Palma kokosa jest nieograniczonym źródłem pozyskiwania zdrowych składników, które wykorzystuje się w wielu obszarach. Najczęściej jednak produkty pozyskiwane z palmy kokosowej mają swoje zastosowanie w obszarze kulinarnym. Jednym z takich produktów jest cukier kokosowy, który jest odparowanym, słodkim, naturalnie krążącym płynem w liściach kwiatów palmy kokosowej.
Cukier z kwiatu kokosa ostatnio staje się coraz bardziej popularny ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Może być lepszą alternatywą dla zwykłego cukru, ze względu na bogactwo minerałów oraz odpowiednio niski indeks glikemiczny. Dlatego polecany jest w szczególności dla diabetyków. Wiele osób wykorzystuje jednak cukier kokosowy w kuchni ze względu na swój intensywny i aromatyczny smak.
Ekologiczny cukier kokosowy znajduje się w naszej ofercie produktów Marketbio.pl. Ta ciekawa alternatywa dla zwykłego cukru jest dostępna w naszym markecie online. Zapewniamy produkty tylko od najlepszych dostawców, którzy mogą zagwarantować wysoką jakość i pochodzenie z ekologicznych upraw.
Jak powstaje cukier z palmy kokosowej?
Jest pozyskiwany z pąków kwiatów palmy kokosowej, które wyrastają bezpośrednio z orzecha kokosowego. Nacięte łodygi kwiatostanu wypuszczają słodki sok, który odparowuje się aż do momentu uzyskania gęstego płynu. Następnie poddaje się go obróbce, aż do momentu uzyskania sypkiej konsystencji cukru, który przybiera brązowy kolor.
Właściwości zdrowotne cukru z kwiatu kokosa
Zwykły cukier stołowy nie zawiera żadnych niezbędnych składników odżywczych i dostarcza tylko „puste” kalorie. Cukier kokosowy natomiast zachowuje sporo składników odżywczych znajdujących się w palmie kokosowej.
Obfituje w bogactwo minerałów jak żelazo, cynk, wapń i potas, a także niektóre zdrowe kwasy tłuszczowe. Zawiera także błonnik, który może spowalniać wchłanianie glukozy, co powoduje, że cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier. Posiada także witaminę C oraz B1.
Czy cukier kokosowy jest zdrowy?
Jako cukier pozostaje jednak wciąż dość kaloryczny, dlatego należy być rozważnym w jego spożywaniu i zachować odpowiednie proporcje. Wciąż pozostaje jednak zdrowszą alternatywą dla zwykłego cukru, który zawiera o wiele mniej wartości odżywczych. Wydaje się być także lepszym zamiennikiem miodu, ponieważ zawiera znacznie więcej potasu, cynku i żelaza.
Wykorzystanie cukru z palmy kokosowej
Cukier kokosowy może być stosowany jako zamiennik zwykłego cukru. Jego smak jest jednak bardziej podobny do cukru trzcinowego, ale zachowuje swój kokosowy posmak oraz zawiera nieco karmelową nutę. Poziom słodkości jest porównywalny do klasycznego cukru, dlatego przy jego stosowaniu zachowuje się podobne proporcje.
Jest szczególnie uwielbiany przez fanów słodkiej kawy, ale także bywa chętnie dodawany do deserów i wypieków. Sprawdzi się także jako słodzik do domowego musli, smoothie, koktajlu czy innych napojów. Ciekawe jest wykorzystanie cukru kokosowego jako składnika dla potraw kuchni azjatyckiej, w tym słodkich i słodko-kwaśnych sosów.
Możliwości kulinarne i wykorzystanie cukru z palmy kokosowej do codziennych dań jest nieograniczone. Jeśli lubimy słodki smak do kokosa, możemy użyć go niemalże do każdej potrawy, która wymaga lekkiego docukrzenia.
Kup cukier kokosowy w Marketbio.pl
Cukier z palmy kokosowej to nieco zdrowszy zamiennik klasycznego cukru, ze względu na lepsze wartości odżywcze w swoim składzie. Ciekawy jest jednak także jego smak, który zawiera karmelowe oraz kokosowe nuty smakowe. Jest to idealny dodatek do porannej kawy, a także wielu deserów i wypieków.
W Marketbio.pl znajdziesz szeroki asortyment produktów ekologicznych, w tym cukier kokosowy pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych. Zapewniamy szybką realizację zamówień, a także tanią i szybką wysyłkę. Nie ma nic bardziej wygodnego niż zakupy prosto z twojego domu, a jednym kliknięciem możesz dodać do swoich zakupów cukier z kwiatu kokosa oraz inne ekologiczne produkty.