![Cukier Brzozowy, Ksylitol](/media/categories/thumbnail/small_402.webp?lm=1677845057)
Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" , to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego, używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.
Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g, czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g).
Ksylitol Puder Fiński 0,25 kg - Danisco Sweeteners
KSYLITOL PUDER Masa netto: 250 g Składniki: Substancja słodząca ksylitol 100%. Kraj pochodzenia: Finlandia Warunki przechowania: Przechowywać w suchym miejscu. Uwaga: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie należy podawać dzieciom do lat 3. Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie odżywiania oraz zdrowym trybie życia. Ksylitol nie zastępuje zbilansowanych posiłków i nie powinien być wyłącznym składnikiem diety. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1008 kJ/ 240 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 100 g - w tym cukry: 0 g - w tym poliole: 100 g Błonnik: 0 g Białko: 0 g Sól: 0 g Producent: Danisco Sweeteners Finlandia
Cukier to jeden z podstawowych składników, jaki można znaleźć w każdym domu. Jednak coraz częściej odchodzimy od tradycyjnego cukru i sięgamy po alternatywne produkty do słodzenia, które są zdrowsze dla naszego zdrowia. Doskonałym substytutem cukru okazał się ksylitol.
Ksylitol – co to takiego?
Ksylitol nazywany potocznie cukrem brzozowym jest rodzajem słodzika pozyskiwanego z drewna drzew liściastych (najczęściej z brzozy). Występuje w postaci białych kryształków o słodkim smaku. Ksylitol jest tak samo słodki, jak sacharoza, ale ma o 40 procent mniej kalorii. Z powodu niskiego indeksu glikemicznego może być stosowany przez cukrzyków. To jednak nie wszystko, gdyż ksylitol ma też działanie antybakteryjne i antyalergiczne. Ksylitol zmniejsza też ryzyko wystąpienia próchnicy. Co więcej, nie zawiera jaj, soi, białka mleka, laktozy i glutenu.
Ksylitol i jego zastosowanie
Ksylitol z powodzeniem może zastąpić tradycyjny cukier, więc można go dodawać do wypieków, potraw gotowanych, jak również mrożonych.