
Dieta wysokobiałkowa wielu osobom kojarzy się ze spożywaniem dużej ilości białka, a więc dużej ilości kalorii. Nic bardziej mylnego! Białko jest głównym budulcem w naszym organizmie, a jego spożywanie jest absolutnie najważniejsze. Produkty dostępne w naszym sklepie pozwolą Ci na mądre stosowanie diety wysokobiałkowej i szybkie osiągnięcie zamierzonych efektem.
Mieszanka do Wypieku Pieczywa Niskowęglowodanowego MK Gold Bread Mix 600 g - MK ...
MIESZANKA DO WYPIEKU PIECZYWA NISKOWĘGLOWODANOWEGO MK GOLD BREAD MIX Mieszanka do samodzielnego wypieku chleba. Opakowanie wystarczy do wypieku 3 bochenków chleba o masie około 400-420 g każdy. W smaku i konsystencji nie odbiega od standardowego pieczywa pszenno-żytniego. Masa netto: 600 g Składniki: białko pszenne, siemię lniane złote, błonnik owsiany, sól. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać soję, gorczycę, orzechy, sezam. Sposób przygotowania: 1. Przygotuj zaczyn drożdżowy składający się z 200 ml ciepłej wody, płaskiej łyżeczki miodu i drożdży (4-5 g suchych instant lub 15-20 g drożdży w kostce). Zaczyn odstaw na 15 minut aby zaczął pracować. 2. Do miski wsyp 200 g mieszanki, 1 całe jajko oraz 20 g masła extra 82%. 3. Mieszaj za pomocą miksera (końcówki przeznaczone do wyrabiania ciasta - spiralne/ halki) lub ręcznie do momentu, w którym ciasto przestanie się kleić do rąk. Odstaw na 5-10 minut aby odpoczęło i wstępnie urosło. 4. Uformuj ciasto na kształt pasujący do foremki, w której będziesz je piec. Foremka powinna być wyłożona pergaminem. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto wstaw do zimnego piekarnika. Czas pieczenia mierzymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik założonej temperatury. Pieczenie z termoobiegiem (bez grzałek) w temp. 180ºC przez 45-55 minut. 6. Po pieczeniu wyjmij chleb z foremki i odstaw na kratkę do wystudzenia. Zalecamy kroić i spożywać po całkowitym wystudzeniu oraz przechowywać w lodówce. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu suchego: Wartość energetyczna: 1614 kJ/ 386 kcal Tłuszcz: 13 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5 g Węglowodany: 5,1 g - w tym cukry: 1,0 g Błonnik: 19,4 g Białko: 53 g Sól: 1,65 g Producent: MK Nutrition Karol Trojanowski ul. Zwycięzców 1B/28 73-110 Stargard
Mieszanka do Wypieku Pieczywa Niskowęglowodanowego MK Seed Mix 680 g - MK Nutrit...
MIESZANKA DO WYPIEKU PIECZYWA NISKOWĘGLOWODANOWEGO MK SEED MIX Mieszanka do samodzielnego wypieku chleba. Opakowanie wystarczy do wypieku 2 bochenków chleba o masie około 620g każdy. W smaku i konsystencji idealnie imituje klasyczne ciemne ziarniste pieczywo. Masa netto: 680 g Składniki: ziarna łuskane (siemię lniane złote, sezam biały, dynia, słonecznik), łuska babki jajowatej, białko jaja kurzego, substancje spulchniające: lakton kwasu glukonowego, wodorowęglan sodu, kwas cytrynowy; sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy. Informacja dla alergików: Produkt może zawierać soję, gluten, orzechy. Sposób przygotowania: Ciasto przed pieczeniem ma formę półpłynną zatem do wypieku niezbędna będzie foremka, najlepiej o wymiarach 25x11x7 lub podobna. Do miski wsyp 340 g mieszanki (opcjonalnie dodaj 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży tj. 15 g) oraz 400 ml ciepłej wody. Za pomocą łyżki lub miksera dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników i zgęstnienia całego ciasta. Następnie przelej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem (nie więcej jak do 3/4 wysokości). Odstaw do wstępnego wyrośnięcia na 15 minut i w tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 200ºC (termoobieg bez dodatkowych grzałek góra dół). Wstaw foremkę gdy piekarnik osiągnie temperaturę. Czas pieczenia 55-60 minut. Po pieczeniu wyjmij chleb z foremki i odstaw na kratkę do wystudzenia. Zalecamy kroić i spożywać po całkowitym wystudzeniu oraz przechowywać w lodówce. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu suchego: Wartość energetyczna: 1958 kJ/ 474 kcal Tłuszcz: 35 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,3 g Węglowodany: 0,8 g - w tym cukry: 0,6 g Błonnik: 27 g Białko: 27 g Sól: 4 g Producent: MK Nutrition Karol Trojanowski ul. Zwycięzców 1B/28 73-110 Stargard
Czym jest dieta wysokobiałkowa?
