
Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" , to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego, używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.
Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g, czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g).
Ksylitol Fiński 250 g - Big Nature
KSYLITOL FIŃSKI Ksylitol, czyli cukier brzozowy to zamiennik białego cukru. Jest zdecydowanie zdrowszy i mniej kaloryczny. Masa netto: 250 g Składniki: 100% ksylitol. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gorczycę, gluten, orzechy, nasiona sezamu i seler. Kraj pochodzenia: Finlandia. Sposób spożycia: Przeznaczony do bezpośredniego spożycia, stosować jako zamiennik cukru. Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym, zamkniętym i zacienionym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1000 kJ/ 240 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 99,8 g - w tym cukry: 0,2 g Błonnik: 0 g Białko: 0 g Sól: 0 g Producent: MIX BRANDS Sp. z o.o. ul. Odlewnicza 7 03-231 Warszawa
Ksylitol Fiński 500 g - Big Nature
KSYLITOL FIŃSKI Cukier brzozowy. Masa netto: 500 g Składniki: ksylitol 100%. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać gorczycę, gluten, orzechy, sezam, selera. Kraj pochodzenia: Finlandia Sposób użycia: stosować jako zamiennik cukru. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1000 kJ/ 240 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 99,8 g - w tym cukry: 0,2 g - poliole: 99,6 g Białko: 0 g Sól: 0 g Producent: MIX BRANDS sp. z o.o. ul. Odlewnicza 7 03-231 Warszawa
Cukier to jeden z podstawowych składników, jaki można znaleźć w każdym domu. Jednak coraz częściej odchodzimy od tradycyjnego cukru i sięgamy po alternatywne produkty do słodzenia, które są zdrowsze dla naszego zdrowia. Doskonałym substytutem cukru okazał się ksylitol.
Ksylitol – co to takiego?
Ksylitol nazywany potocznie cukrem brzozowym jest rodzajem słodzika pozyskiwanego z drewna drzew liściastych (najczęściej z brzozy). Występuje w postaci białych kryształków o słodkim smaku. Ksylitol jest tak samo słodki, jak sacharoza, ale ma o 40 procent mniej kalorii. Z powodu niskiego indeksu glikemicznego może być stosowany przez cukrzyków. To jednak nie wszystko, gdyż ksylitol ma też działanie antybakteryjne i antyalergiczne. Ksylitol zmniejsza też ryzyko wystąpienia próchnicy. Co więcej, nie zawiera jaj, soi, białka mleka, laktozy i glutenu.
Ksylitol i jego zastosowanie
Ksylitol z powodzeniem może zastąpić tradycyjny cukier, więc można go dodawać do wypieków, potraw gotowanych, jak również mrożonych.