
Skąd popularność mąki gryczanej? Jest bezglutenowa. Przede wszystkim dedykowana jest zatem osobom na diecie wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Zarówno tym na diecie przymusowej – chociażby z powodu dolegliwości zdrowotnych, jak i tej z własnej inicjatywy. Ma również niski indeks glikemiczny i jest bardzo dobrym źródłem białka, potrzebnego do prawidłowego codziennego funkcjonowania.
Mąka gryczana powstaje poprzez zmielenie ziaren gryki, jest szarobrązowa i dzięki temu produkty z niej przygotowywane – mają ciemniejszy kolor. W naszym sklepie, staramy się wybierać mąki gryczane tylko najwyższej jakości, od sprawdzonych producentów i mamy nadzieję, że każdy znajdzie najodpowiedniejszą dla siebie.
Mąka Gryczana Biała Bio 500 g - EkoWital
MĄKA GRYCZANA BIAŁA BIO Masa netto: 500g Składniki: Mąka gryczana biała BIO* * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, orzechy, sezam. Kraj pochodzenia: Polska. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1609 kJ/ 381 kcal Tłuszcz: 3,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g Węglowodany: 70,2 g - w tym cukry: 2,5 g Białko: 12,6 g Sól: 0,03 g Producent: Eko-Wital Sp. z o.o. ul. Annopol 3 03-236 Warszawa Do sprawdzenia
Jak powstaje mąka gryczana?
Już sama nazwa sugeruje nam, że mąka gryczana – powstaje z ziaren gryki. Po zmieleniu, ziarna przybierają szarobrązowy kolor. Smak mąki gryczanej, jest bardzo zbliżony do kaszy gryczanej. Z kolei produkty, które powstają z mąki gryczanej – mają widocznie ciemniejszy odcień, na przykład taki makaron czy chleb, znacznie różnią się od pszennych odpowiedników.
Mąkę gryczaną możemy zrobić również w warunkach domowych, w bardzo łatwy sposób! Wystarczy wsypać kaszę do blendera i miksować chwilę na wysokich obrotach. Gdy zauważymy, że kasza zamieniła się już w idealnie gładki pył – mamy gotową mąkę!
Jakie właściwości ma mąka gryczana?
Gryka nazywana jest tzw. pseudozbożem. Dlaczego? Z prostego powodu: nie jest ani trawą, ani ziarnem. Jednak już z natury – jest oczywiście bez glutenu. Zawiera bardzo dużo potasu, magnezu, białka, błonnika i witamin z grupy B. Szereg składników odżywczych, które w sobie skrywa – pozwala regulować poziom cukru we krwi, obniżać poziom „złego cholesterolu”, regulować prawidłowe ciśnienie krwi.
Mąka gryczana pozwala widocznie wzmocnić naczynia krwionośne, usprawnia pracę całego przewodu pokarmowego, przyspiesza procesy trawienne, zapobiega również zaparciom. Zawiera w sobie też naturalne antyoksydanty (polifenole), które zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.
Czym różni się mąka gryczana – od innych rodzajów mąki?
Gryka, jak wiadomo - ma dość specyficzny, trudny do przeoczenia smak: lekko ziemisty, delikatnie orzechowy, na swój sposób wyrazisty. I tutaj warto zwrócić uwagę na to, czy mamy do czynienia z gryką paloną – czy też nie. Obie smakują nieco inaczej, każda w swój charakterystyczny sposób. Prażona kasza gryczana jest zdecydowanie bardziej wyrazista w smaku, można nawet powiedzieć że ma smak z charakterem. To jeden z powodów, dla których jest bardziej popularna, często i chętnie wybierana. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że prażenie kaszy gryczanej, obniża jej wartość odżywczą. Nie w jakimś wielkim stopniu, jednak ta różnica rzeczywiście istnieje.
Zastosowanie mąki gryczanej w kuchni
Przede wszystkim, należy zaznaczyć: mąka gryczana jest pełnowartościową alternatywą dla mąki pszennej, jednak nie zawsze się sprawdzi. Możemy ją wykorzystywać do wszelkiego rodzaju wypieków i dań, warto jednak bazować na sprawdzonych przepisach. Spontaniczne ingerencje w przepisy lub tworzenie własnych, gdy w grę wchodzi mąka orkiszowa – mogą efektem nieco odbiegać od naszych wstępnych wyobrażeń.
Proponujemy Wam jednak (koniecznie!) spróbować wszelkiego rodzaju bułeczek, ciastek, chleba czy nawet... gryczanego spodu do pizzy. Bardzo polecamy też naleśniki z mąki gryczanej! Potrzebujemy mąkę, mleko, jajka i odrobinę oleju – wystarczy wszystko zmiksować w blenderze, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy naleśniki, podajemy w dowolny sposób, z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Zamów mąkę gryczaną w marketbio.pl
Odpowiednio dobrana mąka gryczana – potrafi odmienić nasz codzienny prosty jadłospis. Często dzieje się tak, że na stałe zajmuje miejsce mąki pszennej. Zwłaszcza w sytuacji, gdy w grę wchodzi dieta bezglutenowa i szukamy najlepszych dla nas rozwiązań, które tej diecie będą odpowiadać w stopniu dla nas idealnym. W marketbio.pl staramy się tak dopasowywać nasz asortyment, żeby każdy znalazł coś dla siebie i mógł kompleksowo zaopatrzyć się w niezbędne produkty, które będą towarzyszyć na co dzień.
Eko-Wital Sp. z o.o. - Producent Żywności Ekologicznej
Co oferuje Eko-Wital Sp. z o.o.?
Eko-Wital Sp. z o.o. jest cenionym producentem żywności ekologicznej, oferującym szeroką gamę produktów dla osób ceniących zdrowy styl życia. Asortyment obejmuje **żywność ekologiczną**, **bezglutenową**, **bio** oraz **produkty wegańskie**.Główne produkty Eko-Wital
W bogatej ofercie Eko-Wital można znaleźć wiele kategorii produktów, takich jak:- Mango Suszone Bio
- Ciecierzyca w zalewie BIO
- Słonecznik łuskany Bio
- Bulion drobiowy bezglutenowy Bio
- Pomidory całe bez skórki BIO
- Wiórki kokosowe BIO
- Sok z cytryn Bio
- Olej słonecznikowy BIO do smażenia
- Fasola czerwona kidney w zalewie Bio
- Pestki dyni Bio
- Nasiona chia Bio
Naturalne oleje i tłuszcze
Eko-Wital oferuje także różnorodne oleje i tłuszcze, takie jak **olej kokosowy**, **olej z pestek dyni tłoczony na zimno BIO**, **olej rzepakowy tłoczony na zimno** i wiele innych, które są idealne zarówno do domowej, jak i profesjonalnej kuchni.Buliony i przyprawy
Eko-Wital oferuje **buliony drobiowe** oraz **warzywne**, które są **bezglutenowe** i nie zawierają drożdży ani oleju palmowego. Przyprawy te stanowią doskonały dodatek, który podkreśli smak każdej potrawy.Produkty zbożowe i piekarnicze
W asortymencie znajdują się także różnorodne produkty zbożowe, takie jak:- Kaszka ryżowo-kukurydziana bezglutenowa Bio
- Płatki kukurydziane bez dodatku cukru
- Pieczywo chrupkie protein bezglutenowe