Dieta wysokobiałkowa, zwana także dietą wysokoproteinową, polega na ograniczeniu spożycia tłuszczu i jednoczesnym dostarczaniu do organizmu większej ilości białka. Efektem jest utrata masy ciała. Dieta ta jest uważana za jedną z najbardziej korzystnych dla organizmu i jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych diet, które skoncentrowane są na utracie masy ciała. Działanie diety jest proste- Spożywanie produktów o dużej zawartości białka powoduje uczucie sytości, dzięki czemu w efekcie jemy mniej, więc waga spada. W przypadku standardowego dziennego spożycia, białko zajmuje około 15% wszystkich spożywanych składników odżywczych. W przypadku diety wysokobiałkowej, ilość tego budulca wzrasta do 40% przy jednoczesnym obniżeniu spożycia węglowodanów z 55% na 20%. Zwiększeniu ulega także ilość spożywanych tłuszczy.
Kto może stosować dietę wysokobiałkową?
Dieta wysokobiałkowa jest zalecana osobom, które chcą zredukować masę swojego ciała. Warto przy tym podkreślić, że wzmożona ilość białka dostarczanego do organizmu jest istotna przede wszystkim w przypadku dzieci i młodzieży w okresie wzrostu i rozwoju, a także w przypadku kobiet w ciąży. Stosowanie diety wysokobiałkowej jest zalecane sportowcom, a także osobom, które mają problemy z przyswajaniem węglowodanów. Dieta wysokobiałkowa jest zalecana także diabetykom, osobom, które przebyły operacje, udary, czy osobom zmagającym się z nadczynnością tarczycy. Przeciwwskazaniem do stosowania diety wysokobiałkowej są choroby nerek.
Czego oczekujemy od diety wysokobiałkowej?
Od diety wysokobiałkowej oczekujemy przede wszystkim utraty zbędnych kilogramów. Redukcja masy ciała jest zdecydowanie największym priorytetem, wiele osób jednak stosuje tę dietę, by rozbudować swoje mięśnie. Dotyczy to przede wszystkim sportowców, którym zależy na zbudowaniu wysportowanej sylwetki. Efektem stosowania diety jest zmniejszenie uczucia głodu poprzez wywołanie wcześniejszego uczucia sytości. Stosowanie diety wysokobiałkowej w znaczący sposób przyspiesza powrót do zdrowia, szczególnie po przebytych operacjach. Istnieją dowody także na to, że dieta wysokobiałkowa doskonale regeneruje skórę, głównie dzięki właściwościom budulcowym i regeneracyjnym dostarczanego do organizmu białka.
Czy dieta wysokobiałkowa jest bezpieczna w zastosowaniu?
Jeżeli dieta będzie przestrzegana z głową i zdrowym rozsądkiem, jest ona zupełnie bezpieczna. Nie powinna być stosowana na stałe, zaleca się łączenie jej z dietą standardową w celu odciążenia nerek. Co trzy tygodnie warto udać się na badania kontrolne, by ocenić ilość białka w organizmie.
Dieta wysokobiałkowa występuje w kilku wersjach kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal oraz 2500 kcal. Zapotrzebowanie na białko jest zależne od wielu czynników, a przede wszystkim od płci, wieku czy rodzaju wykonywanej pracy i stylu życia.
Jakie produkty zalecamy w diecie wysokobiałkowej?
Dostępne w naszej ofercie produkty białkowe są w pełni naturalne i ekologiczne. Białko pozyskiwane z konopi, warzyw czy innych źródeł to produkty w pełni bezpieczne w zastosowaniu. Szczególnego polecenia warte są wszelkie produkty z orzechami, które są naturalnym źródłem wysokowartościowego białka. W naszej ofercie znajdziesz także koncentraty białka do przygotowywania wartościowego napoju, który tworzy się z serwatki białkowej i mleka. Nasze produkty pochodzą jedynie ze sprawdzonych źródeł, są w 100% ekologiczne i zgodne z naturą, a dzięki temu w pełni bezpieczne dla Twojego zdrowia. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.