
Wybieranie zdrowych czekolad może być trudne, ponieważ na rynku dostępnych jest wiele różnych marek i odmian. Spożywanie dużej ilości cukru może prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie problematyczne dla osób z cukrzycą lub nietolerancją glukozy. Czekolady bez cukru lub o niskiej zawartości cukru mogą pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
Trapa Czekolada Mleczna z Orzechami Laskowymi ze Stewią bez Dodatku Cukru 75 g
CZEKOLADA MLECZNA Z ORZECHAMI LASKOWYMI ZE STEWIĄ Bez dodatku cukru. Zawiera substancje słodzące. Produkt bezglutenowy. Masa netto: 75 g Składniki: Substancja słodząca (maltitol, glikozydy stewiolowe 0,02%), tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, orzechy laskowe (12%), miazga kakaowa, masło (z mleka), emulgator (lecytyna sojowa), aromat. Masa kakaowa min. 30%. Wyprodukowano w Hiszpanii. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać inne orzechy. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Informacje dodatkowe: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Zawiera naturalnie występujące cukry. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 2050 kJ/495 kcal Tłuszcz: 37 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 18 g Węglowodany: 52 g - w tym cukry: 6,7 g - alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 44 g Białko: 6 g Sól: 0,12 g 1 WW=33 g, 1 WBT=29 g wg SGGW Producent: Europraline S.L. Autovia A-62, 34208 San Isidrode Duenas
Czekolada Mleczna ze Stewią bez Dodatku Cukru 75 g - Trapa
CZEKOLADA MLECZNA ZE STEWIĄ Bez dodatku cukru. Zawiera substancje słodzące. Produkt bezglutenowy. Masa netto: 75 g Składniki: Substancja słodząca (maltitol, glikozydy stewiolowe 0,02%), tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, masło (z mleka), emulgator (lecytyna sojowa), aromat. Masa kakaowa min. 30%. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać orzechy. Wyprodukowano w Hiszpanii. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Informacje dodatkowe: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Zawiera naturalnie występujące cukry. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1920 kJ/464 kcal Tłuszcz: 32 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 20 g Węglowodany: 58 g - w tym cukry: 6,7 g - alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 50 g Białko: 5,2 g Sól: 0,13 g 1 WW=30 g, 1 WBT=32 g wg SGGW Producent: Europraline S.L. Autovia A-62, 34208 San Isidrode Duenas
Czekolada Mleczna z Migdałami ze Stewią bez Dodatku Cukru 75 g - Trapa
CZEKOLADA MLECZNA Z MIGDAŁAMI ZE STEWIĄ Bez dodatku cukru. Zawiera substancje słodzące. Produkt bezglutenowy. Masa netto: 75 g Składniki: Substancja słodząca (maltitol, glikozydy stewiolowe 0,02%), tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, migdały (12%), miazga kakaowa, masło (z mleka), emulgator (lecytyna sojowa), aromat. Masa kakaowa min. 30%. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać inne orzechy. Wyprodukowano w Hiszpanii Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Informacje dodatkowe: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Zawiera naturalnie występujące cukry. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1690 kJ/408 kcal Tłuszcz: 28 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 18 g Węglowodany: 51 g - w tym cukry: 5,9 g - alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 44 g Białko: 4,6 g Sól: 0,12 g 1 WW = 34 g 1 WBT = 29 g wg SGGW Producent: Europraline S.L. Autovia A-62, 34208 San Isidrode Duenas
Czekolada Mleczna Crunchy ze Stewią Bez Dodatku Cukru 75 g - Trapa
CZEKOLADA MLECZNA CRUNCHY ZE STEWIĄ Bez dodatku cukru. Zawiera substancje słodzące. Produkt bezglutenowy. Masa netto: 75 g Składniki: Substancja słodząca (maltitol, glikozydy stewiolowe 0,02%), tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, prażony ryż (12%), miazga kakaowa, masło (z mleka), emulgator (lecytyna sojowa), aromat. Masa kakaowa min. 30%. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać orzechy. Wyprodukowano w Hiszpanii. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Informacje dodatkowe: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Zawiera naturalnie występujące cukry. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1867 kJ/450 kcal Tłuszcz: 29 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 18 g Węglowodany: 60 g - w tym cukry: 6,4 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 44 g Białko: 5,3 g Sól: 0,19 g 1 WW=26 g, 1 WBT=36 g wg SGGW Producent: Europraline S.L. Autovia A-62, 34208 San Isidrode Duenas
Czekolada Gorzka 80% ze Stewią Bez Dodatku Cukru 75 g - Trapa
CZEKOLADA GORZKA 80% ZE STEWIĄ Bez dodatku cukru. Zawiera substancje słodzące. Produkt bezglutenowy. Masa netto: 75 g Składniki: Miazga kakaowa, substancja słodząca (maltitol, glikozydy stewiolowe 0,02%), odtłuszczone kakao w proszku, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyna sojowa), aromat. Masa kakaowa min. 80%. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać orzechy i mleko. Wyprodukowano w Hiszpanii. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Informacje dodatkowe: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Zawiera naturalnie występujące cukry. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 2125 kJ/514 kcal Tłuszcz: 43 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 27 g Węglowodany: 26 g - w tym cukry: 1,1 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 20 g Białko: 10 g Sól: 0,06 g 1 WW=63 g, 1 WBT=23 g wg SGGW Producent: Europraline S.L. Autovia A-62, 34208 San Isidrode Duenas
Kakao w czekoladzie
Im większa zawartość kakao, tym bardziej korzystne właściwości ma czekolada. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Wybieraj czekolady o wysokiej zawartości kakao, które mają minimalnie przetworzone ziarna kakaowca.
Tłuszcze w czekoladzie
Warto zwracać uwagę na rodzaj tłuszczu używanego w czekoladzie. Wybieraj czekolady, które zawierają zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak masło kakaowe lub olej kokosowy, a unikaj tłuszczów trans i częściowo uwodornionych olejów roślinnych.
Dodatki w czekoladach
Niektóre czekolady mogą zawierać dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce czy nasiona. Jeśli dodatki są naturalne i niskie w dodatkowy cukier, mogą one dodać wartości odżywczych do czekolady. Upewnij się jednak, że nie są obłożone czekoladą mleczną lub cukrowymi polewami.
Jeśli zależy Ci na aspektach zrównoważonego rozwoju i sprawiedliwego handlu, zwróć uwagę na czekolady pochodzące z upraw ekologicznych i posiadające certyfikat fair trade.