
Coraz częściej mówi się o nietolerancjach pokarmowych i przykłada większą wagę do diety i wpływu jedzenia na samopoczucie człowieka. Osoby nie mogące jeść produktów glutenowych muszą restrykcyjnie przestrzegać zasad żywienia unikając jakichkolwiek dań zawierających śladowe ilości glutenu. Wiele osób rezygnuje z produktów pszennych nawet jeśli nie zmagają się z żadnymi alergiami; chcą po prostu zmienić przyzwyczajenia i odżywiać się zdrowiej. Taką alternatywą są produkty jaglane. W Marketbio.pl znajdziemy makaron jaglany – nie tylko smaczny, ale pełny wartości odżywczych.
Bio Makaron Jaglany Ramen Bezglutenowy 280 g (4x 70 g) - Diet Food
BIO MAKARON JAGLANY RAMEN BEZGLUTENOWY Masa netto: 280 g (4 x 70 g) Składniki: Organiczne jagły, woda. Jednostka certyfikująca: CN-BIO-140 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Kraj pochodzenia: Chiny. Sposób przygotowania: Zagotuj 600 ml wody, włóż makaron i gotuj przez 3 - 4 minuty. Odcedź makaron w durszlaku, a następnie opłucz go zimną wodą. Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1500 kJ/ 360 kcal Tłuszcz: 1,5 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 79 g - w tym cukry: 0 g Błonnik:
Jak powstaje makaron jaglany
Choć tradycyjnie w polskiej kuchni zawsze znajdujemy ustawioną na półce mąkę pszenną, warto docenić inne rodzaje mąk o wartościach prozdrowotnych i odżywczych. Jednym z przykładów jest mąka jaglana powstała wskutek zmielenia kaszy jaglanej wytworzonej z ziaren prosa. Mąka jaglana jest niezwykle zdrowa, delikatna w smaku i wartościowa dla ludzkiego organizmu, toteż makaron i wszelkie inne produkty wykonane z jej użyciem są cenne i pożywne. Makaron jaglany zyskuje coraz większą popularność i staje się ciekawym bohaterem dań w polskiej kuchni.
Wartości odżywcze makaronu jaglanego
Makaron ten powstaje z mąki jaglanej bogatej w minerały, witaminy i błonnik pokarmowy usprawniający trawienie w ludzkim organizmie. W mące jaglanej znajdziemy aminokwasy, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, magnez, selen, żelazo i mangan. Mąka jaglana jest także kaloryczna, zatem produkty z niej wytworzone, tak jak makaron jaglany, są sycące i pożywne. Osoby zmagające się z celiakią, które nie powinny spożywać nawet śladowych ilości glutenu, mogą ze spokojem jeść makaron jaglany.
Dlaczego warto zamienić makaron pszenny na jaglany
Nie tylko osoby nietolerujące glutenu powinny wprowadzić do codziennego menu makaron jaglany. Również osoby bez alergii i problemów układu pokarmowego mogą wprowadzić nieco urozmaicenia do jadłospisu. Makaron jaglany jest delikatny w smaku, bardzo odżywczy, korzystny dla zdrowia i nie zakwasza organizmu.
Walory smakowe to kolejny aspekt warty rozważenia, gdy analizujemy swoje przyzwyczajenia kulinarne. Spożywając różnorodne produkty możemy odkrywać smaki i eksperymentować. Znając doskonale makarony pszenne, postawmy na nowe rozwiązania. Dania z makaronem jaglanym będą czymś nowym i ożywią domowy jadłospis. Makaron jaglany to świetny składnik dań dla dzieci – jest bogaty w wartości odżywcze, sycący i zawiera dużo błonnika, wpływając pozytywnie na trawienie.
Dania z makaronem jaglanym
Możemy przygotować wiele atrakcyjnych i różnorodnych dań z użyciem tego produktu, niezależnie od tego, czy wprowadzamy azjatyckie nuty do naszego menu, czy preferujemy klasyczne smaki. Makaron jaglany świetnie sprawdzi się w daniach takich jak: ramen, warzywne sałatki i warzywne dania podawane na gorąco, potrawy mięsne z sosem lub posiłki wegetariańskie oraz zapiekanki.
