Współcześnie w polskiej kuchni produkty kokosowe zyskały ogromną popularność. Chętnie sięgamy np. po śmietanki z kokosa, które sprawdzają się w wielu odsłonach, zarówno w daniach azjatyckich, klasycznych, sałatkach i potrawach podawanych na słodko. W Marketbio.pl znajdziemy produkty kokosowe, dzięki którym ożywimy domowe menu, serwując bliskim zdrowe i sycące dania główne, desery i przystawki. Więcej o zastosowaniu śmietanki z kokosa poniżej.
Dlaczego warto wprowadzić kokosy do codziennej diety?
Ten owoc palmy kokosowej ma w sobie dużo wartości odżywczych. Miąższ kokosowy jest źródłem cennych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, fosforu, potasu i magnezu, a także kwasu foliowego. Ponadto zawiera witaminę C, witaminę B6, a także witaminę E i K. Z kokosa pozyskiwana jest woda, jako naturalny płyn izotoniczny zalecany osobom prowadzącym intensywny tryb życia i uprawiającym sporty. Na sklepowych półkach znajdziemy także wiórki kokosowe, najczęściej używane do deserów i ciast, a także tłuszcz kokosowy i śmietanki z kokosa.
Co to jest śmietanka z kokosa
Śmietanka z kokosa powstaje wskutek odciśnięcia przemielonego miąższu kokosowego z użyciem wody. Jest cenna ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i sycące właściwości. Tym lepsza, im mniej wody ma w składzie. Ma śnieżnobiały kolor i gęstością (po zamieszaniu) przypomina rzadką śmietanę. W wyniku schłodzenia może stężeć, ale poddana obróbce cieplnej znów rzednieje.
Wartości odżywcze śmietanki z kokosa
Ten produkt o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni jest także cennym źródłem białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także węglowodanów. Śmietanka z kokosa zawiera również witaminy z grupy B, potas, żelazo i magnez oraz fosfor. Jest także źródłem selenu i cynku. Ponadto śmietanka z kokosa może stanowić dietetyczne wsparcie podczas stanów zapalnych w organizmie. Sprawdzi się zatem w trakcie infekcji i osłabienia organizmu.
Zastosowanie śmietanki z kokosa w kuchni
To niezwykle wszechstronny w użyciu produkt, który można stosować w codziennym jadłospisie, przyrządzając dania zarówno dla dzieci jak dorosłych. Może być produktem bazowym koktajli owocowych, składnikiem budyniów, owsianek, jaglanek i owsianek. Doskonale smakuje podana na ciepło, ale też sprawdza się w temperaturze pokojowej. Możemy wykorzystywać śmietankę z kokosa do dań curry w wersji z kurczakiem lub wegetariańskiej. To także bohaterka klasycznego garam masala, którego kokosowo-korzenny zapach unosi się w domowej kuchni. Śmietanka z kokosa może być stosowana do ciast naleśnikowych i placków, a także do lekkich sosów sałatkowych. Ma swoje szczególne zastosowanie w kuchni indyjskiej i azjatyckiej, ale również w polskich przepisach rewelacyjnie sprawdzi się, jako alternatywa zwierzęcego mleka. Ze względu na brak zawartości laktozy to także propozycja dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać krowiego nabiału, a nie chcą rezygnować z mlecznych dań i przekąsek. Śmietanka z kokosa może być ponadto dodawana jako estetyczny i aromatyczny akcent do zup krem, np. dyniowej z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej. I wreszcie – wyroby cukiernicze. Tutaj także śmietanka z kokosa może okazać się miłą alternatywą klasycznych jogurtów, śmietany czy mleka. Można z jej użyciem przygotowywać rozmaite ciasta, polewy a nawet batony kokosowo-czekoladowe. Jest zatem doskonałym produktem, który oprócz walorów smakowych jest także zdrowy i pożywny.
Zamów śmietankę z kokosa w naszym sklepie online
Produkty z kokosa cieszą się coraz większą popularnością, toteż zagościły w Marketbio.pl i czekają, by z ich wykorzystaniem przyrządzić wyśmienite dania, zarówno klasyczne, jak eksperymentalne, pełne egzotycznych aromatycznych przypraw. Śmietanki z kokosa w Marketbio.pl są ekologiczne i pochodzą z certyfikowanych upraw. Mają wysoką jakość i prosty skład. Warto zatem urozmaicić nimi jadłospis przygotowując dobre i zdrowe potrawy.