Według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia węglowodany powinny stanowić podstawę naszej diety, dlatego warto zwrócić uwagę, jakie składniki odżywcze dostarczamy razem z nimi. W ostatnich latach węglowodany kojarzą się raczej negatywnie ze względu na cukier, który jest dodawany do różnych produktów spożywczych i przyczynia się do problemów z kontrolą masy ciała oraz zaburzeń metabolicznych (problemy z trójglicerydami, insulinooporność, cukrzyca). Należy jednak pamiętać, że mamy do wyboru bardzo dużo rodzajów węglowodanów, które są znacznie bogatsze w składniki odżywcze niż cukier.
Zarówno komosa ryżowa jak i wszystkie rodzaje kasz należą do najzdrowszych produktów spożywczych. Węglowodany zawarte w tych produktach charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że energia z nich jest uwalniana stopniowo. Dodatkowo zawierają błonnik pokarmowy niezbędny dla prawidłowej perystaltyki jelit jak również są bogatym źródłem białka. Przytaczając fakty. W 100g kaszy jęczmiennej znajdziemy 7g błonnika, tyle samo ile w 10 suszonych śliwkach lub w dwóch dużych jabłkach. 100g kaszy jaglanej zawiera 9,3g białka, a kaszy gryczanej i komosy ryżowa aż 12 g, tyle ile znajduje się w 60 g polędwicy wołowej.
Oprócz wartościowego rozkładu makroskładników pokarmowych, kasze i quinoa są cennym źródłem minerałów (magnezu, cynku, żelaza, potasu) oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5). Dzięki takiemu bogactwu składników odżywczych są wzorcowymi produktami węglowodanowymi, które dodatkowo: pomagają utrzymać koncentrację, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, zapewniają prawidłową pracę układu krążenia, regulują procesy metaboliczne, wspomagają regenerację skóry i śluzówek oraz mają wpływ na prawidłowe funkcje układu nerwowego. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika sprawia, że te produkty mają wysoki wskaźnik zaspokojenia głodu, co sprawia, że są bardzo dobre dla osób, które się odchudzają.
Kasze i komosę można włączyć zarówno do śniadań, obiadów, deserów jak i kolacji. Jest wiele sposobów by przyrządzić je w sposób wytrawny, ale również na słodko. Na śniadanie można przygotować gryczankę z musem z gruszki lub jaglankę z tartym jabłkiem, orzechami włoskimi i imbirem. Bardzo wartościowym urozmaiceniem diety są kasze dodawane do obiadu. Jako dodatek do zupy bądź składnik dania głównego, na przykład, kasza jaglana z grillowaną cukinią. Mogą też stanowić danie głównie, jak kasza gryczana z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Na deser można zaproponować placuszki z kaszy gryczanej lub budyń jaglany z dodatkiem suszonych owoców.
Kasze i komosa są bardzo wartościowymi produktami węglowodanowymi, które w przeciwieństwie do prostych cukrów, można zaliczyć do produktów o działaniu prozdrowotnym. Dzięki swoim wartościom odżywczym mogą być elementem profilaktyki chorób układu krążenia, chorób nowotworowych (przez wysoką zawartość błonnika) oraz miażdżycy. Są to produkty, które zdecydowanie warto wprowadzić do codziennej diety w najróżniejszych odsłonach.