
Jaglana, orkiszowa, gryczana, owsiana, kuskus i wiele innych - serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej, bogatej oferty na kasze, z których można przygotować pyszne i zdrowe dania.
Gorąco polecamy!
Kasza Gryczana Palona Bio 1,5 kg - Big Nature
KASZA GRYCZANA PALONA BIO Kasza gryczana palona i prażona to dokładnie to samo, czyli kasza, która została poddana wcześniejszej obróbce cieplnej. Dzięki temu procesowi staje się ona bardziej aromatyczna, jednak prażenie dodaje jej charakterystycznej goryczki. Masa netto: 1,5 kg Składniki: 100% kasza gryczana palona pochodząca z kontrolowanych upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: PL-EKO-04 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gorczycę, gluten, orzechy, nasiona sezamu i seler. Kraj pochodzenia: Polska Sposób przygotowania: Kaszę należy wsypać na gotującą się wodę i gotować na małym ogniu w proporcji: 1 miarka kaszy i dwie miarki wody. Przed gotowaniem warto ją jedynie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 12-15 min. Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym, zamkniętym i zacienionym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1495 kJ/ 357 kcal Tłuszcz: 3,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g Węglowodany: 74 g - w tym cukry: 0,2 g Błonnik: 5,9 g Białko: 6,2 g Sól: <0,01 g Producent: MIX BRANDS Sp. z o.o. ul. Odlewnicza 7 03-231 Warszawa
Kasza Jaglana Bio 1,5 kg - Big Nature
KASZA JAGLANA BIO Kasza jaglana, jagły – kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Słowo pochodzi od prasłowiańskiego wyrazu, który oznacza „proso”. Kasza jaglana to najstarsza z kasz. Jej regularne spożywanie ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna i naturalnie bezglutenowa. Kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza dzięki czemu wyrównuje nadmiar produktów kwasotwórczych obecnych w codziennej diecie (nabiał, pieczywo, cukier, mięso). Masa netto: 1,5 kg Składniki: 100% kasza jaglana pochodząca z kontrolowanych upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: PL-EKO-04 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gorczycę, gluten, orzechy, nasiona sezamu i seler. Kraj pochodzenia: Polska Sposób przygotowania: Kaszę należy wsypać na gotującą się wodę lub mleko i gotować na małym ogniu w proporcji: 1 miarka kaszy i dwie miarki wody. Przed gotowaniem warto ją jedynie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20-25 min. Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym, zamkniętym i zacienionym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1449 kJ/ 346 kcal Tłuszcz: 2,9 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g Węglowodany: 68,4 g - w tym cukry: 0,1 g Błonnik: 3,2 g Białko: 10,5 g Sól: <0,01 g Producent: MIX BRANDS Sp. z o.o. ul. Odlewnicza 7 03-231 Warszawa
Kasza – dlaczego warto spożywać ją codziennie?
Kasza to bardzo zdrowe jedzenie. W Polsce kasza jest równie popularna jak ziemniaki, lecz znacznie zdrowsza. Serwować ją można z mięsem, warzywami lub samą, z dodatkiem sosu. W sprzedaży są kasze jaglana, jęczmienna, kuskus, orkiszowa, gryczana, owsiana. Nie brakuje także kaszy manny, przygotowywanej z sokiem lub owocami na śniadanie dla dzieci.
Nowością jest kasza bezglutenowa, ponieważ coraz więcej osób jada dania bez glutenu ze względów zdrowotnych. Kasze to doskonałe danie, a te oferowane w Marketbio są doskonałe w smaku, zdrowe, bez chemicznych, sztucznych dodatków. Godna polecenia jest kasza bulgur często serwowana w Turcji oraz krajach Bliskiego Wschodu.
Ta kasza z sosem zastąpi każde pełne danie. Ceny kasz są umiarkowane, a dania z ich udziałem to doskonały obiad na co dzień oraz od święta. Kasze sprzedawane są w opakowaniach mających 500 gramów lub 1 kilogramów, do klientów wysyłane są natychmiast po zamówieniu. Zapraszamy do naszego sklepu po zdrowe oraz smakowite kasze z całego świata.
Podział kasz ze względu na rodzaj i stopień przetworzenia
Kaszę dzielimy ze względu na rodzaj oraz stopień przetworzenia. Jeśli chodzi o rodzaje kasz to mamy kasze (od najbardziej popularnych): jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kuskus, owsianą, orkiszową, kukurydzianą, kaszę mannę, kaszę bulgur. Ze względu na stopień przetworzenia dzielimy na: kasze niepalone ,kaszę palone, kasze mielone oraz grysik.
Kasza gryczana palona czy niepalona - którą wybrać?
Jeśli o chodzi o kaszę gryczaną to występuje ona w wersji palonej i niepalonej ponieważ bardzo ciężko jest utrzymać w odpowiedniej wilgotności kaszę gryczaną po zbiorach gryki i przetworzeniu jej w kaszarni. Często jest suszona tak bardzo, że aż palna i wszystko nabiera gorzkiego smaku do którego jesteśmy przyzwyczajeni z tego względu, że zawsze kasza gryczana palona była tańsza. Teraz zrobiła się popularna niepalona i nie dziwne ponieważ jest zdrowsza i smaczniejsza. Kasza gryczana niepalona - jest z nią trochę zachodu jeśli chodzi o pracę rolników, ale ostatecznie efekt jest znacznie bardziej zadowalający, także z naszych kasz, które mamy w ofercie najbardziej polecamy kaszę gryczaną niepaloną ekologiczną, kaszę jaglaną ekologiczną, a także kaszę owsianą eko.