
W przeszłości, mąka żytnia była postrzegana jako mniej wartościowa od mąki pszennej. To błędne przekonanie możemy spotkać także współcześnie, ale na szczęście coraz więcej osób przekonuje się o korzyściach oferowanych przez mąkę żytnią. Z tym rodzajem mąki z pewnością zaprzyjaźnią się miłośnicy domowych wypieków! Mąka żytnia w wielu odmianach jest dostępna w ofercie sklepu internetowego Marketbio ze zdrową żywnością.
Mąka Żytnia Typ 580 EKO 1 kg - Dary Natury
MĄKA ŻYTNIA TYP 580 EKO Mąka żytnia typ 580 idealnie nadaje się do wypieku chleba żytniego, pieczywa mieszanego, a także zakwasu na żur, makaronu, ciast oraz ciasteczek. Masa netto: 1 kg Składniki: mąka żytnia* 100%. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo Polska Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1489 kJ/ 351 kcal Tłuszcz: 1,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 78 g - w tym cukry: 0 g Błonnik: 1,9 g Białko: 6 g Sól: 0 g Producent: Dary Natury sp. z o.o. Koryciny 73 17-315 Grodzisk
Jakie wartości odżywcze posiada mąka żytnia?
Dziś możemy ze stuprocentową pewnością zaprzeczyć twierdzeniu, że mąka żytnia jest gorsza od mąki pszennej. Jest bogatym źródłem węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, aminokwasów oraz wielu mikroelementów. Żyto jest także źródłem błonnika odpowiedzialnego za lepsze trawienie i karotenu wspierającego lepszą kondycję skóry i włosów. Lepsze właściwości odżywcze wynikają z faktu, że żyto jest rzadziej poddawane procesom uszlachetniającym. Warto także zwrócić uwagę na mniejszą zawartość glutenu i skrobii w porównaniu z mąką pszenną.
Rodzaj mąki żytniej a zastosowanie w kuchni
Podobnie jak w przypadku mąki pszennej, także mąka żytnia dzieli się na kilka gatunków, które informują nas o jakości produktu. Im wyższy typ mąki, tym lepsze wartości odżywcze. Mąki żytnie typu 300, 500 lub 580 zazwyczaj są stosowane w wypiekach jako dodatek. Mąka pytlowa typu 720 doskonale sprawdza się np. do wyrobu zakwasu. Do najlepszych gatunków zaliczamy: mąkę sitkową typu 1400, mąkę starogardzką typu 1850 oraz mąkę razową typu 2000. Z lepszej gatunkowo mąki pszennej często wypieka się pieczywo: chleb, bułki czy placki. Dobrze sprawdza się również przy wyrobie makaronów. Jeśli chodzi o ciasta i słodkie wypieki, mąka żytnia jest stosowana w połączeniu z innymi gatunkami.
Dlaczego warto włączyć mąkę żytnią do codziennej diety?
Dobre właściwości odżywcze oraz wysoka zawartość cennych mikroelementów sprawiają, że mąka żytnia może być cennym urozmaiceniem codziennej diety. Często jest wykorzystana do wypieku domowego pieczywa. Oto zalety oferowane nam przez mąkę żytnią:
- korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację,
- zawiera mniejsze ilości glutenu oraz skrobii,
- posiada szerokie zastosowanie w kuchni,
- poprawia trawienie oraz usprawnia przemianę materii,
- ma dobroczynny wpływ na kondycję skóry i włosów,
- produkty z mąki żytniej są bardziej sycące.
Mąka żytnia w ofercie sklepu Marketbio
Biorąc pod uwagę liczne zalety mąki żytniej, tego produktu nie mogło zabraknąć w sklepie ze zdrową żywnością Marketbio. Posiadamy w asortymencie różne typy mąki żytniej, dzięki czemu, łatwiej wybierzesz produkt przeznaczony do konkretnych wyrobów. Bardzo starannie dobieramy nowe produkty do naszej oferty. Wiele produktów dostępnych w tej kategorii pochodzi z ekologicznych upraw, co wpływa na wartości odżywcze. Mąka żytnia to doskonały wybór dla osób, które lubią wytwarzać domowe pieczywo oraz makaron.
Misja firmy: „ Ochrona zagrożonych gatunków ziół, kultywowanie tradycyjnego zielarstwa oraz wspieranie i rozwój upraw rolnictwa ekologicznego”.