Zdarza się, że przyzwyczajeni do mąki pszennej oraz wykonanych z niej produktów, obawiamy się eksperymentować ze względu na efekt końcowy i zmianę smaku potrawy. Makaron jaglany jest bardzo delikatny – nie obciąża więc dania, nie wysuwa się na pierwszy plan. Jest subtelnym tłem, dzięki czemu potrawa zachowuje swoje dotychczasowe walory smakowe i aromat.
Zamów makaron jaglany w naszym sklepie online
W Marketbio.pl znajduje się kilka rodzajów makaronu jaglanego, dzięki czemu w zależności od potrzeb kulinarnych każdy wybierze coś dla siebie bez wychodzenia z domu, np. świderki, fusilli czy makaron jaglany ramen. Chcąc eksperymentować z kuchnią azjatycką lub przyrządzić szybkie, kolorowe, warzywne sałatki ze świderkami, wystarczy złożyć zamówienie i po chwili cieszyć się zdrowymi, pożywnymi i wartościowymi daniami, które zachwycą rodzinę i przyjaciół.
Mipama
Mipama to rodzinna firma, która powstała w 1990 roku. Główną działalnością firmy Mipama jest import, export oraz przetwórstwo przypraw, ziół, ziaren, nasion i suszy warzywnych. Sztandarowe produkty firmy Mipama to seler, lubczyk, burak, suszony pasternak, cząber, tymianek, szałwia i estragon. Mipama stale współpracuje ze sprawdzonymi polskimi producentami żywności ale także z firmami z Azji, Ameryki Północnej, Południowej oraz Europy.
Diet-food
Pod tą marką Mipama produkuje żywność organiczną, dietetyczną oraz superfoods. Firma wyszła naprzeciw zapotrzebowaniu na zdrowe, ekologiczne jedzenie. W ofercie Diet-food można znaleźć m.in. pędy jęczmienia, macę, jagody acai, białko konopne oraz Mixy superfoodów: Super Day, Super Slim czy Super Detox
Dostawca super jakości
Mipama to manufaktura, dzięki temu mamy pewność, że dostarcza nam produkt najwyższej jakości, a dzięki temu, że produkty są ręcznie pakowane, charakteryzuje nich aptekarska precyzja. Produkty pochodzące z Brazylii, Peru, Rumunii czy Chin posiadają certyfikaty jakościowe wydawane przez odpowiednie jednostki.
Mipama – Innowacyjny Producent Zdrowej Żywności
Zdrowe Produkty od Mipama
Mipama to dynamicznie rozwijający się producent żywności, specjalizujący się w tworzeniu zdrowych i naturalnych produktów, takich jak **makarony konjac**, **białko serwatkowe** oraz **oleje kokosowe**. Dzięki nowoczesnym technologiom i surowcom najwyższej jakości, Mipama dostarcza produkty, które odpowiadają na najbardziej wymagające potrzeby konsumentów.Różnorodność Makarony Konjac
Mipama oferuje szeroką gamę **makaronów konjac** w różnych odsłonach: **spaghetti**, **udon**, **fettuccine** oraz **rice**. Dostępne zarówno jako **makarony bio organic**, jak i **bezglutenowe**, stanowią zdrową alternatywę dla tradycyjnych makaronów:- **Makaron Konjac Bio Organic Diet Spaghetti**
- **Suchy Makaron Konjac Spaghetti**
- **Makaron z Serca Palmy Noodle**
- **Makaron Konjac Rice BIO**
Innowacyjne Produkty Dietetyczne
Oprócz makaronów konjac, Mipama proponuje również innowacyjne opcje dla osób na dietach **keto** i wysokobiałkowych. Wśród nich znajdują się **keto shake malinowy**, **masło klarowane ghee BIO** oraz **olej kokosowy MCT**. Te produkty są idealne dla osób dbających o zbilansowaną dietę.Napoje i Zdrowe Przekąski
Mipama oferuje także szeroki wybór napojów i przekąsek, które urozmaicą codzienną dietę:- **Keto Caffe Latte**
- **Bio Keto Granola z Porzeczką**
- **Ciasteczka Keto z Cynamonem Bio**
- **Woda Kokosowa Naturalna Niegazowana**