
Kasza Jaglana Bio 1,5 kg - Big Nature
KASZA JAGLANA BIO Kasza jaglana, jagły – kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Słowo pochodzi od prasłowiańskiego wyrazu, który oznacza „proso”. Kasza jaglana to najstarsza z kasz. Jej regularne spożywanie ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna i naturalnie bezglutenowa. Kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza dzięki czemu wyrównuje nadmiar produktów kwasotwórczych obecnych w codziennej diecie (nabiał, pieczywo, cukier, mięso). Masa netto: 1,5 kg Składniki: 100% kasza jaglana pochodząca z kontrolowanych upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: PL-EKO-04 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gorczycę, gluten, orzechy, nasiona sezamu i seler. Kraj pochodzenia: Polska Sposób przygotowania: Kaszę należy wsypać na gotującą się wodę lub mleko i gotować na małym ogniu w proporcji: 1 miarka kaszy i dwie miarki wody. Przed gotowaniem warto ją jedynie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20-25 min. Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym, zamkniętym i zacienionym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1449 kJ/ 346 kcal Tłuszcz: 2,9 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g Węglowodany: 68,4 g - w tym cukry: 0,1 g Błonnik: 3,2 g Białko: 10,5 g Sól: <0,01 g Producent: MIX BRANDS Sp. z o.o. ul. Odlewnicza 7 03-231 Warszawa
Ciekawe uzupełnienie słodkich i wytrawnych potraw
Kasza jaglana doskonale sprawdzi się, aby wprowadzić ją do codziennego jadłospisu. Szczególnie polecana jest na śniadania, gdyż jest wyjątkowo sycąca, a przy tym lekkostrawna. Jednocześnie stanowi cenne źródło składników mineralnych oraz witaminy E i z grupy B. Kasza jaglana może być gotowana na wodzie z mlekiem lub samym mleku z dodatkiem ulubionych bakalii i świeżych owoców. To także ciekawa alternatywa dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Świetnie komponuje się zarówno z warzywami, jak i duszonym mięsem lub kotletami. Z kaszą jaglaną wyśmienicie smakują też zupy oraz desery owocowe.
Jedną z niewątpliwych zalet spożywania kaszy jaglanej jest jej wszechstronne zastosowanie w kuchni i błyskawiczny czas gotowania. Wystarczy jedynie zalać ją gorącą wodą, aby po chwili była gotowa do spożycia. W drobnomielonej postaci można nawet wykorzystać ją jako zamiennik dla tradycyjnej mąki do różnego rodzaju wypieków, a także do zagęszczania zup i aromatycznych sosów. Kasza jaglana najlepiej smakuje w postaci al dente. Po rozgnieceniu ziaren powstają płatki, które cieszą się nie mniejszą popularnością niż owsiane, jednak są one tak samo smaczne i dobre na pierwsze śniadanie. Wartość energetyczna tego produktu jest podobna tak jak w przypadku innych rodzajów. Kasza jaglana ma około 130 kcal w 100 g produktu. Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, takich jak białko, żelazo, potas, cynk czy fosfor, a także węglowodany i witaminy z grupy B.
Wybierz wartościową kaszę jaglaną w MarketBio!
Pragniesz zaopatrzyć się w sprawdzone produkty spożywcze, które są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety? Jeśli tak, to doskonałym rozwiązaniem jest skorzystanie z asortymentu sklepu internetowego MarketBio. Znajduje się tutaj między innymi ekologiczna i niezwykle pożywna kasza jaglana, stanowiąca świetny dodatek obiadowy czy też element pożywnego śniadania na słodko. Świetnie łączy się z warzywami, owocami, bakaliami, mięsami, zupami czy nawet z jajkiem i przyprawami. Ze względu na tak dużą różnorodność z pewnością ugotujesz z nią wyśmienite, dostosowane do indywidualnych potrzeb danie.
Aktualnie mamy do zaoferowania kaszę jaglaną w kilku wariantach do wyboru, zróżnicowanych pod względem wielkości ziaren czy pojemności opakowania. Wśród nich dostępne są wysokiej klasy produkty marek, takich jak Biogol, Big Nature, Eko Smaki, Bio Planet, Horeca, Bio Raj, Targroch czy EkoWital. Wszystkie stworzono na bazie starannie wyselekcjonowanych składników.