
Częstym składnikiem wielu zróżnicowanych produktów czy aromatycznych dań są pomidory. To wyjątkowo smaczne i bardzo pożywne owoce, które zawierają wiele cennych składników odżywczych. Doskonale sprawdzą się zarówno do śniadania, jak i potraw obiadowych. Do najpopularniejszych propozycji zaliczyć można wszelkiego rodzaju artykuły przetworzone, takie jak koncentrat pomidorowy, sosy czy passaty. W naszym sklepie internetowym MarketBio znajdziesz starannie wyselekcjonowane, ekologiczne marki, spełniające oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Wyróżniają się znakomitymi właściwościami i walorami smakowymi.
Sos Pomidorowy z Oliwkami 340 g - Krokus
SOS POMIDOROWY Z OLIWKAMI Produkt pasteryzowany. Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry. Masa netto: 340 g Składniki: Przetarte pomidory (85%), oliwki czarne (5,5%), oliwki zielone (5%), cebula, czosnek, sól, oliwa z oliwek, oregano. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 254 kJ/ 61 kcal Tłuszcz: 1,8 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g Węglowodany: 9 g - w tym cukry: 6 g Białko: 2,1 g Sól: 0,8 g Producent: KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. j. Pająków 25 B 26-704 Przyłęk
Sos Pomidorowy z Warzywami 340 g - Krokus
SOS POMIDOROWY Z WARZYWAMI Produkt pasteryzowany. Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry. Masa netto: 340 g Składniki: Przetarte pomidory (84%), papryka (6%), cebula (3%), cukinia (3%), marchew (3%), czosnek, sól, oliwa z oliwek, pietruszka, tymianek. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 214 kJ/ 51 kcal Tłuszcz: 0,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g Węglowodany: 9 g - w tym cukry: 6 g Białko: 2,4 g Sól: 0,8 g Producent: KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. j. Pająków 25 B 26-704 Przyłęk
Wyjątkowe właściwości suszonych pomidorów
Jednym z popularnych produktów, który został sobie szczególnie upodobany w kuchni włoskiej są suszone pomidory. Chociaż nie wyglądają one tak efektownie jak świeże, to jednak charakteryzuje je niesamowicie głęboki aromat. Ich dużą zaletą z pewnością jest też różnorodne zastosowanie kulinarne. Suszone pomidory zawierają silny przeciwutleniacz likopen, a także sporą dawkę witaminy E, a także witaminę K czy B3. Co ciekawe, wraz z obróbką termiczną substancje odżywcze stają się lepiej przyswajalne. Innymi cennymi wartościami są mikroelementy, takie jak wapń, magnez, żelazo i potas. Dla osób poszukujących w artykułów o kremowej konsystencji, ciekawym rozwiązaniem może być pasta z suszonych pomidorów. Świetnie sprawdzi się jako baza do sosów i różnego rodzaju potraw, a także do smarowania kanapek.
Aromatyczne passaty i sosy pomidorowe
Do najchętniej stosowanych przetworów z pomidorów z pewnością zalicza się passata. W rzeczywistości jest to rodzaj sosu pomidorowego powstałego w wyniku odpowiedniej obróbki warzyw. Po raz pierwszy został zastosowany w kuchni neapolitańskiej. Passata doskonale nadaje się do różnego rodzaju dań, takich jak spaghetti bolognese i inne makarony, gołąbki, pizza czy zapiekanki. Można też ją wykorzystać do wzbogacenia smaku wywaru. Chociaż na ogół przetworzone produkty uważane są za mniej wartościowe od tych świeżych, to w tym przypadku sos pomidorowy stanowi wyjątek. Starannie dopracowane receptury z wyselekcjonowanych owoców, warzyw i ziół oraz brak sztucznych dodatków sprawia, że produkt ten dostarcza ma wiele cennych właściwości.
Postaw na ekologiczne produkty w MarketBio!
Poszukujesz wysokiej klasy artykułów, które wyróżniają się korzystnym dla organizmu składem oraz wyjątkowymi walorami smakowymi? Jeśli tak, to doskonałym rozwiązaniem jest skorzystanie z bogatego asortymentu sklepu internetowego MarketBio. Mamy do zaoferowania dobre gatunkowo i w pełni naturalne przetwory, takie jak koncentraty, passaty, sosy pomidorowe czy pasty z suszonych pomidorów. Wśród nich znajdziesz propozycje renomowanych marek, takich jak Kier czy Organica Italia. Wszystkie oparto na starannie dobranych składnikach pozyskiwanych ze sprawdzonych upraw. Potwierdzeniem jakości są certyfikaty rolnictwa ekologicznego. Odkryj wszystkie dostępne produkty na bazie pomidorów w naszej ofercie, aby dobrać odpowiednią żywność do swoich potrzeb!
Tradycja
Pierwszą szkółkę drzew owocowych w Polsce założono w opactwie benedyktynów w Sieciechowie, a w 1862 roku w Puławach powstał Instytut Politechniczny i Rolniczo-Leśny, kształcący studentów z całej Polski i imperium carskiego.
Owoce i warzywa zakupują od okolicznych rolników, którzy mają dużą wiedzą na temat upraw. Region słynie z tradycji ogrodniczych, panuje tam klimat z dużą ilości słonecznych dni, różnorodne ukształtowanie terenu, zróżnicowane gleby.
Natura
Produkowane przetwory to smaki typowe dla tradycyjnej polskiej kuchni. Krokus produkuje zapomniany kompot a także produkty wg współczesnego zapotrzebowania np. powidła bez cukru czy przetwory ekologiczne.
Produkcja
Do produkcji swoich przetworów stosują nieprzemysłowe metody produkcji. Przygotowują takie przetwory jak nasze prababcie, babcie i mamy robiły w domu. Ich propozycje można dopasować do każdego posiłku, na co dzień a także na specjalne okazje.