
Kiszone owoce i warzywa nabierają nowych właściwości odżywczych, a co ważne, uzyskują dłuższy termin przydatności do spożycia. Podobnie jak przetwory, kiszonki świetnie sprawdzą się w domowej spiżarni, dzięki czemu, będzie można po nie sięgnąć także jesienią oraz zimą. W praktyce, kiszonki warto spożywać przez cały rok, a wszystko za sprawą cennych właściwości odżywczych. W sklepie internetowym Marketbio.pl znajdą Państwo bogaty wybór ekologicznych kiszonek od sprawdzonych producentów. Jakie właściwości sprawiają, że warto spożywać kiszone owoce i warzywa przez cały rok?
Ogórki Kiszone 810 g (450 g) - Krokus
OGÓRKI KISZONE Produkt pasteryzowany. Tradycyjna receptura. Stare przepisy. Lokalne uprawy. Ręcznie selekcjonowane. Polecane dla wegan. Masa netto: 810 g Masa bez zalewy: 450 g Składniki: ogórki, woda, sól, koper, czosnek, chrzan, liść dębu. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gorczycę. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 46 kJ/ 11 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 2,7 g - w tym cukry: 1,2 g Białko: 0 g Sól: 1,7 g Producent: KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czeslaw Caryk sp.j. Pająków 25B 26-704 Przyłęk
Czym właściwie są kiszonki?
Kiszonki to po prostu owoce i warzywa poddane procesowi kiszenia. W ramach tego procesu żywność przetwarzają mikroorganizmy, głównie bakterie kwasu mlekowego. To właśnie za sprawą bakterii odpowiedzialnych za fermentację mlekową można znacząco wydłużyć termin przydatności do spożycia warzyw i owoców. Jednocześnie, nabierają one charakterystycznego, kwaskowego smaku, stając się wyrazistym składnikiem wielu potraw. Kiszonki są cenione za liczne właściwości odżywcze. W końcu są to naturalne probiotyki. Istnieje wiele warzyw i owoców, które można poddać procesowi kiszenia. Najczęściej spotkamy się z kiszonymi: ogórkami, kapustą, selerem, brukselką, papryką, cebulą, burakiem, cukinią czy cytryną. Popularnym daniem kuchni koreańskiej jest kimchi, czyli mieszanki kiszonych warzyw.
Jakie właściwości odżywcze mają kiszonki?
Kiszonki to bardzo wartościowa żywność, która może pochwalić się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Są one bogatym źródłem witamin: A, C, E, a także witamin z grupy B. To także cenne źródło błonnika pokarmowego oraz naturalnych probiotyków. Kiszone owoce i warzywa są bardzo cenione za swoje właściwości antyoksydacyjne – to przeciwutleniacze, które skutecznie radzą sobie ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. W kiszonkach dostępne są również liczne pierwiastki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: potas, fosfor, wapń czy magnez.
Dlaczego warto spożywać kiszonki przez cały rok?
Pierwszym powodem są wspomniane już właściwości odżywcze. Proces kiszenia sprawia, że warzywa i owoce stają się naturalnymi probiotykami, które pozwalają przywrócić prawidłową mikroflorę jelitową. Ich kwaśny odczyn sprawia, że żołądek lepiej radzi sobie z trawieniem i przyswajaniem białek. Kiszonki są cennym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, co może być bardzo pomocne w sytuacji, gdy zależy nam na zgubieniu zbędnych kilogramów lub utrzymaniu prawidłowej wagi. Warto także wspomnieć o tym, że zawarte w kiszonkach witaminy i minerały mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu, zwalczają wolne rodniki, co pozwala na spowolnienie procesów starzenia się komórek.
Kiszonki są również bardzo praktycznym pożywieniem. Przygotowujemy je wiosną i latem, a możemy z nich korzystać przez cały rok. Wystarczy przechowywać je w zacienionym i chłodnym miejscu, aby zachowały zdatność do spożycia przez wiele lat. Kiszone owoce i warzywa mają charakterystyczny smak, który w połączeniu z innymi składnikami pozwala uzyskać niesamowite efekty. Zwłaszcza w kuchni wegańskiej popularne są dania, które wykorzystują rozmaite kiszonki. W tej formie można na nowo odkryć walory smakowe niektórych warzyw i owoców. Kiszonki można stosować jako dodatek do wielu potraw, dzięki czemu, łatwo jest znaleźć przepisy na ich ciekawe spożytkowanie.
Ekologiczne kiszonki dostępne w sklepie Marketbio.pl
W sklepie Marketbio.pl znajdą Państwo szeroki wybór ekologicznych kiszonek pochodzących od sprawdzonych i zweryfikowanych producentów. W naszej ofercie dostępne są: kapusty kiszone, ogórki kiszone, soki z kiszonek, kimchi oraz wiele innych szczegółowo opisanych produktów. Biorąc pod uwagę cenne właściwości odżywcze, kiszonki warto stosować przez cały rok. Realizując zakupy w sklepie Marketbio.pl mogą Państwo liczyć na atrakcyjne ceny oraz krótki czas realizacji zamówień.
Tradycja
Pierwszą szkółkę drzew owocowych w Polsce założono w opactwie benedyktynów w Sieciechowie, a w 1862 roku w Puławach powstał Instytut Politechniczny i Rolniczo-Leśny, kształcący studentów z całej Polski i imperium carskiego.
Owoce i warzywa zakupują od okolicznych rolników, którzy mają dużą wiedzą na temat upraw. Region słynie z tradycji ogrodniczych, panuje tam klimat z dużą ilości słonecznych dni, różnorodne ukształtowanie terenu, zróżnicowane gleby.
Natura
Produkowane przetwory to smaki typowe dla tradycyjnej polskiej kuchni. Krokus produkuje zapomniany kompot a także produkty wg współczesnego zapotrzebowania np. powidła bez cukru czy przetwory ekologiczne.
Produkcja
Do produkcji swoich przetworów stosują nieprzemysłowe metody produkcji. Przygotowują takie przetwory jak nasze prababcie, babcie i mamy robiły w domu. Ich propozycje można dopasować do każdego posiłku, na co dzień a także na specjalne okazje.