Zapraszamy do zapoznania się z ofertą zakwasów BioVegan, Bionat i Vitam, dzięki którym powróci do nas dziecięce wspomnienie domu, w którym pachnie świeżo upieczonym chlebem z chrupiącą skórką. Wypiekanie domowego i zdrowego pieczywa może być proste i możliwe do realizacji na co dzień. Nasze zakwasy ekologiczne pozwolą zrobić różnorodne, wyborne chleby, w zależności od upodobań i preferencji – ziarniste, ciemne, z otrębami. To, co podpowie nam apetyt.
Drożdże czy zakwas?
Chociaż każdy z nas od czasu do czasu lubi zjeść drożdżówkę z marmoladą, warto pamiętać, że pieczywo na zakwasie ma w sobie mnóstwo cennych składników zdrowotnych, zatem warto zmieniać przyzwyczajenia i korzystać z tego, co naprawdę dobre dla organizmu.
Czym jest zakwas? Mówiąc najprościej jest to mieszanka wody i mąki, w której dochodzi do cennego procesu fermentacji i powstania kultur bakterii, w tym bakterii kwasu mlekowego.
Bakterie kwasu mlekowego, które powstają w trakcie fermentacji mają pozytywny wpływ na układ trawienny, bo naturalnie występują w naszych jelitach. Chleby na zakwasie są bardziej lekkostrawne dla żołądka. Dodatkowo trzeba pamiętać, że niektórzy ludzie nie tolerują w diecie drożdży, o czym nawet przez lata nie wiedzą, zaś produkty wykonywane na zakwasie są dla nich alternatywą zwłaszcza wtedy, gdy nie chcą rezygnować ze spożywania przysmaków piekarniczych.
W naszym sklepie dostępne są różne rodzaje zakwasów – w zależności od potrzeb i upodobań można wybrać coś dla siebie i nie musimy niczego samodzielnie przygotowywać, dokarmiać, ani spędzać wiele godzin czytając przepisy i receptury. My zapewniamy sprawdzone rozwiązania.
Pieczywo na zakwasie
Jeśli lubimy chrupiące bochenki rumianego chleba z ziarnami, których zapach otula cały dom, a cenne wartości odżywcze spożywanego pieczywa wpływają na nasze samopoczucie i lekkość w żołądku, warto zdecydować się właśnie na zakwas w kuchni.
Co warto wiedzieć o pieczywie na zakwasie? Działa pozytywnie na układ trawienia, zaś podczas przygotowywania i fermentacji dochodzi do rozkładania kwasu fitynowego. Dodatkowo pieczywo na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny i więcej beta-glukanów i wartości odżywczych oraz folianów.
Zakwas chlebowy w kuchni – sposób użycia
Jeśli decydujemy się na zakup gotowego zakwasu nie musimy obawiać się, że podczas samodzielnego przygotowania coś pójdzie nie tak – oszczędzamy zatem czas i korzystamy z gotowego, sprawdzonego rozwiązania, mając pewność, że z zakupionego zakwasu przygotujemy 30 bochenków wybornego chleba. Procedura jest niezwykle prosta – sposób przygotowania opisany dokładnie na każdym opakowaniu.
Nie trzeba również zastanawiać się nad proporcjami i przepisami – wystarczy zajrzeć na tył opakowania, gdzie zamieszczony został przepis na sprawdzone i smaczne pieczywo na zakwasie, dzięki czemu od momentu rozpakowania zakupów do zjedzenia gotowego chleba dzieli nas niewiele czasu.
Zakwasy pochodzące z rolnictwa ekologicznego
W ofercie znaleźć można produkty BioVegan, Vitam oraz Bionat, które posiadają niezbędne certyfikaty wydane przez wykazane jednostki certyfikujące, a także wykonano je z ekologicznych surowców uprawianych na terenie Unii Europejskiej.
Zamów zakwas w naszym sklepie online
Warto stawiać na nowe smaki i próbować różnych rozwiązań. W naszym sklepie można zaopatrzyć się w zakwas żytni, orkiszowy oraz quinoa.
Jeśli zapach domowego upieczonego pieczywa przywodzi nam na myśl same dobre wspomnienia, warto zacząć piec samodzielnie mając równocześnie świadomość, że to, co serwujemy domownikom jest lekkostrawne, pożywne i po prostu – zdrowe dla organizmu. Takie właśnie jest pieczywo domowe na zakwasie. Warto, by ten cenny produkt był zawsze w domu, bo dzięki niemu powstaną aromatyczne, pełnoziarniste, ciemne bochenki.
Zakupy przez internet to przede wszystkim wygoda i komfort. Nie wychodzimy z domu i mamy dostęp do szerokiej gamy produktów – jednocześnie decyzję podejmujemy siedząc wygodnie i pijąc dobrą kawę. Warto więc zapoznać się z naszą ofertą i wybrać zdrowie dla całej rodziny.