Dary Natury to firma działająca w branży zielarskiej oraz zdrowej żywności. Położona jest w południowej części województwa podlaskiego, w powiecie siemiatyckim, w małej, ukrytej wśród lasów wiosce Koryciny. Rejon wokół firmy charakteryzuje się wyjątkową lesistością oraz zróżnicowaniem terenu. Warunki te sprzyjają występowaniu dużej ilości roślin, które są zbierane jako surowiec zielarski. W tej okolicy od wielu pokoleń istnieje również tradycja zbierania roślin zielarskich ze stanu naturalnego.
Tereny leśne położone wokół naszego zakładu należą do Nadleśnictwa Rudka. Dziewięć leśnictw z tego nadleśnictwa, na terenie których pozyskujemy surowce zielarskie, zostało objętych certyfikatem ekologicznym, co w sumie stanowi kilkanaście tysięcy hektarów. Dzięki temu nasza działalność, polegająca m.in. na pozyskaniu roślin z natury, nie ma ujemnego wpływu na otaczające nas środowisko. O czystości powietrza, gleby oraz pozyskiwanych przez nas surowców świadczy bogactwo flory i fauny, jaka występuje obok nas, a także sędziwe kilkusetletnie drzewa.
Właśnie z surowców zebranych w tej wyjątkowej okolicy produkujemy nasze wyroby. Obok surowców zebranych ze stanu naturalnego wykorzystujemy również plony pozyskane z upraw w gospodarstwach ekologicznych. Płody zebrane w gospodarstwach ekologicznych oraz te zebrane ze stanu naturalnego tworzą nasze produkty.
Podczas zbioru ziół ze stanu naturalnego szczególną uwagę przykładamy do zagadnień ochrony środowiska. Osoby zajmujące się zbiorem są systematycznie szkolone, a ilość pozyskiwanych surowców jest ściśle uzgadniana z władzami Nadleśnictwa. Zbiór roślin zagrożonych ustalany jest z Wojewódzkim Konserwatorem Przyrody.
Zbiorem ziół na nasze potrzeby zajmuje się około 300 osób. Zioła staramy się zbierać w najbardziej optymalnych dla poszczególnych gatunków okresach. Badania chemiczne pozyskiwanych w naszym regionie surowców potwierdzają fakt, że jest to bardzo czysty zakątek naszego kraju i nie stwierdza się tu występowania żadnych zanieczyszczeń środowiska.
Coraz większa ilość roślin wykorzystywana w zielarstwie wprowadzana jest do uprawy, dotyczy to szczególnie tych gatunków, które są zagrożone.
Dary Natury – producent ekologicznej żywności i suplementów diety
O Dary Natury
Dary Natury to renomowany producent, który oferuje szeroki asortyment ekologicznych produktów. Dzięki zaangażowaniu w jakość i zrównoważony rozwój, Dary Natury zdobywa zaufanie miłośników zdrowej żywności. W ich ofercie można znaleźć **przyprawy**, **herbaty**, **zioła**, **napary**, a także **suplementy diety**. Wszystkie produkty są starannie dobrane i pozyskiwane w sposób przyjazny dla środowiska.Oferta produktowa Dary Natury
Dary Natury specjalizuje się w produkcji wielu ekologicznych wyrobów, które cieszą się uznaniem klientów. Oto niektóre z nich:
- Przyprawy ekologiczne: pieprz czarny cytrynowy, cynamon cejloński, kurkuma bio, kmin rzymski
- Herbatki ziołowe i owocowe: herbatka dla dzieci, herbatka malinowa, herbatka antywirusowa, herbatka witaminowa
- Liofilizowane owoce i zioła: pigwowiec do herbaty, mieszanka owoców liofilizowanych, klitoria ternateńska (kwiat)
- Suplementy diety: olej lniany tłoczony na zimno, olej z owoców rokitnika, ashwagandha w kapsułkach
- Przyprawy do potraw: przyprawa do indyka, przyprawa prowansalska, podlaska przyprawa do mięsa mielonego
- Olejki tłoczone na zimno: olej z wiesiołka, olej z nasion pokrzywy, olej dla mam
Zalety produktów Dary Natury
Produkty Dary Natury są wolne od sztucznych dodatków i konserwantów, co czyni je zdrowym wyborem dla każdego, kto pragnie zachować pełnię smaku i wartości odżywczych.
Gdzie kupić produkty Dary Natury?
Produkty Dary Natury można znaleźć w licznych sklepach ze zdrową żywnością oraz zamówić online. Coraz więcej osób decyduje się na ekologiczne, naturalne rozwiązania, które oferuje Dary Natury.Dary Natury to synonim jakości i ekologii. Wybierając ich produkty, decydujesz się na zdrowie dla siebie i dbałość o planetę.