Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Pozostałe Oleje

Pozostałe Oleje

Używanie płynnych tłuszczy w kuchni ma bardzo długą tradycję. Uprawę drzew oliwnych rozpoczęto już ponad 8000 lat temu. Technika otrzymywania oliwy z ich owoców przez wieku ulegała ciągłemu udoskonalaniu. Inne oleje takie jak oleje rzepakowe, słonecznikowe, z pestek dyni, z pestek winogron, z pestek słonecznika, lniane, palmowe oraz wiele, wiele innych też w większości były znane już w starożytności. Jednak naprawdę masowe ich wytwarzanie zaczęło się wraz z rewolucją techniczną rozpoczętą w XVIII wieku.

BIO Olej Kokosowy MCT 250 ml - Diet-Food

BIO Olej Kokosowy MCT 250 ml - Diet-Food

BIO OLEJ KOKOSOWY MCT Kwasy tłuszczowe MCT są to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Nasz olej Coconut MCT w 100% pochodzi z kokosa w odróżnieniu od jego tańszych wersji pozyskiwanych z oleju palmowego. Suplementację olejem Coconut MCT poleca się szczególnie sportowcom i osobom o zwiększonej aktywności fizycznej. Czysty olej MCT ma sześć razy bardziej skoncentrowane kwasy tłuszczowe (kaprylowy i kaprynowy) niż olej kokosowy. Zawartość netto: 250 ml   * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-03 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE   Kraj pochodzenia: Filipiny Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.   Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 3765 kJ/ 900 kcal Tłuszcz: 100 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 100 g Węglowodany: 0 g - w tym cukry: 0 g Białko: 0 g Sól: 0 g Kwas kaprylowy: 62 g Kwas kaprynowy: 45 g     Producent: MIPAMA E.Z. Szafarz sp.j. ul. Rogatka 7a 62-860 Opatówek

38,17 zł

Oleje tłoczone na zimno

Właściwości oleju zależą głównie od tego, z czego jest on wytwarzany. Jednak sposób wytłaczania oleju ma także olbrzymi wpływ na to jaki jest jego ostateczny skład i jaki będzie on miał wpływ na nasze zdrowie. Najtańsze dostępne w supermarketach oleje są tłoczone metodą na gorąco. W tej metodzie oleje są poddawane po tłoczeniu rafinacji, a w czasie całego procesu bywają podgrzewane nawet do 240 stopni. Wpływa to bardzo niekorzystnie na zawartość witamin, a także powoduje powstawanie bardzo niezdrowych tłuszczów trans. Zaletami oleju tłoczonego na gorąco są za to brak smaku oraz zapachu, a także większa stabilność przy wysokich temperaturach. Oleje tłoczone tradycyjną metodą, czyli na zimno są dużo lepszym produktem dla naszego zdrowia. Przy takim procesie bardzo rygorystycznie przestrzega się zachowania temperatury nie wyższej niż 40 stopni. Pozwala to zachować wszystkie cenne składniki zawarte w naturalnych olejach. 

Masła klarowane

Masła klarowane oraz masła ghee uważana są za produkty mające wiele zalet w porównaniu do tradycyjnego masła. Oba te produkty powstają poprzez powolne podgrzewanie masła, które ma na celu pozbycie się wody oraz stałych cząstek mleka. Podczas tego procesu z masła wydziela się kazeina oraz laktoza, które są oddzielane od tego co nam pozostaje. Masła ghee są podgrzewane dłużej od klarowanych, dzięki czemu charakteryzują się ciemniejszym kolorem oraz intensywniejszym, lekko orzechowym smakiem. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia masło klarowane jest szczególnie polecane do pieczenia, smażenia oraz gotowania. Po usunięciu wody i białek masło klarowane może być przechowywane przez długi czas w temperaturze pokojowej. W takich warunkach może spędzić około 9 miesięcy, jeśli włożymy je do chłodziarce czas ten wydłuży się nawet do 15 miesięcy. Należy pamiętać jednak o wyjątkowo dużej kaloryczności tego produktu. Ponieważ składa się on w 99,5 procentach z tłuszczu to 100 gram masła klarowanego ma około 880 kcal. Za to jest on źródłem wielu witamin takich jak witaminy A, D, E, witaminy grupy B, witamina C i K oraz kwas foliowy, biotyna, retinol, beta-karoten, a także niacyna. Lista zawartych w maśle klarowanym minerałów oraz pierwiastków śladowych jest równie imponująca. Znajdziemy na niej sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, mangan oraz siarkę.

Rzadziej spotykane rodzaje olejów

Oleje roślinne można produkować z bardzo wielu różnych owoców lub nasion albo także innych części roślin. Oprócz najpopularniejszych olei z rzepaku oraz słonecznika i oczywiście oliwy z oliwek dostępne jest całe mnóstwo bardziej egzotycznych tłuszczów. Należą do nich między innymi oleje z soi, pestek dyni, orzechów włoskich, siemienia lnianego, pestek winogron, awokado, rokitnika, palmy oleistej, otrębów ryżowych, zarodków kukurydzy, nasion czarnej porzeczki, z czarnego kminku, z krokoszu oraz jeszcze całkiem sporo innych równie ciekawych.

Masła klarowane, oleje oraz oliwy w MarketBio

Internetowy sklep w ekologicznymi i zdrowymi produktami oferuje Państwu szereg ciekawych olei. Są to między innymi bardzo zdrowe oleje z pestek winogron. Charakteryzują się one bardzo łagodnym smakiem, brakiem zapachu oraz bardzo dużą zawartością witaminy E. Bardzo ciekawą propozycją jest także olej z nasion kozieradki, który między innymi dzięki zawartości kwasów omega-3, wspaniale wpływa na układ nerwowy oraz na naszą pamięć. Innym bardzo cenionym tłuszczem jest olej z nasion pokrzywy. Jest on używany zarówno w kuchni jak i jako baza do wytwarzania domowych kosmetyków. Fani orzechów włoskich z pewnością ucieszą się z oleju z prażonych orzechów włoskich. Doda on orzechowego posmaku każdej samodzielnie przygotowywanej potrawie.

Mipama

Mipama to rodzinna firma, która powstała w 1990 roku. Główną działalnością firmy Mipama jest import, export oraz przetwórstwo przypraw, ziół, ziaren, nasion i suszy warzywnych. Sztandarowe produkty firmy Mipama to seler, lubczyk, burak, suszony pasternak, cząber, tymianek, szałwia i estragon. Mipama stale współpracuje ze sprawdzonymi polskimi producentami żywności ale także z firmami z Azji, Ameryki Północnej, Południowej oraz Europy.

Diet-food

Pod tą marką Mipama produkuje żywność organiczną, dietetyczną oraz superfoods. Firma wyszła naprzeciw zapotrzebowaniu na zdrowe, ekologiczne jedzenie. W ofercie Diet-food można znaleźć m.in. pędy jęczmienia, macę, jagody acai, białko konopne oraz Mixy superfoodów: Super Day, Super Slim czy Super Detox

Dostawca super jakości

Mipama to manufaktura, dzięki temu mamy pewność, że dostarcza nam produkt najwyższej jakości, a dzięki temu, że produkty są ręcznie pakowane, charakteryzuje nich aptekarska precyzja. Produkty pochodzące z Brazylii, Peru, Rumunii czy Chin posiadają certyfikaty jakościowe wydawane przez odpowiednie jednostki.

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops