 15 min. W razie potrzeby można dopiec chlebek bez formy jeszcze kilka minut.
Producent:
BioLife Sp. z o.o.
ul. Miodowa 17
17-100 Bielsk Podlaski
Mąka orkiszowa razowa Bio Typ 2000 - Idealna do Twoich wypieków
Mąka orkiszowa razowa Typ 2000 Bio od BioLife to produkt najwyższej jakości pochodzący z ekologicznych upraw w Zielonych Płucach Polski. Cały proces - od uprawy zbóż, przez przemiał, aż po konfekcjonowanie - odbywa się w malowniczych okolicach Bielska Podlaskiego, niedaleko Puszczy Białowieskiej.
Korzyści z wyboru mąki orkiszowej Bio
Mąka orkiszowa razowa jest znana ze swoich doskonałych walorów kulinarnych. Jej pełne ziarno sprawia, że jest bogata w błonnik i zachowuje więcej składników odżywczych w porównaniu do mąki białej. Idealnie nadaje się do wypieku tradycyjnych chlebów, ale świetnie sprawdzi się także w ciastach, naleśnikach, bułkach czy pierogach.
Ekologiczny certyfikat
Produkt posiada certyfikat ekologiczny oznaczony jako PL-EKO-07, co potwierdza wysokie standardy jego produkcji. Składnik pochodzący z ekologicznych upraw gwarantuje, że mąka spełnia rygorystyczne normy ekologiczne.
Prosty przepis na chleb orkiszowy
Oto sposób na przygotowanie pysznego chleba orkiszowego:
- Zaczyn: 100 g mąki orkiszowej razowej, 150 g wody, 100 g aktywnego zakwasu orkiszowego
- Przygotuj zaczyn około 36 godzin przed pieczeniem, dodając równe części mąki i wody co 8 godzin. Odstaw na 12 godzin.
- Dla ciasta: połącz cały zaczyn, 350 g mąki, 250-280 g wody i 1 łyżeczkę soli. Pozwól ciastu wyrosnąć przez 2 godziny, odgazowując je dwa razy.
- Przełóż do formy i odstaw na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 230°C przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200°C na kolejne 15 minut. W razie potrzeby dopiecz przez kilka minut bez formy.
Informacje o proporcjach i składnikach
Produkt dostępny jest w opakowaniach o masie netto 1 kg, a opakowanie zbiorcze zawiera 2 kg mąki. W jego składzie znajduje się tylko ekologiczna mąka orkiszowa razowa.
Najczęściej zadawane pytania
1. Czy mąka orkiszowa zawiera gluten?
Tak, mąka orkiszowa zawiera gluten, dlatego nie jest odpowiednia dla osób z celiakią.
2. Jak przechowywać mąkę orkiszową?
Mąkę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby chronić ją przed wilgocią i szkodnikami.
3. Do czego najlepiej używać mąki orkiszowej?
Mąka orkiszowa jest wszechstronna - idealna do pieczenia chleba, a także do ciast, naleśników i pierogów.
| Bio: | Tak |
| Gluten: | z glutenem |
| Wegetariańskie: | Tak |
| Wegańskie: | Tak |
| Bez dodatku cukru: | Tak |
| Bez mleka: | Tak |
| Bez jajek: | Tak |
| Bez soi: | Nie |
| Bez dwutlenku siarki: | Tak |
| Bez sezamu: | Nie |
| Bez selera: | Tak |
| Bez orzechów: | Nie |
| Bez gorczycy: | Tak |
| Bez łubinu: | Tak |
| Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
| Jednoskładnikowe: | Tak |
- Producent/Dystrybutor: BioLife .
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000055395
Recenzje
Recenzja Pracownika Sklepu
Recenzja niezweryfikowana
|




