
Wartości odżywcze kiełków są znane od wielu lat. Stanowią cenny element codziennej diety i pozwalają dostarczyć organizmowi ważnych mikro- i makroelementów w łatwo przyswajalnej formie. Są dostępne przez cały rok, a co więcej, mogą być łatwo uprawiane w każdej kuchni. W sklepie ze zdrową żywnością Marketbio.pl dostępne są zarówno gotowe kiełki, jak również nasiona przeznaczone do wysiewu.
Kiełki Fasoli Mung 400 g (200 g) - Kier
KIEŁKI FASOLI MUNG Produkt sterylizowany. Masa netto: 400 g Masa po odsączeniu: 200 g Składniki: Kiełki fasoli Mung, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy. Wyprodukowano w Chinach. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Spożyć bezpośrednio po otwarciu. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 181 kJ/43 kcal Tłuszcz: 0,5 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 5,4 g - w tym cukry: 0 g Białko: 3,1 g Sól: 0,01 g Producent: Marimax sp. z o.o. sp.j. ul. Poezji 14 04-994 Warszawa
Czym właściwie są kiełki?
Kiełki to nic innego, jak rośliny znajdujące się we wczesnej fazie wzrostu. Są pozyskiwane poprzez zasianie niektórych roślin, np. rzodkiewki, brokułu, ciecierzycy, grochu, kukurydzy, pora czy pszenicy. W przypadku niektórych roślin, np. słonecznika czy brokuła, mamy do czynienia z siewkami, które są po prostu bardziej dojrzałą formą kiełek. Kiełki znajdują szerokie zastosowanie w gastronomii, ponieważ są źródłem wielu cennych składników odżywczych dostępnych w łatwo przyswajalnej formie.
Dlaczego warto stosować kiełki w codziennej diecie?
W kiełkach znajdziemy te same składniki odżywcze, co w dojrzałym warzywie. Tyle tylko, że zawartość mikro i makro-elementów w kiełkach jest większa, niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych warzyw. W kiełkach dostępne są również duże ilości białka, tłuszczów oraz witamin. Dzięki temu, kiełki zapracowały sobie na miejsce na liście super żywności. Dokładne wartości odżywcze zależą oczywiście od tego, jakie nasiona zostały wykorzystane do uzyskania kiełków.
Zastosowanie kiełków w kuchni
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kiełki jeść w czystej postaci bez żadnych dodatków. Biorąc jednak pod uwagę walory smakowe, kiełki lepiej sprawdzają się jako dodatek do żywności. Mogą zostać wykorzystane w sałatkach, surówkach czy na kanapkach. Z kiełków można również wytworzyć pastę do smarowania pieczywa. Większość kiełków możemy spożywać w naturalnej formie, choć istnieją wyjątki. Zwłaszcza kiełki z roślin strączkowych zaleca się spożywać na ciepło.
Jak wykorzystać nasiona do kiełkowania?
W ofercie sklepu Marketbio.pl dostępne są nasiona, które pozwolą Ci samodzielnie przygotować wartościowe kiełki. Do przygotowania kiełków domowym sposobem wystarczy jedynie słoik, gaza oraz gumka recepturka, ale w sieci możemy natrafić na specjalistyczny kiełkownik, w którym można przygotować duże ilości kiełek w ciągu zaledwie kilku dni. Do wyboru mamy nasiona takich warzyw, jak np.: burak, rukola, rzeżucha, lucerna, rzodkiewka, słonecznik czy brokuł.
Kiełki dostępne w ofercie sklepu Marketbio.pl
W ofercie sklepu ze zdrową żywnością Marketbio.pl możesz kupić zarówno kiełki w formie gotowej do spożycia, jak również nasiona, z pomocą których samodzielnie przygotujesz kiełki w swoim domu. Biorąc pod uwagę, że kiełki zdatne do spożycia można uzyskać już po 5-7 dniach uprawy, wielu miłośników zdrowego stylu życia decyduje się na uprawę kiełków w zaciszu swojego domu. Jak już mówiliśmy, w tym celu można wykorzystać domowy sposób ze słoikiem i gazą lub zaopatrzyć się w kiełkownik, z pomocą którego można uprawiać większe ilości kiełków jednocześnie.