
Owoce stanowią bogate źródło potrzebnych człowiekowi składników i witamin. Na całym świecie lubiane są również za pyszny smak. Uwielbiają go nie tylko dorośli, ale także dzieci. Nic dziwnego, że istnieje tak wiele produktów bazujących na przetworzonej formie owoców. Jednymi z nich są ekologiczne octy wytwarzane według rygorystycznie określonych procedur. Do ich produkcji wykorzystuje się m.in. jabłka lub winogrona. Najwyższej klasy octy balsamiczne znajdziesz w katalogach sklepu MarketBio. Zapewniamy szeroki wybór produktów. Zamówisz je bez wychodzenia z domu w bardzo atrakcyjnej cenie.
Bio Ocet Kokosowy 250 ml - Diet Food
BIO OCET KOKOSOWY Ocet kokosowy powstaje podczas naturalnej fermentacji wody kokosowej. Posiada niski indeks glikemiczny (IG 35). Idealny jako dodatek do sosów, dipów, sałatek czy jako winegret. Zawartość netto: 250 ml Składniki: Bio ocet kokosowy. Jednostka certyfikująca: PL-EKO-03 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Kraj pochodzenia: Sri Lanka Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 0 kJ/ 0 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 0 g - w tym cukry: 0 g Białko: 0 g Sól: 0,01 g Producent: MIPAMA E.Z. Szafarz sp.j. ul. Rogatka 7a 62-860 Opatówek
Bio Ocet Jabłkowy 6% 250 ml - Diet Food
BIO OCET JABLKOWY 6% Otrzymywany przez naturalną biologiczną fermentację octową wina jabłkowego. Zawartość netto: 250 ml Jednostka certyfikująca: PL-EKO-03 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Kraj pochodzenia: Polska Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 96 kJ/ 22 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 1 g - w tym cukry: 0 g Białko: 0 g Sól: 0 g Producent: MIPAMA E.Z. Szafarz sp.j. ul. Rogatka 7a 62-860 Opatówek
Jak wykorzystać suszone owoce? 5 sprawdzonych sposobów
Lista najczęściej zadawanych pytań o ocet jabłkowy
Lista najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi na pytania o ocet jabłkowy
Octy owocowe - właściwości
Lista owoców jest bardzo długa, a więc nikogo nie zdziwi fakt, że na sklepowych półkach można odnaleźć różnorodne octy: malinowe, śliwkowe czy też z aronii. Do najpopularniejszych należą odmiany z jabłek i winogron, czyli doskonale znane octy balsamiczne. Wszystkie wersje łączy przede wszystkim niebagatelny smak. Wyrazistość aromatu uderza podniebienie już przy pierwszym spróbowaniu, pozostając bardzo dobrze wyczuwalna. Niemniej warto podkreślić, że octom owocowym przypisuje się także pozytywny wpływ na ludzki organizm. Nie brakuje przykładów zastosowania ich w medycynie ludowej w przypadku wielu schorzeń.
Jak powstaje ocet owocowy?
Wiele różnych owoców, ale zbliżony proces produkcji. Ekologiczne octy można wytwarzać na dość podobnej zasadzie. Pierwszym krokiem jest przygotowanie wysokiej jakości produktu np. świeżych jabłek, które należy doprowadzić do formy pokrojonych kawałków lub pulpy. Pozwoli to na zachowanie wszystkich, korzystnych właściwości ukrytych w skórce oraz miąższu. Następnie po zalaniu wodą i dodaniu cukru dochodzi do procesu fermentacji. Jego czas bywa różny, wynosi od kilku do nawet kilkunastu miesięcy. Po wszystkim powstaje kwas octowy nacechowany posmakiem pierwotnie wykorzystanych owoców.
Ekologiczne octy
Na ostateczny smak octu wpływ ma w bardzo dużej mierze początkowy produkt. Dobór owoców można uznać za jeden z kluczowych elementów. Aromatyczne octy owocowe w sklepie MarketBio powstają na bazie składników pochodzących z ekologicznych upraw. Co to oznacza? W ten sposób można mieć pewność, że owoce są wolne od sztucznych modyfikacji lub szkodliwej chemii. Certyfikat w tym zakresie przyznają specjalne jednostki. Kontrolują nie tylko producentów, ale także sposób przetwarzania produktów oraz ich magazynowania i transportowania. Dopiero po spełnieniu wszystkich wymogów owocowe octy otrzymują specjalne certyfikaty.
Uzyskaj niepowtarzalny smak - wybierz octy od MarketBio
Octy to rzadziej używane produkty w kuchni, ale wcale nie musi tak być, ponieważ można wykorzystać je na wiele sposobów i tym samym zaskoczyć bliskich nowymi smakami. Z powodzeniem mogą służyć m.in. jako sekretny składnik sałatek. Dobrze sprawdzą się też w marynatach oraz licznych sosach. W kuchni śródziemnomorskiej chętnie wykorzystuje się je do różnego rodzaju mięsa. Dodajmy, że octy owocowe wybierane są także przez osoby przebywające na diecie, bo np. wersja z jabłek według wielu publikacji ma hamować apetyt. W razie pytań zachęcamy do kontaktu z dietetykami MarketBio, którzy odpowiedzią na wszystkie pytania.
Mipama
Mipama to rodzinna firma, która powstała w 1990 roku. Główną działalnością firmy Mipama jest import, export oraz przetwórstwo przypraw, ziół, ziaren, nasion i suszy warzywnych. Sztandarowe produkty firmy Mipama to seler, lubczyk, burak, suszony pasternak, cząber, tymianek, szałwia i estragon. Mipama stale współpracuje ze sprawdzonymi polskimi producentami żywności ale także z firmami z Azji, Ameryki Północnej, Południowej oraz Europy.
Diet-food
Pod tą marką Mipama produkuje żywność organiczną, dietetyczną oraz superfoods. Firma wyszła naprzeciw zapotrzebowaniu na zdrowe, ekologiczne jedzenie. W ofercie Diet-food można znaleźć m.in. pędy jęczmienia, macę, jagody acai, białko konopne oraz Mixy superfoodów: Super Day, Super Slim czy Super Detox
Dostawca super jakości
Mipama to manufaktura, dzięki temu mamy pewność, że dostarcza nam produkt najwyższej jakości, a dzięki temu, że produkty są ręcznie pakowane, charakteryzuje nich aptekarska precyzja. Produkty pochodzące z Brazylii, Peru, Rumunii czy Chin posiadają certyfikaty jakościowe wydawane przez odpowiednie jednostki.